Реклама / Ads
25| 7627 |05.10.2023 ИНТЕРВЮ

Явор Божанков пред ФрогНюз: Революцията се отложи, затова ИТН и "Възраждане" са бесни

.
ИТН и "Възраждане" са бесни, защото революцията се отложи. За мен от тук нататък няма основание за протести на миньорите. Не Делян Пеевски разреши протестите на зърнопроизводителите и енергетиците. ГЕРБ и ДПС търсят легитимност и обществена позиция. Кой стои зад протестите на миньорите - дали някакво руско лоби, дали ГЕРБ, които искат да създават напрежение на кабинета, не мога да кажа.
 

Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.


Ето и цялото интервю: 


Господин Божанков, трите опозиционни партии се обединиха около искането за вот на недоверие. БСП също подкрепи инициативата на “Възраждане” и ИТН. Вече обаче е ясно, че този вот на недоверие няма да успее. Каква е целта му? 


Целта му в разгара на предизборната кампания е да използват трибуната на НС за отправяне на предизборни послания. Толкова е просто. Те са съвършено наясно, че този вот първо е неоснователен и второ - няма да мине. Изненада е, че БСП го подкрепят, защото политически в това нямат интерес като формация. Поне така мисля. Няколко пъти подкрепиха конституционни жалби, различни инициативи на “Възраждане” и видяха, че това единствено “напомпва” формацията на Костадинов, но със сигурност не е в полза на левицата. 


С какво си обяснявате разцеплението между протестиращите въглищари? Според вас кой дърпа конците им? От една страна сякаш са некоалиционните ви партньори, които вдигнаха блокадата на ключови пътища, но от друга сякаш са проруските формации, които решиха, че протестите ще продължат. 


Има хора, които са автентично притеснени и те трябва да бъдат информирани, да имат яснота как ще се развива сектора. Тези хора бяха доволни от предложенията, които самите те нарпавиха и затова прекратиха протестите. Факт е, че има хора, които преследват друга цел. Кой стои зад тях - дали някакво руско лоби, дали ГЕРБ, които искат да създават напрежение на кабинета, не мога да кажа. Видях, че акад. Денков и с протеста на зърнопроизводителите, и с този на миньорите се справи добре и то в доста сложна среда. 


Казвате, че има хора, които са автентично притеснени и имат нужда от информация. Защо тогава срещата със синдикатите не беше публична?  Не отвори ли именно това полето за спекулации в момента? ИТН удобно боравят с липсата на информация и вадят новини, които подклаждат разлома между синдикатите.


Не съм бил на тази среща и нямам представа защо са решили тя да не е открита. Техните лидери обаче присъстваха и надлежно са ги информирали за взетите решения. Те отидоха на тази среща с мандат от протестиращите и никой не е изразявал съмнения, че там хората са нелегитимни, а напротив. От там нататък поведението на ИТН и “Възраждане” е ясно - те чакат революция и са бесни, защото се отложи. Те нямат силите и средствата да организират собствен протест и искаха да яхнат земеделците или миньорите и да употребят недоволството им. Но видяхме - от протеста на земеделците ги изгониха, а другият приключи. 


Не е ли прибързано да казвате, че протестът е приключил? Едната блокада беше вдигната, но тази на АМ “Тракия” остава. 


За мен от тук нататък няма основание. Отделни хора може и да не са удовлетворени, но общественият интерес е защитен. Видях на тази среща представители на ТЕЦ-ове, които години наред внасяха италиански боклук и тровиха гражданите. Полагали сме много усилия да се вкарат нещата под контрола на държавата. Сега може би тези хора няма да са доволни. Чух абсурдни предложения за дотиране на произведения ток - тоест цялата ни икономика да работи и да плаща за нещо, което е на загуба. ТОва е прекалено.  


В “Денят с В. Дремджиев” признахте, че понасяте щети заради партньорите си в управлението и че те сякаш нарочно се държат изпреварващо, за да създават погрешно по думите ви впечатление за това кой дърпа конците във властта. 


От тяхна гледна точка мотивът им е ясен - търсят легитимност, обществена позиция, която да им доведе дивидент, да се представят като конструктивна политическа сила, която намира решения. За нас това е негатив, естествено.


Колко е трудно да работиш с хора, които сякаш постоянно играят сечено?


Най-краткият отговор е - много трудно. Това е всекидневие. Без коалиционно споразумение и коалиция няма изградени правила, по които се вземат решения и всеки ден е въпрос на дебат, а всяко решение - само за себе си. 


А защо не подпишете такова коалиционно споразумение?


Защото това значи да направим коалиция - нещо, което сме заявили, че няма да се случи. 


Премиерът Денков беше казал, че вариант на документ е изпратен, обсъджан. Темата така или иначе се върти. 


Предложен е механизъм за вземане на решения. Такъв обаче все още няма. Коалиционно споразумение изобщо не е на масата за обсъждане.

 

Механизмът не е ли същото нещо, просто с различно име? 


Не. Не касае разпределение на властови позиции. Това е механизъм, в който се вземат решенията. Давам пример - за антикорупционния закон имаше спор за това с какви мнозинства трябва да се избира ръководния орган, от колко души да е съставен. Ние нямаме коалиционно споразумение и затова няма ангажимент как ще се гласува. Съответно това беше въпрос на преговори. 


Споменахте, че не сте присъствали на срещата със синдикатите. Въпреки че тя не беше публична, все пак се появиха видеоклипове, на които се видя поведението на Делян Пеевски от ДПС. Той се разпореждаше с огромен комфорт на тази среща. Как изглежда това отстрани за вас като наблюдател?


Това е свързано с въпроса Делян Пеевски ли разреши протеста на зърнопроизводителите и пак ли той разрешава протеста на енергетиците. И в двата случая отговорът е не, както и той да го представя публично. За всички е ясно, че при протеста на зърнопроизводителите имаше проект на меморандум и очакванията бяха същият ден на обяд той да бъде подписан. Това каза и Пеевски и всички възприеха, че той го е наредил. Не. Това беше проект, изготвен от кабинета. 


Не е ли изморително винаги да сте в обяснителен режим? Изглежда в такъв ви вкарват некоалиционните ви партньори. 


Алтернативата да излезем от този режим е да прекратим всякакъв диалог, да отидем на шести предсрочни избори, да има нов служебен кабинет и после да видим парламент със същите сили с почти същите пропорции. 


Не изглежда ли обаче, че вие сте губещите в тази ситуация? 


Това значи да си държавник. Ако си винаги по течението, опънал платната, за да спечелиш рейтинг, ясно е докъде води това държавата. Всеки преди нас се провали в това да направи правителство. Ако не бяхме поели щетите от това управление, сега щяхме да сме в ситуация на служебен кабинет, нямаше да изпълним законодателните изисквания за Шенген и ПВУ. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9749 |05.10.2023 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Светият Синод доброволно предостъпи българска канонична територия на Руската православна църква . 5| 8071 |03.10.2023 Мартин Владимиров за ФрогНюз: България няма да остане на тъмно. Затварянето на въглищните централи ще понижи цената . 17| 11754 |29.09.2023 Проф. Дайнов пред ФрогНюз: Борисов играе с двама кандидати в София. Не бива да мислим, че подарява с лекота изборите . 15| 9350 |27.09.2023 Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads