Реклама / Ads
85| 17243 |11.05.2011 ИНТЕРВЮ

П. Бояджиев: Ще обвинят Цветанов, че е ял и бебета по време на пости

.
Петър Бояджиев
Желю Желев се напи и ми призна, че е избран с помощта на комунистите и Жорж Ганчев, казва политическият затворник от времето на Тодор Живков и емигрант в Марсилия. Ако Доган излезе от ДПС, ще бъде публично скопен. Константин Тренчев се продаде на ДС през 1991 г., казва още той.
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Бояджиев, от три дни сте отново в България, как преценяте живота в родината като дисидент, който е бил принуден да емигрира по времето на социализма?

- За жалост страната ни все още не е излязла от менгемето на комунистическата култура, в която беше възпитавана толкова дълго време. Погледът на повечето българи, които живеят в родината си, не се е променил от тъмните времена на социализма. Най-голяма „заслуга” за това естествено има тази част от бившата Държавна сигурност, която излезе най-гъвкава. Тя не се интересува от идеологии и не обслужва определена политика, а материални и брутални интереси
Тази обстановка е фрапираща за всеки чужденец. След като вече България е член на ЕС, сега си е поставила за цел да влезе и в Шенген. Този стремеж към безвизовото пространство обаче е доста пресилен. От докладите, които еврокомисарите пишат за България, ясно личи, че се оценяват усилията на правоохранителната система, в лицето на Цветан Цветанов, да се пребори с организираната престъпност.

Проблемът е обаче, че Темида дърпа цялата държава назад. 20 години съдът е убежище на хора от Държавна сигурност
и на комунизма. Същите тези престъпници имат сигурен гръб от президентската институция, независимо дали държавният глава се казва Желев, Стоянов или Първанов. Хайде, стига с този марксистки шаблон „аз вярвам в българското правосъдие”. Човек, който казва тези думи, по какъвто и да е повод, е просто болен мозък.

- Активни ли са все още структурите на ДС, влияят ли на съвремените процеси в държавата?

- Разбира се! Преди няколко месеца беше повдигнато малко перденце, зад което видяхме малка част от ченгетата дипломати на ДС, които се занимават с външната ни политика. Тук не говоря за това кой е вербуван и кой не, а за това, че те са некадърници – това е проблемът. Ако наистина разбираха от работата си, България нямаше да бъде доведена до трета национална катастрофа през 1989 г. Когато чуя кастрираните мозъци като всезнаещата Нешка Робева да ми обясняват как сме си ликвидирали селското стопанство, ми идва да отида на друга планета. Не може вечно по комунистически тертип да търсим всеобщата отговорност. Корабът ни през 1989 г. потъна и затова си имаше определени виновници, които и до ден днешен възпрепятстват опитите и желанието на хората, които искат България да излезе от състоянието, до което беше докарана.

Тези объркани хора трябва да си платят грешките, или най-малкото да мълчат, защото сеят само разруха. Още в началото на прехода те сложиха прът в колелото на Филип Димитров, който беше първият човек, който дръзна да поправи фаталните грешки на комунистите. След това Жан Виденов опита по малко утопичен начин да изведе България от кризата, но Николай Добрев, светла му памет, веднъж се върна от Русия с думите „Надо менять команды” (б. а. - да се сменят отборите). След дългогодишна мъчителна пауза дойде на власт ГЕРБ. Не искам да ставам адвокат на Цветан Цветанов, но отдавна не бях чувал български политик да говори по европейски. Като истински съвременен министър той наскоро си призна, че заедно с колегите му в МВР не са преценили реално силата на Октопода и на неговите мозъци. Цветанов трябва да е наясно, че до изборите сигурно ще го обвинят, че е ял бебета по време на пости Тези хора действат така. В момента мафията се опитва със зъби и нокти да си задържи позициите в държавата, защото вижда как малко по малко времето й изтича.

- Кой натиска червеното копче за активиране на спящите ДС клетки в България?

- Още при рухването на тоталитарния режим бившето Първо главно управление на ДС, сега НРС, и НСО успяха да запазят ролята си в държавата. Те на практика са същите стари структури и днес, но преименувани. Бяха уж „реформирани” от Бриго Аспарухов и от Димо Гяуров. Но и двете звена останаха на подчинение на един човек – на президента. Затова ми става смешно, когато чуя някой да говори за прекалено малката власт, която държал в ръцете си Първанов. До 10 ноември в България имаше централизиран тоталитаризъм. След това се появиха т. нар. кланове. Един от ръководителите на тези кланове е Любен Гоцев.

- Вътрешният министър беше най-атакуван от медиите на т.нар. Октопод, разграничи ли българинът истината от лъжата, има ли все още Цветанов шанс за президентската класация?

- Аз не мога да кажа категорично дали българите могат да различават доброто от злото или лъжата от истината. Това ще стане ясно на президентските избори, които предстоят. В момента народът ни е поставен пред изключителна дилема – дали в креслото на „Дондуков” 2 да седне подставено лице, което да продължи статуквото, или да имаме президент, който ще промени изгнилата съдебна система с правомощията, които Конституцията му дава. Подставените лица са много и мисля, че Първанов и БСП няма да имат кой знае какъв проблем с избора си за свой кандидат. Една от най-важните роли ще изиграят т.нар. жокери

Търговката на гласове Меглена Кунева (не аз я наричам така, а бившият френски посланик) е от този тип хора. Симеон Сакскобургготски, чието име се спряга за кандидат-президент, също е готов срещу пари да разиграва тази роля. Той до края ще отвлича вниманието от истинските играчи. По времето на Желю Желев беше по-просто. Задкулисните играчи бяха казали: „Желев ще е президент!” От БСП пуснаха срещу него малоумния Велко Вълканов и жокера Жорж Ганчев, който вземаше пачки пари за това. Самият Желев се напи веднъж и ми призна какво се е случило на изборите тогава.

- Цветанов няма ли също да е подставено лице, на Бойко Борисов и на ЕНП например?

- Ако Цветанов каже, че от позицията на президентския стол ще направи лустрация на хората от ДС във висшите етажи на правосъдната система, няма да има никакво значение кой стои зад него. Това ще бъде равносилно на истинска политическа революция.  Главата на Октопода рано или късно ще бъде отрязана. Дали това ще го направят Цветанов и Борисов или техните последователи, е въпрос само на време. Тези мафиоти, които днес успяват да се измъкнат от възмездието благодарение на престъпниците, представляващи Темида с тоги, са много далеч от истината. Ако някой смята, че 27 държави ще позволят някакъв гноен цирей, какъвто е съдът в България, да стои в снагата на ЕС, жестоко се лъжат.

- Но ГЕРБ продължават да губят позиции, възможно ли е до вота и Бойко Борисов да стане неизбираем?

- Предполагам, че всеки един сценарий до края на кампанията ще бъде допустим. Но Борисов наистина губи много от първоначалното доверие, което имаше, заради яснота по проекти като АЕЦ „Белене” и битката с мафията например. „Белене” е проект на най-агресивната и на най-криминалната част от Държавна сигурност. Точно затова смятам, че Цветанов би имал по-добри шансове за „Дондуков”2 от шефа си.

- Опозицията обвинява и Борисов, и Първанов, че са представители на чужди лобита, приемате ли такива тези?

- Тези тези се прокарват от Иван Костов. Защо обаче той не обясни на хората защо обвърза България с Русия по линия на горивата веднага, след като взе властта след Жан Виденов? По същата логика ние можем да твърдим, че той е представител на руското лоби. Защо Костов не проговори за Петър Стоянов, който като президент обслужваше чужди интереси, които противоречаха на неговите избиратели?

- Чии интереси е обслужвал Стоянов?


- На Националната разузнавателна служба, която е наследник на Първо главно управление на ДС, а от там няма как да не се стигне и до руски интереси.

- Познавате отдавна Георги Първанов, има ли място за него в новата политика на България?

- Попадна в сериозната политика с голяма доза късмет. Николай Добрев навремето беше водещият фактор в БСП, а
Първанов свиреше втора цигулка Добрев обаче не беше от най-добрите оратори и нямаше тази представителност като Първанов. Затова тези, които им дърпаха конците, отсъдиха Георги да излезе като лице на БСП. Тези фантасмагории, които постоянно се развиват, че в България има сценарии за две години или за пет, не са състоятелни. Постоянно има политици, които излизат напред и залязват. Георги Първанов е също един от тях. Каква е ролята на Желев и на Петър Стоянов днес?

- За разлика от предшествениците си Първанов мисли от няколко години за бъдещето си, АБВ не е ли заявка за политическа кариера?

- Георги Първанов сигурно иска да остане в политиката, както Петър Стоянов си въобразяваше през 2001 г. Видяхме обаче докъде стигна Стоянов. Нека обаче да си зададем следния въпрос – ще имат ли нужда от Първанов хората, които той досега обслужваше? Президентът не е толкова глупав, знае за съдбата на тръгналите си от „Дондуков”2. Той предчувства, че ще го сполети същата орисия и се мъчи да промени бъдещето. Но вече изигра ролята си и колкото и да обикаля страната, няма да успее да се върне на бял кон  Има право да драпа, нормално е да му се ще да е още на гребена на вълната, но в играта, в която той играе, са важни лостовете, а не хората, които ги дърпат. В момента хората, които издаваха заповедите на държавния глава, си търсят нов човек. Ситуацията в момента е изключително сложна за всички – както за Бойко Борисов, така и за левицата. Убеден съм, че в момента Русия води разговори, както с хората на Първанов и Станишев, така и с лобита около Борисов. Нека да не забравяме, че Генерала като кмет се движеше в пакет с Първанов и Доган и си правеха периодични консултации. В този ред на мисли преговорите са изключително трудни, защото и тримата имат вземане даване с руснаците и си говорят с тях.

- А след 2 години Първанов виждате ли го като премиер?

- На него със сигурност му минава през главата тази идея да прекопира руския сценарий, който спретнаха Путин и Медведев. В България обаче този театър не може да бъде разигран. В едно съм убеден – Георги Първанов ще преговаря с Бойко Борисов за своето бъдещо политическо развитие. Наблюдавайки внимателно Борисов, смятам, че той никога няма да допусне руския сценарий със свое участие в него. За премиера играта е голяма – или има всичко, или нищо. Първанов е възможно да стане премиер единствено ако се запази статуквото на президентските избори. Т.е. съдбата на държавния глава до голяма степен зависи от предстоящия вот.

- Като човек, който живее във Франция, как ще коментирате амбициите на разследвания и уличен за връзки с мафията Алексей Петров да се намеси в политиката?

- Ако това се случи, то България ще попадне в една доста неприятна ситуация. Появата на Алексей Петров в сериозната политика ще удари до голяма степен авторитета на МВР, който малко по малко започна да се завръща сред обществото, но и на държавността като цяло. Аз дори не бих изключил версията, че Петров е освободен благодарение на същата тази съдебна система, която е подчинена на Първанов, за да компрометира МВР и Цветанов като кандидат за президент. България живее в условията на непрекъснати конспирации вече трето десетилетие Аз съм бит жестоко на 27 години. Оттогава никога не влизам в битка, преди да знам с кого се бия. Цветанов допусна грешка, защото не беше готов. От друга страна Октопода в България си има представители във всички партии. Само припомням какви бяха първите думи на Димо Гяуров от Синята коалиция след ареста на Трактора – „Цветанов трябва да подаде оставка, ако Алексей Петров не бъде осъден”. Тази реплика на Гяуров беше много показателна за мен. От друга страна, не мога да разбера ненавистта на Иван Костов към Цветан Цветанов. Тя очевидно е много по-дълбока от това, че на Костов не му дадоха министерски кресла. Самият лидер на ДСБ е част от статуквото, срещу което Цветанов се бори. Той се чувства застрашен да не изгуби благоденствието си, което има в момента.

- Волен Сидеров част ли е от предизборните жокери, за които говорите?

- Не, по руска линия на Волен Сидеров не са му ясни нещата. Той тича по друга писта. Аз не мога да кажа дали е употребяван от руснаците или не. Ние с него се познаваме от времето на СДС. Още тогава Волен получи много удари, но в крайна сметка мисля, че пистата му е грешна. Съгласен съм с вътрешнополитическите му идеи – атакува корупцията, иска да се пребори с мафията и пр. Много се обърка по отношение на Турция, която приема като враг. В същото време той няма позиция за далеч по-важния въпрос - АЕЦ „Белене”. Сидеров не може да се аргументира трябва ли да се построи централата, от кого и при какви условия. Чуваме само неопределеното „не е много лошо”. Но той не е манипулиран, по-скоро е прекалено убеден.

- Каква схема ще разиграе през есента ДПС, вярвате ли, че Доган завива надясно?

- Там нищо не е ясно. Настроенията сред младите в ДПС против комунистите не са от вчера и точно затова положението на Ахмед Доган става все по-трудно, особено след напускането на Касим Дал и Корман Исмаилов. От друга страна,
Сокола вече е в окото на бурята Опита ли се да се раздели с ДПС, той ще излезе скопен. В момента много ваши колеги намекват, че ДПС ще спечели изборите, както винаги, което вече не е съвсем така. Има процеси, които тепърва ще се случват през следващите няколко месеца. От една страна – ще се водят разговори, от друга – нека не пропускаме Касим Дал като фактор.

- Последните граждански протести се организират в интернет, какво е тогава бъдещето на българските синдикати като фактор в политиката?


- Синдикатите тук не са кой знае какъв фактор, защото са много объркани и все още не знаят накъде да тръгнат. Мога да говоря за хората на Тренчев, познавам ги. Навремето ние като дисиденти го взехме, защото беше отличен рекетьор в добрия смисъл на думата. Умееше да преговаря с комунистите, не за пари, разбира се, а за права на хората. Той обаче се оказа едно платено момче. През 1991 г. Константин Тренчев се продаде на Държавна сигурност. Имаше заем от Първа частна банка и трябваше по някакъв начин да си върне парите. Константин по семейна традиция е комунист, той не е никакъв синдикалист. Само като слушаме как говори и какви са действията му сега, не остава и капка съмнение, че Тренчев в никакъв случай не е демократ. Как да очакваме тогава от него да тръгне срещу „Лукойл”, след като Станишев прехвърли сградата на пл. „Гарибалди” на КТ „Подкрепа”? Нима някой се съмнява, че „Лукойл” и БСП не са били в комбина по време на тройната коалиция?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 579| 38684 |19.07.2010 П. Бояджиев: Желев е убиецът на прехода . 35| 20025 |27.03.2009 Явор Бояджиев: Първият град в Европа е бил край Пазарджик . 7| 5860 |11.04.2008 Цв. Цветанов, председател на ГЕРБ: Комплексът "Виденов" притиска Станишев . 18| 9012 |21.01.2008 Хачо Бояджиев: ЦРУ и МИ-5 стоят зад отстраняването на Иван Славков от МОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads