Реклама / Ads
30| 13787 |08.06.2011 ИНТЕРВЮ

Адвокат Л. Рангелов: Малкият Маргин няма да се върне в България

.
Адвокат Людмил Рангелов
"Извънредните закони са приемливи за общества и държави в начален стадий на преход".
 







Людмил Рангелов е един от най-видните родни адвокати, с 30-годишна практика в наказателните дела. Сред клиентите му са Николай Маринов, Малкия Маргин, Сретен Йосич и Пламен Стоянов – Дамбовеца.

интервю на Мария Николаева


- Г-н Рангелов, как ще коментирате новия закон за отнемане на имуществото заради престъпна дейност, който парламентът предстои да приеме?

- По същество той копира т.нар. закон „Петканов”. Това, което прави впечатление още в заглавието, е, че вътре освен за облагодетелстване в резултат на престъпления е включен и изразът „в резултат на административни нарушения”. Доколкото престъпленията са така или иначе кодифицирани и всеки може да се справи с Наказателния кодекс, където са предвидени престъпленията, облагодетелстването от административни нарушения разтваря една широка врата. Защото административни нарушения са предвидени и могат да бъдат извършени по всички закони. И евентуално да се получават някакви облаги. Второто, което според мен трябва да се отбележи, е че по същество това също е един извънреден закон Те не са характерни за развитите общества и демокрации. Извънредните закони са приемливи за общества и държави в начален стадий на преход.

- Означава ли това, че не сме развити, след като управляващите ни готвят такъв закон?

- Определено е така. Най-малко – общество, което не може да се справи с проблемите си чрез нормални граждански закони, както е навсякъде. Според мен тези закони, ако правилно и добре се прилагат, не би имало необходимост от такъв извънреден акт. Конфискации са предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс почти за всички престъпления, на части, или на цялото имущество.

- До този момент обаче почти няма реално приложени конфискации на имуществото.


- Не са известни такива, защото рядко се стига до осъдителни присъди по подобни дела. Това е въпрос на доказателства и факти.

- Имате ли клиенти, за които се опасявате, че биха могли да бъдат така да се каже „малтретирани” от един такъв закон?

- Не само клиенти, а всеки от нас, включително и ние, можем да бъдем злепоставени от такъв закон. Вижда се, че по започната проверка може да се иска възбрана, запор на имущество. Вярно е, че отнемането може да става при влезли в сила съдебни актове, но нали си представяте какво означава да ви запорират сметките и да ви възбранят имотите, и то за няколко години? Ще дам конкретен пример с моя клиент Пламен Стоянов, известен в медиите като Дамбовеца. На него му
запорираха всички възможни сметки и имоти още миналата година. Скоро бяхме в Национална следствена служба, за да си получи вещите, иззети при обиска. Когато попитахме кога горе долу ще приключи досъдебното производство, наблюдаващият прокурор каза, че това няма да стане по-рано от една година. През това време сметките и имотите са възбранени и съответно запорирани.

- Има ли вероятност той да съди на свой ред държавата?

- Това със сигурност ще се случи. За един конкретен факт – на 100%. Става дума за камиона му, който стоя на отговорно пазене една година, не в негово разпореждане. След това беше върнат, но това е една щета, която лесно се изчислява.

- Говорейки за Пламен Дамбовеца, има и друг интересен факт, свързан с брат му, който твърди, че тигърът, който му отнеха, сега линее в зоопарк. Това вярно ли е?

- Да, той беше изключително привързан към това животно, ходеше всеки месец да го фотографира и ясно се вижда как с всеки ден тигърът става все по-мършав и залинял.

- Да поговорим за друг ваш клиент – Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Няма ли опасност и при него да се стигне до конфискация на имуществото след влизане в сила на новия закон?

- Да, има и то е напълно реална тази опасност. Знаете, че той отсъства от страната и е в неизвестност. На две съдебни инстанции беше оправдан вероятно и на трета. Знаете, че прекара година и шест месеца в следствения арест. Негово ще бъде решението дали след време да потърси отговорност.

- Може ли, докато го няма, държавата да поиска да му запорира имуществото?


- Да, разбира се, защото все още виси обвинението. От друга страна, обвинението като поръчител на убийството на Боби Цанков също не е състоятелно, но не е снето към настоящя момент. Сега текстовете, които са посочени в новия закон, малко ни помагат. Там има само по чл. 116, т. 10 – тоест убийство по користни подбуди. Само тогава може да се приеме, че е престъпление, което може да донесе облагодетелстване. Но аз много пъти съм казвал, че дори и наши клиенти хипотетично да поръчат убийства, да дадат пари, за да бъдат извършени, но те няма да спечелят средства от това Сега поне това е разграничено. Не виждам специално за Боби Цанков как може за такова обвинение да се запорира имущество по този закон.
 
- Николай Маринов в момента не е в България, има ли вероятност клиентът ви скоро да се върне?


- Мисля, че е ясно защо е избягал. След убийството на Боби Цанков задържаха брат му. Срещу него има също повдигнато обвинение, че е поръчител. След една седмица съдът констатира, че няма никакви доказателства Красимир Маринов да има каквото и да е отношение като поръчител на убийството на Боби Цанков. Оттогава по този въпрос нищо не се прави. Предполагам, че след напразен престой от година и половина в ареста заради прокуратурата моят клиент е решил, че втори път няма да позволи да лежи напразно.

- Значи изчаква да бъде снето обвинението за убийството на Боби Цанков и тогава ще се върне?


- Дали ще се върне, не знам. Виждате, че хора без никакви обвинения, здрави и прави мечтаят да напуснат тази държава
пък камо ли той... Но според мен една от причините е, че няма прекратяване на обвиненията.

- Ще ви върна малко в миналото към друг ваш клиент – Сретен Йосич. Чувал ли сте се с него, откакто е в сръбския арест?


- Не, нямам връзка с него. Виждам обаче, че още има и сигурно продължава да има влияние. Просто се чувства, че е личност, която много сериозно поне в неговия свят влияе и е много значима.

- На няколко пъти пред съда в Белград той коментира, че нашите служби са му оказвали подкрепа, докато е бил в България. Споделял ли е нещо подобно с вас?

- Напълно е възможно! Специално що се отнася по време на югоембаргото. Той е личност, специално като владеене и контрол на много високо ниво. Мога само това да ви кажа: когато го изправиха за екстрадицията, той каза: „Не мога да проумея
откога един пожарникар започна да разбира от европейска конвенция за екстрадиция От трите съдийки и прокурора само едната съдийка не се разсмя. Това е факт, на който съм присъствал.

- Със Сретен Йосич все пак се свързват няколко убийства в България. Вие как смятате, това ли е истината и ще бъдат ли някога разкрити тези поръчки?


- Каквото и да мисля, не бих го казал и не може да очаквате по разбираеми причини отговор на този въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7740 |06.06.2011 Лиляна Петрова: Бакалаврите фармацевти са гръбнака на фармацията . 62| 13234 |06.06.2011 Св. Малинов: С арoгантност Първанов срина президентската институция . 36| 9823 |03.06.2011 Дим Дуков: Владики изкупват богаташки грехове срещу часовници и лимузини . 71| 21957 |01.06.2011 Костадин Чакъров: Живков мечтаеше да има поне $5000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads