Реклама / Ads
46| 8639 |25.02.2009 ИНТЕРВЮ

Арх. Георги Янев: Институциите ме изпържиха, демотивираха хората да реагират свободно

.
МВР, ДАНС и прокуратурата не стигнаха до горните нива на корупция в пътния фонд, чакам отмъщение, ще съдя държавата за щети, казва храбрият архитект.
 

Днес медиите непрекъснато повтарят - Европа врътна кранчето на парите си за България, спряха плащанията по мащабни инфраструктурни и земеделски проекти. Арести, съдебни дела и оставки тресат шефове в рзлични ведомства. Страната получи негативни оценки в докладите на ЕС, холандси политик настоява за изхвърлянето ни от съюза, протести и афера с ДДС и олигарси клатят правителството.
А лавината от скандали тръгна точно преди година. Един неизвестен в публичното пространство столичен архитект, сложи прът в колелата на държавната корупция и алармира, че му искат 50 бона рушвет, за да работи.

Пред Frognews.bg мъжът, станал известен и като храбрия архитект, казва кой го издаде, преборена ли е корупцията, страхува ли се  за живота си, защо България е територия.

Интервю на Стойко Стоянов

yanev__3.jpg- Архитект Янев, преди година дадохте старта на борбата с корупцията, разкривайки престъпни схеми в пътния фонд. Пребори ли се държавата с рекета на институциите?
- В държавата нищо не се е променило. Корупционните практики продължават, те не са спирали. Реално, след моите разкрития, властта под една или друга форма замаза нещата. На третия ден след арестите на корумпираните, Батко (Веселин Георгиев, шефът на пътния фонд) подаде оставка. Следствието срещу него се точи цяла година, наскоро влезна в съда. От друга страна, съдебната система много чевръсто оправда единия юнак, който искаше рушвет от мен. Лилов се измъкна с една година условно, а колегата му Георгиев - получи пет години затвор. Това обаче е на първа  съдебна инстанция. Те ще обжалват и нищо чудно и да ги оправдаят. Тези хора са заловени с 25 хил.лв. подкуп, а ме изнудваха за още толкова. МВР събра перфектни доказателства за престъпната им дейност.
Всичко това се случва след скандални разкрития, натиск на Брюксел и спрени фондове от Европа. Ако беше станало същото в Гърция, народът там щеше да помете управниците си. А тук всички си замълчаха, скриха се като шушумиги. Значи нещо в държавата не е наред. Нужно е тотално прочистване - морално, мисловно и персонално на личности. И това прочистване трябва да започне от съдебната система. За същото ни критикува и посланникът на САЩ у нас. А след скандалните присъди по случая "Борилски" във Велико Търново Франция иска налагане на предпазна клауза на България по глава "Правосъдие".
- Защо останахте като бяла лястовица и след вашата постъпка не се отприщи очакваната обществена  нетърпимост срещу рушвета, или такова явление не същуствува?
- У нас господстват безобразен рекет и корупция по всички нива, но хората са сковани от страх. Всеки трепери да не му вземат работата, бизнеса, да не му потънат документациите и папките незнайно някъде.  Хората не вярват на институциите, че могат да им помогнат, да ги защитят. Лично аз имам доверие само на европейски структури.
 Моят случай наистина остана бяла лястовица. Никой не се усмели да ме последва и това е разбираемо. Демостративно и назидателно  институциите в България ме изпържиха като разкриха самоличността ми. А уговорките  ми и с МВР, и с  прокуратуррата не  бяха такива. Анонимността ми трябваше да бъде запазена, а аз -защитен. Но стана точно обратното. При такива правоохранителни органи, кой гражданин ще се навие да говори за корупцията в институциите, да рита срещу власта.
- Случайно ли разкриха името ви, кой ви изпя?
- Една година правя анализи на всичко станало. Осветяването ми беше съзнателна форма за демотивиране на хората да реагират свободно, да бъдат съзнателни граждани. Целта  е непрекъснато да те  натикват в системата на крепостен и зависим от  управляващите. Това всъщност е стар комунистически  приом.
 МВР твърдо и коректно спазиха уговорката, която имахме предварително и ме прикриха. По моя лична информация, издъниха ме от прокуратурата и те си го знаят.
- Но именно прокуратурата сега обещава на свидетелите срещу Златко Баретата и служители от НАП, пропели за точенето на ДДС, да им осигури статут на защитени свидетели, да ги пази.
- Не знам какво им обещават, но свидетелите имат реално основание да се притесняват. Аз съм най-явният пример за това. В момента съм жив само заради четвъртата власт - медиите.
- Търсите паралели с поведението на гражданите в Гърция. Но как си обяснявате тоталното безразличие на българите към проблемите в страната?
- Имам си моя теория. През последните осем години съзнанието на българина беше тотално промито. Схемата е проста. Така нареченият електорат стана послушен, а когато се превърне в такъв, започва да гласува както му платят или както му наредят. Но защо стана послушен българинът? Хората започнаха да взимат кредити, да зависят все повече от  някакви институции, босове и олигарси, които са управлявани от някого. От тук идва друг момент - управляващите остават вечно във властта, неперкъснато се прераждат под една или друга форма. Така се обособяват два концентрични свята - на феодали и крепостни. Крепостният си остава винаги подвластен - финансово, имотно, безимотно и т.н. В този стадий духовността е изчезнала, защото нейното убиване е главната стъпка към закрепостяването. Иван Костов сигурно не го обичат, но всички правителства след неговото провеждаха такава политика.
Вижте какво се получи между селото и града - обезличиха селото  и малките градчета. Принудиха хората от тези райони да тръгнат към София и големите центрове. Напълниха София с хора, които са обезверени, търсят като бесни  препитание. Те са като Робинзон Крузо, искат само да оцелеят и са готови да прежалят всичко.
Според плана "Мусман", приет през 1938 г., столицата на България е проектирана за население между 500 хил. до 1 млн. Но изведнъж, градът побра над  2 милиона. Напълни се с доста неграмотни хора.
 Качеството на жителите в столицата падна няколко пъти и стигна до състоянието на едно голямо село  - като начин на поведениеие, ценности, манталитет, потребности и т.н. Животът ни беше превзет от такава дива чалка, че ми се плаче в буквалния смисъл. И как днес тези хора да ги изкараш на улиците, да протестирата, да имат позиции, след като не са свободни. Липсата на свобода ни различава от гърците, това е проблемът.
Затова казвам, че България вече не е държава, а територия. Тук властва пълна демотивация на народа. Той е оскотял тотално. Това не е този народ, описан и възпят от нашите класици в литературата. И това оскотяване е програмирано.
- Какви щети понесохте от битката с корупцията, как се промени животът ви през тази една година?
- За мен равносметката е проста - побеляха ми косите, натрупах разочарования, но човек щом е готов да каже "хоп", трябва да може и да скочи. До този момент нямам отговор защо не са ми върнати белязаните пари, използвани при залавянето на корумпираните чиновници. 10 хил. са лично мои. Делото свърши, има присъди, а парите не мога да си ги прибера и това се протаква цял година. Вчера подадох две молби - в Софийска градска прокуратура и в Софийски апелативен съд, за да ми бъдат върнати тези пари и то с пропуснатите ползи.
 В същото време, след направените от мен разкрития, поръчките от клиенти спряха за определен момент. Наложи се почти 6 м. майка ми да ме издържа.
 Финансови загуби понесох и от поръчката, заради която  станах обект на рекет от пътния фонд. Не взех нито стотинка от договорения с инвеститорите хонор от 41 хил.лв. А моята работа беше свършена до край перфектно. Като гръмна скандалът, главната архитектка на Велико Търнова, Абаджиева поиска да се направи нов подробен устройствен план, защото предишният не отговарял на някакви си изисквания. А той е съгласуван, с енергото, ВиК, с всички възможни инстанции, минал е на експертен съвет. Но след като проговорих за корупция, се оказа, че трудът ми не е годен. Това беше предтекст да ме накарат да се откажа от тази работа. Това е типична апаратна система.
Освен това бях принуден да подпиша декларация, че нямам никакви претенции по този проект и няма да говоря с медиите. Тогава питах инвеститора дали би дал 50 хил.лв. рушвет, но той само ми се усмихна.
- Как ви приемат сега хората, колегите, институциите, с които работите?
- Разнопосочно. Едните ме псуват, другата половина казват "Браво". Половината  колеги ме приеха за луд. Но тези, които казаха "Браво", не ме последваха, а си затраяха, не излезнаха по улиците, тоест и те са като другите. Само един мой професор ме подкрепи истински и каза "Тръгвам с теб".
- Но и светските класации странят от вас, подминаха ви, не ви харасеха  нито за мъж, политик, личност на годината, или достоен българин. С какво ги притеснявате?
- Появих се в медиите съвсем случайно и не съм търсил никаква популярност. Изкарвам си парите с честен труд, а такива хора в подобни пиарски класации не поподат. Но анализирам нещата и в друга посока - не съм подходящ за авторите и сценариите на подобни помпозни класации, както и за тези, които им дърпат конците. Нестандартен съм, не съм им  в системата, не могат да ме програмират и да ми внушат някаква автоцензура. Не знаят какво ще наговоря и какви фронтове ще им отворя. Не ме канят, за да не им  създавам  неприятности и бели, това е простата истина. Спомняте  си, когато в МВР Румен Петков и Борис Велчев ме награждаваха с кортик аз, вместо да дръпна слово колко съм признателен, отворих дума за друга корупция, навързана като свински черва в земеделието. Сигурно съм изглеждал луд, сигурно са съжалили, че са ме викнали! Но  какво стана после - падна министърът на същото ведомство, спряни бяха европейски програми в земеделието, производителите се надигнаха на протести, САПАРД смени няколко неуспешни началника, а скандали тресът и до сега земеделието.
- Ако се наложи, ще рискувате ли отново, за да изобличите рекетьорски схеми?
- Какво значи да рискуваш? Нямям право да не рискувам, значи да стана друг човек, да си потъпча честта. Булат Окуджава казва "...кто патерял свои нерви, то сохранил свая честь". Аз съм човек на честта. И днес не бих се поколебал и секунда, до колкото мога. Но проблемът е, че съм много сам и става все по-трудно.
- Страх ли ви е от отмъщение?
- Нанесох сериозни щети на определени хора. Такива неща не се прощават. Ще се опитат да ми отвърнат на удара. Но да пробват, те са много засегнати.
- Кои са "Те", не визирате Лилов и Владимиров, има ли нива над тях?
- "Те" наистина са на горните нива, Лилов и Владимиров бяха просто бушоните в схемата. Знам кои са горните нива, но няма да коментирам. По-страшното е, че МВР, прокуратурата и ДАНС не стигнаха до тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7020 |28.11.2008 Георги Ангелов: Ако се пипа плоския данък, ще се върнем много назад . 46| 8545 |27.11.2008 Георги Лозанов: Първанов се превръща в печална политическа гледка . 5| 6166 |17.07.2008 Живко Георгиев: Ако има бюлетина против всички, тя ще е най-популярна . 3| 5595 |06.07.2008 Георги Ангелов: Държавата поощрява монопола и картелите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads