Реклама / Ads
22| 34505 |18.02.2020 ГЛАСЪТ

Да се захване с „Булгартабак“ не е досаден съвет към Гешев, а негово задължение

.
Майка и син
Главният прокурор бяга като дявол от тамян, колчем стане дума за Делян Пеевски. Питайте го защо Пеевски отсъства от делото „КТБ“ и ще ви пита за времето в Москва или Белград, но сериозен отговор няма да получите. А дори децата знаят за две по половин милиард от КТБ, които е ползвал недосегаемият олигарх.
 

Гешев направи шумна заявка да се заеме с всички приватизационни сделки. Чували сме това не един път. Новият главен прокурор обаче твърди, че този път ще е по-различно. Сиреч предшествениците му Филчев и Цацаров само са разтягали локуми, а той най-накрая ще свърши истинската работа.

 

Започна и дежурният спор – за давностния срок. 






„Преди няколко години платихме няколко милиона на Сити банк, за да направи всички процедури по най-прозрачен начин и знам, че над 200 млн. лв. получи държавата за две фабрики”, отбеляза Борисов. Неговият бивш икономически министър Божидар Лукарски пък добравя: "Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това“.

 

Не е трудно прокуратурата да прецени откъде да започне разследването.

 

Председател на Агенцията по приватизация по онова време е сегашният министър на икономиката Емил Караниколов. Ето негово изявление оттогава: "Искам да обърна внимание, че основният аспект и една от най-важните цели в процедурата е запазване и развитие на предмета на дейност на "Булгартабак". Заложили сме текстове, които да гарантират за следващите 10 години запазване на предмета на дейност не само на майката, а и на дъщерните дружества. Майката се занимава именно с управление на активи, а компаниите се занимават с производство на цигари". Това било през 2011 г. Шест години по-късно Булгартабак е само история. Срамна история. А Караниколов говори за гарантирани 10 години – поне до 2021 г.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА

 

Малко след погрома срещу Корпоративна търговска банка през лятото на 2014 г., финансовият експерт Кольо Парамов прогнозира:  „Булгартабак" ще стане втората КТБ. Коренът на проблема е политически, а основният въпрос, на който държавата трябва да отговори, е относно собствеността на цигарения холдинг, категоричен е той.

И докато българските власти упорито мълчат по темата, тайните служби в Турция осветлиха голяма част от въпросите, свързани с престъпната дейност и контрабандните схеми на цигарената фабрика. Там добре знаят и кой стои зад тях.

За разсипването на „Булгартабак“ медиите извън кръга на Пеевски съобщават постоянно, привеждат доказателства и факти. Нула внимание от власт, парламент и прокуратура.

 

ПРОКУРАТУРАТА ДА ПИТА ЗА ОФШОРКИТЕ НА ТЪМНО

 

Става дума за Sedona и Panim, Grand Investors Ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited.  

През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийското дружество BT Invest се сменя. Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък са собственост на мистериозно лице. Досега никой не се интересува кой е реалният собственик и откъде са му парите. Да се проери също сменяли ли са се собствениците в Livero Establishment.






Гешев да не забравя, че „Булгартабак“ е компания с национално значение и част от националната сигурност. Даваше препитания на хиляди хора, а заради нейното загробване хиляди напуснаха страната да търсят поминък в чужбина.

Предварителният план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев. По това време за него Василев все още е пример за правене на бизнес. 

 

Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна на самите сосбтвеници на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от същата държава.

 

ПЕЕВСКИ И МАЙКА МУ ИРЕНА КРЪСТЕВА

 

Според плана за придобиването на „Булгартабак“, зад Sedona стоят производители на алкохол и цигари. Контрол върху Panim е трябвало да упражняват майката на Пеевски Ирена Кръстева и Цветан Василев. Атаката на Пеевски срещу Василев е целяла изваждането на банкера от схемата. Така и става. Кръстева поема всичко.

 

В реализацията на „проекта“ има прелюбопитни детайли, но тях Гешев може да научи от самият Пеевски, ако бъде надлежно разпитан в следствието или прокуратурата.  

Една от лихтенщайнските фондации – Sedona се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази лихтенщайнска компания придобива чрез регистрираното в България дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат. Kупувачът - "Карано пропъртис - България" плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. са собствени средства, а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Банката е известна като близка до ДПС.






Справка на в-к „Капитал“ показва, че още в деня на сделката ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про", са били вдигнати и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. Тази експресна смяна на собствеността съвпада с изнасянето на данни, че компании, контролирани от Венелина Гочева, са получили огромни кредити от финансирани от КТБ фирми. Кредити, които не са обслужвани и заради които са били заведени дела. Дела, забавили се достатъчно дълго, за да може най-важният актив да замине в посока Пеевски.

 

А че зад лихтенщайнското дружество стои именно Пеевски сочи фактът, че веднага след придобиването на сградата тя е отдадена под наем на „Благоевград БТ“. Това е едното от двете основни производствени предприятия на „Булгартабак“. По-късно сградата, която е на стотина метра от Орлов мост е продадена на арабски бизнесмени с прелюбопитна дейност в България. Но това също го оставяме на прокуратурата.

 

КАК БЕ ПРОДАДЕН ХОЛДИНГА

 

 -   Декември 2008 г. Правителството на НДСВ, БСП и ДПС с премиер Сергей Станишев одобрява промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които „Булгартабак холдинг“ е изваден от списъка на забранените за продажба компании.

  -  Декември 2008 г. Народното събрание одобрява отмяната на Стратегията за приватизация на „Булгартабак холдинг“. Всичко отива към Агенцията за приватизация с шеф Емил Караниколов.

 -   Декември 2009 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на консултант за приватизацията на „Булгартабак“.

  -  Септември 2010 г. Надзорният съвет на новосъздадената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол подписва договор с избрания консултант – „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“.

  -  Консултантът изготвя правен анализ на компанията и критерии за оценка на купувачите.

  - Април 2011 г. в Австрия е регистриран бъдещият собственик на „Булгартабак холдинг“ – BT Invest Gmbh.

  -  Май 2011 г. в „Държавен вестник“ е публикувано съобщение за започналия конкурс в един етап за приватизация на „Булгартабак“.

    - Август 2011 г. Единственият стратегически кандидат-купувач British American Tabacco обявява, че се оттегля от надпреварата.

  -  Август 2011 г. Единственият останал в надпреварата кандидат BT Invest Gmbh предлага 100.1. млн. евро за 78% от „Булгартабак“.

   -  През септември 2011 г. предложението на BT Invest Gmbh е одобрено от АПСК.

Стратегическия държавен актив вече е в частни ръце. Но чии?

 

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е пряко отговорен за сключената сделка. Днес е министър на икономиката и се говори, че е от „квотата“ на Пеевски. Заради свършената работа по „Булгартабак“?

 

Председател на Надзорния съвет на АПСК, доминиран от кадри на ГЕРБ, е Юлия Ненкова. Също човек на ГЕРБ. Била е зам.-кмет на София в управлението на Бойко Борисов с ресор “Европейска интеграция, законност и обществен ред”. В момента председател на Комисията за защита на конкуренцията. Избрана от настоящето Народно събрание по предложение на ГЕРБ.






В окончателния вариант на процедурата за избор на купувач на „Булгартабак“ са заложени 65% тежест на социални критерии, 30% на цена и 5% на инвестиционни намерения. Социалните критерии се състоят в ангажимент за изкупуване и преработване на тютюн. Точно това изискване отказва стратегическите купувачи от участие в конкурса.

 

В коментар за „Капитал“ от 2011 г. Юлия Ненкова казва: „Решението ни е съгласувано на най-високо ниво – с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите.“

 

Министърът на икономиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков на няколко пъти предупреждава, че одобрените критерии няма да донесат максимално висока цена, никой не му обръща внимание.

 

В случая още в момента на сключване на приватизационната сделка собственикът на купувача BTInvest – клон на руската банка ВТБ, е имало споразумение за препродажба с лихтенщайнски фондации. Фондации, за които има достатъчно свидетелства и данни, че са контролирани от Делян Пеевски и майка му.

 

Самият ДПС депутат наистина изплува като собственик. Но не на мажоритарния пакет, а на малък дял от 5%. Тогава контролирана от Пеевски и майка му компания купува въпросния дял от фирма на оръжейния търговец Петър Манджуков. Пеевски формално няма никаква връзка с мажоритарния собственик на „Булгартабак“. Но само формално.

 

Защото лихтенщайнските фондации имат точна тази цел – да покрият собственика. Припомняме ви, че LIVERO Establishment е официално одобреният от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) купувач на мажоритарния пакет на „Булгартабак“ в сделка от 2014 г. Кореспонденция между адвокат Александър Ангелов, известен като „адвокатът на Пеевски“, и прокурорският свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов, показва как е била разпределена собствеността в „Булгартабак“.






Точно това разпределение е следата, която ако Гешев наистина иска да проверява съмнителни сделки от приватизацията, трябва да проследи. Ще се разкрият невероятни участници, смятат запознати с одисеята.

 

ТУРСКИТЕ ДОКЛАДИ, КОИТО ЦАЦАРОВ ПРЕНЕБРЕГНА

 

Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ от 14 май 2015 г. за първи път разкрива това, което иначе се говори само под сурдинка. А то е, че  голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак.

 

Като основен източник е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните. 

Ето какво пише в „Миллиет“:

Контрабанда на цигари от Грузия, Северен Ирак и България

В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности, според последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK). Освен това бяха засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия (ПКК), се казва в доклада. Инспекторите от MASAK и турското Министерство на митниците са подготвили подробен доклад за потока на контрабандните цигари в Турция.

 

Налице е огромно увеличение на контрабандата на цигари в Турция през последните няколко години, така че властите се фокусират все повече върху този проблем.

Последните официални доклади бяха изготвени след обстойни разследвания, които продължиха няколко месеца. Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространи в цялата страна, главно в Истанбул, според официалния доклад. Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада. Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада.






 Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на  Kar Foreign Trade Company (Международна търговска фирма Кар), която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с Eagle Group“.

И т.н. и т.н.

 

Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (приблизително 172 млн. лв.) на година. „От друга страна, известен факт е, че терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“ (PKK) и „Общество на кюрдските организации“ (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници“, пише още в доклада.

 

В този период се разбира, че посолството на САЩ в София е получено писмо, в което се разкриват много от тъмните страни около „Булгартабак“.

 

Отделно от това през 2017 година  турските  служби информират европейските си партньори с доклада за „Булгартабак“.  Заради аферата, през март 2016 година Турция  наложи забрана на 143-ма от ДПС да влизат в южната ни съседка. Начело в списъка са Делян Пеевски и Ахмед Доган. Предполага се, че печалбата от около 830 млн. долара е вероятната причина за забраната на Пеевски да влиза в Турция. 

 

Вместо да започне обективно разследване в България, следва съвсем друго:

Коалицията "Булгартабак“ започва да замита следите си в Лихтенщайн. Пред очите на прокуратурата и всички институции, които би трябвало да спрат това.

 

Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които са скрити зад група лихтенщайнски дружества, са започнали ликвидацията на LIVERO Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“.

 

МВР Е ПАС

 

Две години след публикуването на  скандалния доклад на турските служби, шефът на МВР Валентин Радев по онова време заяви в интервю за Фрог нюз, че не знае за него. Малко по-късно той изиска доклада. На 13 декември 2017 година признава пред журналисти: Получих доклада за контрабандата на цигари от ”Булгартабак”.  Пред депутати от вътрешната комисия към парламента той обяснява: В доклада не пише, че в Турция има цигари, които са контрабандно внесени от България, а пише, че нелегалните цигари са оперирани от "Булгартабак". От доклада става ясно, че цигарите са изнесени от дружеството в трета страна и от там са внесени в Турция. Радев обеща, че ще прати въпросният доклад на главния прокурор Сотир Цацаров. След няколко оправдания, че е получил „горещия картоф“, но още не бил го разлиствал, обвинител №1 рече, че го праща на митниците. И така няколко години, а Пеевски е все така недосегаем.

 

МЪЛЧАНИЕТО

 

Омерта пази в тайна всичко, свързано с приватизацията на “Булгартабак“. Въпреки грандиозния скандал, прокуратурата и управляващите мълчат по темата.   

В края на 2017 година председателят на ”Да, България” Христо Иванов внесе искане в парламента за образуване на комисия, която да разследва ”цялата сага около Булгартабак, като се започне от приватизация му”. Според него това е повод покрай промените в Конституцията за отпадане на давността на престъпленията при приватизацията, управляващите да покажат воля.






Тишина, тишина и пак тишина. Това е продължаващият отговор на прокуратурата. Което дава възможност на Пеевски да извърши действията, които са му необходими по прикриване на следите по ликвидацията на „Булгартабак“ и тютюнопроизводството в България.

 

Държавното обвинение има всички основания и възможности да проследи стъпките към смъртта на нещо, с което държавата ни се е гордяла десетилетия.

 

И това не е съвет към главния прокурор, който да го дразни, а негово задължение. Поне така пише в Конституцията, ако тя има някакво значение за него.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 17155 |17.02.2020 Диктатура на Гешев ще отключи канибализъм във върхушката, което е ОК . 31| 57118 |14.02.2020 У нас е така: За учителката Тонка - присъда, но за Джамбазки – прошка . 51| 24713 |13.02.2020 Болни амбиции намесиха Русия, САЩ и ОАЕ в мърлява българска интрига . 31| 24418 |11.02.2020 Не съм от тия, как'Сийке, те са лошите, рече Домусчиев по Нова; беше много мило

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads