Реклама / Ads
1| 14802 |28.07.2017 ИНТЕРВЮ

Проф. Кантарджиев: Пазете се от венерически болести, причиняват безплодие

.
Какви болести ни дебнат през летния сезон? Фрогнюз потърси мнението на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология
 

-Проф. Кантарджиев, има ли опасност от т.нар. „летни вируси“ в България?


-Най-трябва да се пазим от заблудата, защото лъженауката е по-опасна от невежеството. Например – какви са тези летни и зимни вируси? Аз за вируси по сезони не съм чувал.

Някакви БАН-аджии говорят за летни вируси и летни вирусни инфекции… От мен да знаят, че 95% от инфекциите, свързани с разстройства, стомашно-чревни разстройства и диарии, се причиняват от бактерии. Вируси през лятото не причиняват дрисък.

 

Вирусите, които причиняват водни епидемии са норовируси и соновируси, които правят епидемични взривове през зимата. През лятото дрискането се причинява от бактерии, това са така наречените инфекции на мръсните ръце.  На първо място дезинтерията, на второ място свързано с общественото хранене, това са салмонелите, кампилобактера, който причинява разстройство от недобре термично обработена животинска храна и това са инфекциите, които са през лятото доминиращи бактериални инфекции.

 

Такава бактериална инфекция, характерна за летния сезон е коклюш. В момента в страната имаме 4 пъти повече случаи на коклюш отколкото миналата година по това време.

 

-На какво се дължи това?


- Рязкото увеличение се дължи на по-доброто познаване на проблема и диагностиката му. Когато едно дете кашля повече от една седмица, кашлицата е свързана с потичане на кръв от носа или с повръщане по време на кашличен пристъп, това значи, че трябва да бъде изследвано за коклюш.

 

-От какво друго трябва да се пазим през лятото?


- Лятно време, защото това са периодите на отпуските, на запознанствата сред младежите, на флиртовете, това са половите контакти с нови партньори и най-голямо внимание трябва да се обърне на полово предаваните болести, които са причина за безплодието след години.

 

Ако една полово предавана болест не се диагностицира и лекува правилно, то тогава след години може да се получи безплодие в семейството, каквато е причината за безплодието у нас. Някои говорят за 150 000 и повече семейни двойки, които искат деца, но не могат. 90% от тях това се дължи на неправилно лекувани и диагностицирани полово предавани инфекции.

 

- Какви например?


- На първо място, която може да премине и безсимптомно, това е хламидиалната инфекция, предавана по полов път.

 

На второ място в нашата страна, а на първо в света, това е гонореята. Тя може да причини запушване на тръбите при жените и безплодие. Което е стъпката към асистираната репродукция.

 

Третият причинител на полово предавани инфекции, които са много чести и водят до безплодие, това е микоплазма генитарум. Тя е единствената микоплазма, която се предава по полов път, трябва да се диагностицира правилно, защото лечението при нея изисква продължителност и контрол.

 

Най-често срещаната полово предавана инфекция в нашата страна, това е трихомониазата, която, слава Богу, не е причина за проява на безплодие, но може да е входна врата за други полово предавани инфекции.

 

Последната седмица имахме два пъти повече от обичайното новодоказани случаи на СПИН. Тази инфекция, която се среща сред венозните наркомани, сред мъже, които правят секс с мъже, в нашата страна доста сериозен процент и са хората, които се заразяват по хетеросексуален път, в смисъл заразен мъж, може да зарази жена, защото риска за жената е много по-голям, отколкото болна от спин жена да зарази мъж. 3-4 пъти по трудно е жена да зарази мъж, отколкото мъж жена.

 

Съветвам хората да ползват първо презервативи, второ – лубриканти, които съдържат хлорхексидин, едно антимикробно вещество и най-важното – да са здрави двойката, когато човек има продължителен полов партньор, трябва да се изследват и двамата, за да не си предават някаква инфекция. Оказва се по данни на СЗО, че микробът, който най-много придобива резистентност към антибиотици, това е причинителят на гонореята.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6346 |26.07.2017 Проф. Камен Плочев: Лобизмът в НЗОК е тежък . 0| 5338 |24.07.2017 Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили . 0| 5460 |24.07.2017 Проф. Гюров: На 4-6 септември може да има земетресение у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads