Реклама / Ads
14| 14735 |02.01.2010 ИНТЕРВЮ

Бриана: Много звезди живеят със заеми

.
Бриана
Потърсихме певицата Бриана, за да поговорим за проблемите в чалга индустрията. Младата фолк певица не ни подведе и беше откровена за всичко, което се случва в този бизнес.
 

Интервю на Милан Николов


- Бриана, тази година беше период на криза за целия свят, как стоят нещата в попфолк индустрията?


Според мен нямаше начин световната криза да не се отрази и на музикалния бизнес. Все пак музикалните фирми са натрупали някакъв капитал, който все още вероятно позволява попфолкът да продължава да съществува в малко по-стегнат вид. Все пак разликата се забелязва и от обикновения слушател- вече не се издават толкова много изпълнители, въртят се едни и същи клипове.

- Не е ли това някакъв начин да се пресее качеството? Да не се издават изпълнители, които нямат качества?


И да, и не. Ако една млада дама изглежда добре, има познати в този бизнес, то тя няма пречки да стане певица. Обаче от този момент продуктите на този бизнес все по-трудно се рекламират, а телевизиите не са този фактор, който бяха преди. Сумата да се излъчва еднократно клип е много висока, а хората вече престанаха да гледат телевизия, а използват за забавление интернет пространството. Това се усети бързо от колежките ми и те започнаха да качват масово клипове в сайтовете за видео. По-неграмотните певици започнаха да молят свои познати да ги поддържат в интернет. Аз от тази гледна точка нямам проблеми, защото ползвам мрежата от доста отдавна. От скоро дори поддържам сайт, в който феновете ми могат да следят всяка моя крачка. Това е бъдещето.




- Наскоро се раздели с продуцентите си, не е ли трудно сама да се продуцираш? Знам, че цените за един клип са много високи?


Да, определено е трудно, но човек с упорство всичко може да постигне. Всичко е съдба, аз вярвам, че правя качествени неща. Не съм самоука, от малка свиря на пиано и флейта. Докато децата играеха по градинките, аз се занимавах с музика. Както казах по-рано, всичко е съдба, случайно може да те засече продуцентът на Мадона в интернет, така от нищото да станеш звезда.

- Какъв е митът в попфолка, който е заблуда, а всички вярват в него?

Смешно ми е, когато хората си мислят, че звездите са толкова богати. Нека да направим една сметка. Взимаме хонорари за участията си, като от тях половината отиват при продуцентите. От албуми вече не се печели, защото всичко е в интернет, а хората предпочитат да дават парите си за храна. Нека погледнем сега разходите: плащат се клипове, също така аранжименти, инвестира се в облекло, обикаля се цялата страна, което е разход за гориво. Познавам много колежки, които живеят назаем.

- Каква роля играят богатите мъже в този бизнес? Може ли да се реализира певица, която има връзка с мъж без доходи?


Това е лесен начин, но нека да погледнем нещата от друга гледна точка. Всеки казва „те са такива и онакива, ходят с паралии”, но защо не разсъждаваме по следния начин: един мъж, за да постигне финансов успех, в повечето случаи има ум, когато пък има пари, той може и да се поддържа по-красив. От тази гледна точка е нормално и жените да харесват повече такива мъже. Аз съм имала и връзки с бедни мъже, с които съм била щастлива. Не трябва да се разсъждава по този начин, защото в любовта и чувствата парите не играят роля. Ако един човек се разболее тежко, то никакви пари няма да му помогнат.

- Все пак има и колежки, които продават тялото си за пари, без да имат никакви чувства? Говори се, че твои колежки имат специални тарифи?

Така е, да, но ние не сме едно семейство, братя или сестри, та всяка певица да изпитва срам от постъпките на другите си колежки. Ако в едно училище една учителка открадне гъба за триене на дъска, за да мие чиниите в къщи, то другите даскалки не трябва да се чувстват виновни за постъпката й. Колежките ми са вече големи жени и всяка може да си носи последиците от действията. Аз мисля дори, че не трябва да им се бъркаме в личния живот, нека оценяваме песните им. И ще се върна пак на примера с учителя - ако той е добър преподавател, директорът ще му прости за гъбата и няма да го изгони.

- Получавала ли си неприлични предложения от политици?


Да, ще ми позволите да не казвам името, но става дума за един господин на средна възраст от БСП. Тогава точно бях с едно свестено момче, което беше безработно. Получи се доста конфузна ситуация, защото депутатът започна да ми прави неприлични предложения точно пред гаджето ми. После намери от някъде телефона ми и ми звънеше непрекъснато, а понеже не му вдигах, започна да ме атакува със смс-и. Наложи се да му се обадя и да му обясня, че имам сериозна връзка и нямам нужда от парите и свалките му.



- Как си обясняваш факта, че тази музика вече толкова години не може да се измести от сърцата на хората?

Отговорът е елементарен. В Индия слушат индийска музика, в Африка – африканска, така че е нормално тук да се търси и да се харесва балканската музика. Напоследък се направиха и такива парчета, че звученето им е като поп музика. Не мога да разбера защо някои хора са като с капаци на очите и не оценяват факта, че в попфолка работят най-опитните композитори?


- Все пак не се ли заимства много от съседните държави?

Да, така е, но когато нещо хубаво и качествено радва гръцката публика, защо да не се направи, да доставя радост и на българите? Още повече, че в 90% от случаите чужди изпълнители и композитори изобщо не се засягат, че се използва техният труд. Те също взимат идеи от нашия фолклор, това е изкуство, а не жълтици, че да ги откраднеш. По този начин чрез заимстване се получава обща балканска музика, което е положително. Сега в момента може да се каже, че Балканите са обединени поне с музиката си.

- Вече сме в новата година, какво е бъдещето на поп-фолка у нас? Как ще се развият нещата през твоите очи?


Според мен ще има доста изпълнители, които вече ще трябва да се изхранват само по кръчмите. Това най-вероятно ще е годината, в която ще се получи и истинското пресяване на можещите изпълнители. Както вече казах, фирмите не могат да си позволят да продуцират всякакви изпълнители. Пресяването ще си стане от самосебе си. Аз на себе си пожелавам да изкарам един албум, който хората да оценят като сполучлив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10249 |11.12.2009 Проф. В. Райнов: Законът за развитие на академичния състав е много човешки . 11| 8893 |15.05.2009 Звезди от Ахат: Младите деградират, защото са отегчени . 6| 7188 |30.03.2009 Б. Божинов: Администрацията блокира бизнеса, губим много пари . 31| 5785 |17.01.2009 В. Филипов: Газовата криза ще продължи, виновниците са много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads