Реклама / Ads
17| 34515 |21.03.2018 ГЛАСЪТ

Защо откраднати 16 млрд не са новина, а умрял носорог и врабчета са

.
Гражданин и дедесар си говорят...
От гражданското сдружение БОЕЦ извадиха на бял свят данни за кражба на 16 милиарда от ДДС. Пресконференцията бе в БТА. Преди да започне мъже с качулки замеряха „бойците“ с яйца, а фасадата на агенцията бе омазана до неузнаваемост. Охраната не посмя да се намеси.
 
Яйчената атака (същите мъжаги разнасяха преди време отрязани агнешки главички пред ВСС) обаче сякаш бе знак екипите на БНТ, бТВ и Нова тв да се изнесат набързо от района. Смънкаха, че нямали указания от шефовете да отразяват скандалните разкрития за ограбените милиарди. Сигурно е така, защото всички знаят кой праща мутрите с яйцата. Новината очевидно се е видяла незначителна и за много други медии. Така голяма част от българите не разбраха, че от джоба им са измъкнати десетки милиарди. Нито, че това е една от причините да сме на дъното по доходи, здраве и образование и първи по смърт, корупция и болести. 16 милиарда са това, не изгубена запалка еднодневка…

 

Медиите, които пренебрегнаха милиардите същият ден ни засипаха с информация за умрелия мъжки северен бял носорог, както и че започва броене на врабчетата у нас.  Носорогът Судан си отишъл с райска упойка, защото така било хуманно.

 

Това, което е хуманно за носорога обаче не е постижимо за доста българи. Въпреки, че гражданското общество у нас изглежда анестизирано отдавна. Защото, когато си лишен от информация не само са ти нарушени човешките права, а си обречен на да се държиш неадекватно. Та за откраднатите милиарди. Къде са отишли, как са присвоени и кой все пак реши да даде информация на БОЕЦ. Да започнем отзад напред. Данните са предоставени от Галя Димитрова, шеф на Националната агенция по приходите. Действие, което не е безопасно и Димитрова заслужава поздравления.  

 

Възможно е да е попитала някой фактор преди това. Изключваме ресорния зам.-министър Бойко Атанасов и финансовия министър Владислав Горанов. Освен че носят пряка отговорност за проблема с ДДС, те преди това са заявили писмено, че няма информация за кражбите. Което, разбира се е лъжа. 

 

Остава премиерът Борисов. Защо обаче той би подкрепил публичност на голямата далавера? Ами защото Борисов има рефлекси за това кое е добре за имиджа му и кое – не. Освен това е сигурен в медийното затъмнение.

 

И все пак какво може да цели Борисов с вече оповестените кражби? Един от вариантите е оставки на Горанов и неговия заместник Атанасов. Причината сигурно е натиск отвън да скъса с модела #Кой, а Горанов и Атанасов са представители точно на този модел. Нерядко имената им са свързвани с това на Делян Пеевски. Сега Борисов получава възможност да заговори отново за война с дедесарите и корупцията. Нищо чудно и някой дребен играч да „намаже въжето“ за по-нагледно.

 

Тези 16 милиарда са безвъзвратно загубени за българите. Те отдавна са усвоени или са в банкови сметки. Колкото и странно да ви се струва този факт причинява тегоби на крадците. Представете си самовлюбени и надменни милиардери, които не могат да се похвалят, нито да си купят Ролс Ройс с позлатен волан и джанти или да покажеш имението си в Дубай.

 

Освен това предстои да се ослушват да не им почукат на вратата едни мъже с орлови носове и руски акцент. Каказ, Кавказ, горный Кавказ… А може и наши момчета да почукат – има такива. Може да поискат дял, а може – всичко. Когато вече не си в политиката и властта, трудно се отказва...

 

Борисов и преди е извличал полза от темата за ДДС.

 

През септември 2009 г. той разказва на журналисти как 48-годишен бизнесмен е получил присъда от 11 месеца за това, че е откраднат ДДС за 1 млн лева. Според Борисов присъдата е малка, защото престъплението ощетява всички българи.

 

Ако приложим неговата логика за присвоените 16 млрд лв излиза, че трябва да лежат… 16 000 години! Това са около 250 човешки живота наредени в колона… Ако вината обаче бъде споделена от оглавяващите институциите, призвани да се борят с кражбите на ДДС през този период, може да лежат „само“ по 4-5 хиляди години…

 

На 15.08.2009 г. Бойко Борисов обяснява във Варна, че смята да запълни дефицита в бюджета, като спре контрабандата и присвояването на ДДС.

 

В края на 2009 г. финансовият министър Симеон Дянков е категоричен: Над 2 млрд. лв годишно губи държавата от злоупотреби с ДДС. Това е престъпление, което трябва да бъде спряно.

 

Ден по-късно Борисов коментира: По официални данни годишно 1,2 млрд. лв. изчезват от злоупотреба с ДДС, но в действителност става дума за много по-голяма сума в размер на 2-3 млрд. лева. Ще спрем това с електронна система в Митниците.

 

Прекрасни намерения, но голямата международна заетост на премиера не му дава възможност лично да се заеме и работата утекла в кереча.

 

През 2010 г. Борисов отново говори за ДДС: Винаги съм казвал, че срещу държавата има стройна система за кражби на ДДС и укриване на данъци. Само добра координация между МВР, ДАНС, НАП и прокуратурата ще постигнем успех. Разпоредил съм да се работи тихо, без медиен шум и ви гарантирам добри резултати.

Очевидно и добрата координация не се е получила. Или пък дедесарите са мазали филии докато координацията се е разсъхнала, ако е имало такава въобще.

 

Стигаме до 07.06.2013 г., когато в. „24 часа“ публикува материал със заглавие: „Г-да министри, ето ги крадците на ДДС!“ О, Боже, казва си читателят и се нахвърля на текста, за да узнае най-после истината. И там прочита, че три ромки са продали три фактури на стойност 25 000 лв. Трите фактури с „рекордни суми са с надпис „Оригинал“, пише авторът.

Като се замисли човек, що тези същите ромки да не са свили и 16-те милиарда? И Гинка Върбакова е почнала от малко и ето докъде стигна. Що и ромките да не са се развили?  

 

Август 2015 г. Борисов по темата: ДАНС и МВР са подхванали рафинерии, които нахално са укрили ДДС. Щом прокуратурата внесе обвиненията в съда, ще обявя тези компании. Ако мислят, че по този начин ще съборят бюджета и ще съберем по-малко – лъжат се. Ще ги разобличим.

Ето че дойде време това да стане. Борисов може да забавя, но не забравя.

 

Неотдавна бизнесменът Тихомир Каменов, собственик на Търговска лига, в едно тв предаване каза, че в България не се случва икономически напредък, защото имало много малко богати хора. Г-н Каменов живее в Швейцария и сигурно му е убягнало, че богатите може да са малко, но пък са много, много богати. 16 млрд, например, са само констатираните кражби. А неконстатираните? Според експерти те са поне два пъти повече – сиреч към 40 милиарда. Прибавете приходите от сивата икономика, които според Българската стопанска камара са 2,2 млрд лева годишно. Несъбраните и укрити данъци – от печалба и добавена стойност – от 2007 до 2016 г. били над 22 милиарда. Къде са отишли тези пари? Това дори врабчетата, които тия дни ще бъдат преброени, го знаят. Става дума за трима-четирима юнака на върха, трийсетина под тях и още сто – сто и петдесет под „политическия чадър“. Разделете изчезналите милиарди и ще получите наистина приказни суми. Така че я лежали, я не 16 000 години в затвора, но със сигурност са осигурили поколенията след тях да харчат на воля поне хиляда години…

 

Путин имал двустаен в Санкт Петербург, Борисов къщичка в Банкя… Скромността краси болшевика. Апропо, какво стана с разследването по закона „Магнитски“ в САЩ?  Пита се какво са работили през всичките тези години МВР, прокуратурата, НАП, ДАНС и прочие служби, та не са заловили нито един едрокалибрен дедесар. Като едни двама пловдивски бизнесмени, например, за които всяка майна ще ви каже какви милиони са завлекли. Да не би да са приятели на главния прокурор, може би?...

 

И последна аритметика. Ако половината от откраднатите 16 милиарда бяха спасени от институциите, пенсиите можеха да се вдигнат с 300 лева, а заплатите с 500.

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 21401 |24.08.2017 Защо президентът бяга от болните български теми . 17| 25379 |19.08.2017 Защо трябва да чистим дебелото черво след изявления на Борисов . 6| 13074 |14.08.2017 Куче направи Павлов нобелист, защо ”празен стол” да не може? . 26| 28525 |10.08.2017 Защо намразихте САЩ, бе, серсеми, нали сте чисти и неподкупни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads