Реклама / Ads
26| 19380 |24.02.2022 ИНТЕРВЮ

Илиян Василев пред Фрог: Путин премина Рубикон, иска нова Ялта. Жертвите на войната ще са хиляди

.
Илиян Василев
Путин премина Рубикон, иска нова Ялта. Жертвите на войната ще са хиляди. Това каза пред Фрог нюз бившият посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев. Ето какво още обясни тай по темата:
 

Военният министър Стефан Янев предупреди медиите да внимават с думата “война”. Г-н Василев, това, което се случва в Украйна война ли е или не е?

 

Разбира се, че това, което се случва там, отговаря на класическото определение на ООН за война. Предполагам, че се търсят по-меки форми и умалителни на тази дума. Но това е война. Непровокирана военна агресия. 

 

Защо тогава ни правят забележка за употребата на думата “война”, още повече, че вече има и не малко човешки жертви вече?

 

Защото при определяне на понятието война, следва задължение на държавата да осигури определени степени на сигурност. Трябва да се задействат фактори като застраховки и т. н. Янев едва ли от тази гледна точка не иска а се използва тази дума. Гледа да се намали степента на очакване на обществото за стъпките, които правителството и по-специално министерство на отбраната трябва да предприеме. В контекста на това - ако е война, хората веднага  ще попитат дали сме готови да я посрещнем. И ако не сме, то  кой е отговорен?! 


Какви са очакванията ви, ще се задълбочи ли военният конфликт в Украйна или ще се премине отново към ходовете на  дипломацията?


На някакъв етап сто процента ще се задейства дипломацията. Този момент, обаче не е настъпил. При Путин има един Рубикон. И след като го премине, машината вече е пусната и той не може да я спре, без да постигне някакъв резултат. За него резултатът е Ялта. Той иска нова Ялта и признаване. А това нещо няма как да стане. Няма междинно поле, поради което военните действия ще продължат. Жертвите ще бъдат в хиляди. 


Звучи ужасяващо!


Да ви попитам, тези всички експерти, които обясняваха, че пълномащабна война е изключена, познаха ли?


Не.


Аз казах друго. В момента в който изслушах едночасовата речта на Путин, разбрах, че , той не говори с нормалните хора, а с историята. В него има маниакално месианство. Рационалните разсъждения с такъв човек  не са подразбиращи се.  


Ситуацията на този етап изглежда безизходна, но много бих искала да ме опровергаете. 


Единственото, което може да се очаква, е олигарсите да скочат срещу Путин след месец, когато санкциите започнат реално да действат. В противен случай той няма да спре. Това е човек, който е решил да прави със сила Съветски съюз. На всичко отгоре руският президент нападна Украйна от Беларус. Което означава, че тази страна е загубила суверенитета си. 


Под въпрос ли е поставена нашата енергийна сигурност?


Вероятно физическият недостиг няма да се усеща толкова, колкото ценовия шок. Цените скочиха с 60-70% за един ден. Няма как да бъде и друго. Очакванията са, че в момента ще сработят самоескалиращите негативни прогнози. Най-лошият сценарии на най-лошия сценарий. Пазарът отдавна не работи на принципа предлагане-търсене. Разговорът тепърва започва. Ние влизаме в друг свят и в него ще има нови правила. 

 

 Путин се закани в речта си, че ще видим нещо, което светът не е виждал досега. Как ви прозвучаха тези негови думи?


Това е част от психологическата война. Освен да използва ядрено оръжие. Вероятно смята, че ще уплаши украинците с нов вид оръжие. Путин може да ги говори тези неща, колкото си иска. Но големият губещ в крайна сметка ще бъде и руският народ.   Не се знае дали искайки да смени режима в Киев, няма да има смяна на режима в Москва. Затова казвам, че той премина Рубикона. Т. е връщане няма.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7479 |23.02.2022 Адв. Стефан Левашки пред Фрог: Докато има толкова власт в ръцете на едно лице, винаги се стига до извращения . 11| 7162 |22.02.2022 Д-р Искрен Иванов пред Фрог: Путин сериозно пристъпи към затваряне на вратата на дипломацията . 10| 7480 |22.02.2022 Владимир Береану пред Фрог: Може да се стигне до ядрен конфликт и то по грешка! . 31| 7620 |22.02.2022 Стефан Тафров пред Фрог: Путин изложи идеология за война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads