Реклама / Ads

1| 13543 |29.09.2017 ИНТЕРВЮ

Доц. д-р Неделчо Цачев: Честваме 50 г. на травматологията във ВМА. Много труд, много спасени

.
Доц.д-р Неделчо Цачев
Тази година ВМА отбелязва три юбилея в областта на травматологията - 50 години от създаването на „Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия”, 55 години от полагането на основите на клиниката по травматология и 10 години от създаване на артроскопската травматология.

Ръководителят на "Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия" доц. д-р Неделчо Цачев разказва пред Фрог нюз за постиженията на ВМА в областта.


- Доц. Цачев, с какво се различава днес Клиниката от преди 50 години?

 

- Стъпили сме на опита на много известни имена по ортопедия и травматологията на България. Проф. Копчев е първият ръководител на Катедрата, негов е и първият учебник по специалността в България. Катедрата е наследник на клиниката по травматология, която е била отделение по военнополева травматология. Нейната история е от 1947 г. Първият й ръководител е д-р Семерджиев (завършил медицина в Германия), който поставя първия Кюнчеров пирон у нас през 1952 г.

 

Преди 10 години аз, заедно с проф. Андрей Йотов, който тогава пое Катедрата и д-р Балтов, сега професор и директор на „Пирогов”, постъпихме на работа във ВМА. Направихме тласък в травматологията и по-специално в тазовата хирургия. Вече сме база за обучение на колеги по тазова хирургия и издаваме сертификати. Сертифицираме колеги и за ендопротезиране. База сме за сертифициране и за артроскопски операции. Обучаваме студенти от СУ в специалността Ортопедия и травматология. Трети випуск вече минава през Катедрата.

 

- Как ще бъде отбелязан този голям юбилей?


- Той ще бъде отбелязан с тържествено събрание във ВМА, на което сме поканили президента на Република България Румен Радев, министъра на отбраната – г-н Каракачанов, министъра на здравеопазването – проф. Петров, Началник на Генералния щаб ген. Боцев,  и много други официални лица свързани с отбраната и здравеопазването.

 

 - Каква е тенденцията - намаляват ли или се увеличават пациентите ви?

 

- Травматизмът през последните няколко години се  увеличава. Освен травмите  от ПТП-та, наблюдаваме увеличаване на травмите при велосипедисти. През последните десет дни в клиниката лекувахме трима велосипедисти, пострадали по време на колоездене. В катедрата се оперират около 2000 пациенти годишно. Травмите са много по-тежки от предишните години и изискват продължително лечение.

 

- Кои са най-честите проблеми?

 

- Най-често се забелязва износване на тазобедрената и колянната става. Причините за това са две – първите се дължат на дегенеративни заболявания, вторите са следствие от пост-травматични увреждания. Увеличават се също болните с асептични некрози. За тях основният причиняващ фактор е тютюнопушенето. Много млади пациенти стигат до протезиране заради недоброто кръвоснабдяване, което от своя страна се получава от злоупотреба с цигари.

 

Ръководената от доц. Златев клиника по ендопротезиране е водеща в страната. Работим с утвърдени производители на импланти от Европа и САЩ, с доказано качество. Лекарите в катедрата са обучавани във водещи европейски клиники. С колегите ми от катедрата поддържаме  контакти с клиники в Европа, където редовно участваме в специализирани форуми и се запознаваме с най-новите оперативни техники.

 

- Напоследък все повече пациенти посягат на медици. Какво трябва да се направи, за да спре това?

 

- Във ВМА няма такъв инцидент. В болницата има сериозен охранителен режим. Моето лично мнение е, че посегателството над медик е безобразие.

 В САЩ  проблемът със спешната помощ е решен като линейките ходят на адрес с полицейска кола.

 

- Председателят на НЗОК д-р Плочев заяви, че ще поиска за бюджета на Касата още 400 млн. Тази сума ще реши ли проблемите на болниците?

 

- Доколкото познавам проф. Плочев, той е направил сериозен анализ, въз основа на който е изчислил, че 400 млн. лева ще са необходими допълнително за здравеопазването. В интерес както на пациентите, така и на лекарите е да има качествено здравеопазване, а това се постига с финансиране. Ако вземем за пример Словения, която е по-малка от България, парите, които дават за здраве са 2 пъти повече.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 6527 |14.01.2022 Адв. Величков пред Фрог: ВСС игра толерантно, но управляващите да не се лъжат - нужна е смяна . 3| 4769 |12.01.2022 Адв. Кашъмов пред Фрог: Бюрото за контрол на СРС се оказа марионетна институция . 18| 38267 |12.01.2022 Октай пред Фрог: Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната . 4| 5889 |11.01.2022 Радион Попов пред Фрог: Решението на Консултативния съвет за С. Македония показа, че не се прекланяме услужливо пред този или онзи
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ