Реклама / Ads
0| 9941 |27.02.2022 ИНТЕРВЮ

Лариса Савченко пред Фрог: Мариупол е важната цел. Руснаците влизат в селата, за да търсят храна, грабят магазините

.
Лариса Савченко Източник: Личен архив
Току-що руските войски навлязоха в Бердянск. Те нощуваха около града - на летището, на гробищата и до пътя за Мариупол. В такъв смисъл бяхме обградени, въпреки че ние не смятахме, че сме. Нашият град не е готов да пази фронта. Никой не излиза. Хванаха двама диверсанти да правят маркировка по пътищата и сградите, за да може да се ориентират самолетите нощем и не само. Според мен руснаците влязоха, за да се нахранят. В едно село на 30 км. от Мариупол са влизали, защото са гладни и са ограбили магазин. Това не е първият такъв случай.
 

Това разказа Лариса Савченко, ръководител на българското дружество и директор на Неделното училище “Васил Левски” в град Бердянск на Азовско море, пред Фрог нюз.

 

Според нея Мариупол е “важната цел” за руснаците: “Няма защитници на Бердянск, има зад града, Мариупол е важната цел. Нашите войници са там. Аз като излязох в 11 часа, не беше нито Харков сдаден, нито Киев”.


Савченко потвърди, че украинските граждани премахват табелите и не издават имената на своите населени места: “За Мариупол твърдо вярвам, че го правят, знам, че там хората не казват на руснаците къде са, “изхвърлят ги”, не минават лесно, ясно е, че руснаците са гладни, взимали са мъжки дрехи, храна..”


9 ранени войници и 1 загинал има в първия ден от войната (24 февруари), военната база в Бердянск е разрушена, става ясно от думите на г-жа Савченко. Бомбоубежища има предостатъчно. От общината са обявили, че ще осигуряват топла храна, но не се знае кога, тъй като в момента “Бердянск е отрязан от света” и скоро няма да има зареждане  на хранителни продукти в магазините.


В началото на руските атаки е имало семейства от други места (около 20-30), които са наели апартаменти в Бердянск, имало е и настанени в общински жилища.


“Тук почти всички говорим на руски, ползваме руски и украински, на български си говорим свободно, ако ние, едно малцинство българи, но много по-малко от руснаците на тази територия, говорим свободно на български, за какво подтискане на руския език става дума? Просто това е тема на политиците. Това е една сладка тема за тях. Етническите работи винаги са болезнени. Няма никакъв проблем между руснаци и украинци”, категорична е Савченко.

 

“Мариупол - днес беше почти свободен, но битките вървят. Черпим информация от телевизията, защото при нас всички телевизионни канали и журналисти се обединиха, информират денонощно - кое е реално, кое не е”, уточнява тя.


“Надявахме се всичко да свърши за 3-4 дни, сега се надяваме за 8-10 и едва след това да има преговори, поне така казват. Сега обясняват как Зеленски не искал преговори. Това не е вярно, той не иска в Беларус. Русия има неизчерпаема армия - тръгват от Крим и направо - сякаш ги изсипват като макови зрънца, откъде се вземат..”, заключи тя.

 

Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10362 |24.02.2022 Български преподавател от Украйна пред Фрог: Няма гориво. Минавах между руски танкове в Херсон . 26| 19465 |24.02.2022 Илиян Василев пред Фрог: Путин премина Рубикон, иска нова Ялта. Жертвите на войната ще са хиляди . 7| 7563 |23.02.2022 Адв. Стефан Левашки пред Фрог: Докато има толкова власт в ръцете на едно лице, винаги се стига до извращения . 11| 7253 |22.02.2022 Д-р Искрен Иванов пред Фрог: Путин сериозно пристъпи към затваряне на вратата на дипломацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads