Реклама / Ads
0| 11949 |28.05.2022 ГЛАСЪТ

”БГ Магнитски”: На сцената излиза Араламби с фенер и въже. Подире му върви Гоца

.
Гора. Разсъмване, музика, кукуригане на петли. По дърветата са окачени кукерски маски. Чува се глас, който мами една крава: ”Я, я, я, яаааа! На, Цонке, на, Цонке! На, наааа!” На сцената излиза Араламби с фенер и въже. Подире му върви Гоца. ГОЦА. Ще продам прасето. Само ми яде храната. Колкото повече яде, толкова по става на трион и му расте зурлата.
 

АРАЛАМБИ. То е сръбска порода. Те, тия сръбски свине, не пълнеят.

ГОЦА. Ти остави, че не пълнее, ами щурее. Оня ден се загуби, та се пребих да я търся тая пърлица.

 

Така започва пиесата „Суматоха“ на Йордан Радичков.

 

В петък падна голямо издирване на пърлицата „български вариант на закона „Магнитски“. Тук пърлица, там пърлица - няма я пърлицата. Но пък се вдига шум до небесата. Точно както са очаквали сценаристите – но не тези на Слави.

Всички клеймяха „пърлицата“ – вече в кавички, ако позволите, защото се говори като за реалност, но тя не съществува реално. И се оказа, че „пърлицата“ е изпусната от Валерия Велева - досущ Гоца, - която нищо не прави по поръчка. Сакън.

 

Ситуацията напомни изразът на Сенека: „Има повече неща, които ни плашат, отколкото такива, които ни измъчват. По-често страдаме от въображението си, отколкото от действителността.“

Една от характерните черти на човешките преживявания е страхът и напрежението, които новото предизвиква. Непознатите ситуации са предизвикателство, което често се боим да приемем. 

 

Дали „новината“ за български „Магнитски“ трябваше да тества реакциите на политическите играчи?

Или противниците на „Кирчо и Асен“ пробваха да ги вкарат в ъгъла и те да преминат в глуха защита?

 

Сериозният зрител, дори сериозният кибик би трябвало да си зададе въпроса: Какво всъщност се крие зад тази „пърлица“, бе? И би се сетил за бодливата реплика, която премиерът Петков отправи към ДПС и последвалата нервна реакция от движението.

 

Ето как един от законите на Мърфи - „Майката природа е на страната на скритите дефекти“ – придоби плът и кръв.

Бих прибавил към тази рецепта и Третия закон на Чизхолм: „Предложения, изказани по един начин от вас, ще бъдат разбрани другояче от останалите.“ с първото следствие от него: „Дори да обяснявате така ясно, че да няма място даже за недоразумения, ще се намери някой, който да ви разбере накриво“.

 

За протокола: През декември 2020 г. външните министри на ЕС приеха правната рамка за европейска версия на американския закон "Магнитски", която ще позволява на съюза да замразява активи на лица и институции, както да забранява пътувания на замесени в сериозно погазване на човешките права по целия свят. Така ЕС се присъединява към САЩ, Великобритания и Канада, които от доста по-отдавна прилагат подобни режими. Но докато в тези страни санкциите се налагат по преценка на правителството, приетият от ЕС режим изисква пълно единодушие на страните-членки.

 

Апропо, какво става със съдебната реформа, скъпи управляващи? Да не се превърне и тя в пърлица, като онази на Радичков, която да търсим нейде по сокаците на българската действителност…

 

Огнян Стефанов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15765 |15.10.2020 Г-жо Караянчева, по вашата логика излиза, че Борисов е най-големият лицемер . 53| 20401 |29.09.2020 Арест на Доган и Пеевски е важна крачка за излизане от кризата, г-н Карадайъ . 12| 28395 |09.10.2017 Последният им шанс е да разстрелват на сцената. Стабилно ще е… . 14| 10011 |18.12.2014 Крокодилските сълзи на ДПС и БСП за ДАНС излизат от мода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads