Реклама / Ads
7| 6278 |04.01.2023 ИНТЕРВЮ

Богдан Милчев пред Фрог: Администрацията на Радев покровителства корупцията по пътищата

.
Президентската администрация покровителства корупцията около строителството и ремонтите на пътища у нас. Това заяви категорично пред ФрогНюз Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.
 

Повод за думите му е последният доклад на ИПБ, според който въпреки отпуснатия рекорден бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" и "грандиозните" планове на АПИ да извърши основни и текущи ремонти на 3000 км път, ремонтирани са едва 7 км. 


2.5 млрд. лева бяха отпуснати на АПИ от общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 


"Когато изискахме информация по ЗДОИ за това по колко км път са извършили текущи и основни ремонти, се оказа, че те са ремонтирали 7 км. основно ремонт и 230 - текущ, при заявени 3000 км. за ремонт. Така се получава, защото за година и половина, откакто ни управляват служебни правителства, имаме петима шефове на АПИ", посочи Милчев пред Фрог. 


Според него именно в честите рокади в АПИ се крие разковничето. Последната такава се случи в началото на декември миналата година, когато по преценка на регионалния министър арх. Иван Шишков освободен е бил председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Иво Иванов. На негово място бе назначен Ванцислав Ангелов. 


Самият Иванов пък седна на поста през август миналата година, след като бе назначен отново от служебния шеф на МРРБ на мястото на Тодор Василев.


"Никой не казва защо ги махат или назначават. Тези чести смени на ръководството в АПИ стават, защото ги карат да подписват неща, от които се плашат и се отказват. Нека да отговорят защо ги сменят толкова често. Защо аз трябва да гадая?", посочи Богдан Милчев. 


От Института по пътна безопасност припомнят, че през ноември миналата година Управителният съвет на АПИ е взел решение едва с два подписа за разплащането на 190 млн. лева. Под него са се подписали тогавашният председател и секретарката, но липсват подписите на другите двама.  


"Тези пари са разплатени на строителни фирми. Били са спрени, защото е имало становище от директор в АПИ, че тези пари не трябва да се плащат, тъй като става дума не за републикански, а за общински пътища. Все едно НПО управлява пътищата ни, а не държавна агенция", категоричен беше Милчев.


Ролята на президента? 


Според Милчев именно президентската администрация покровителства тази корупция в строителството и ремонтите на пътища. Милчев дори припомни, че зам.-министър от МРРБ е бил замесен в схема с подкупи. За това се разбра след сигнал на строителна фирма. Случаят е от времето, когато Захари Христов за кратко беше зам.-министър на регионалното развитие в първия служебен кабинет на Стефан Янев през 2021 г. .


Захари Христов бе освободен, без да се съобщават мотиви, а случаят е потулен. 


Прокуратурата е била уведомена, като според медийни публикации е започнало разследване, но не е ясно до къде е стигнало то. 


Случаят за корупция стана публичен, едва след като Захари Христов беше назначен за втори път заместник-министър в МРРБ, този път в кабинета на Гълъб Донев.


Първи за  схемата проговори пред “Евродиков”  Тодор Стоянов - бивш шеф на дирекция “Държавна собственост” в МРРБ и също така бивш зам-министър на същото ведомство. Според него зад Христов стои Николай Копринков - секретар на президента по вътрешна политика.


Тодор Стоянов е бил уволнен в началото на август, когато на власт идва новият служебен кабинет на Румен Радев. Именно тогава Христов е бил назначен отново за зам.-шеф в МРРБ.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9738 |03.01.2023 Адв. Велислав Величков пред Фрог: Задкулисието може да прати Гешев в НС в замяна на мълчание . 29| 22145 |04.01.2023 Само във Фрог! Феноменът Божидар Караджов с разтърстващи предсказания за 2023-та! . 3| 9935 |23.12.2022 Албена Белянова пред Фрог: Шефът на сливенския затвор казал, че няма да пусне журналисти до Деси и Биляна . 2| 5669 |22.12.2022 Адв. Рангелов пред Фрог: Антикорупционният закон няма да проработи. Корупцията нависоко е видима, но недоказуема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads