Реклама / Ads
0| 5088 |24.08.2022 ИНТЕРВЮ

Шефът на „Топлофикация София“ пред Фрог: Софиянци няма да останат на студено. Готови сме за План Б - мазут

.
Инж. Александър Александров Източник: БГНЕС
Поне до края на годината софиянци няма да останат на студено. Това потвърди в интервю за Фрог нюз изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров.
 

По думите му към момента няма притеснителни сценарии за отоплението на София. По-скоро нещата изглеждали позитивно.

 

„Отражението е негативно от финансова гледна точка, но от гледна точка сигурност на топлоподаването – от Министерство на енергетиката и от колегите от „Булгаргаз“ получихме всички уверения, че газ ще има“, заяви Александров.

 

При тотална липса на газ „Топлофикация София“ има План Б – работа с мазут. „Това обаче ще има тежки екологични отражения върху столицата“, предипреди той.

 

Как дружеството ще плаща дълговете си на стойност стотици милиони левове и очаква ли държавна помощ, както и съществува ли възможността София да прехвърли „Топлофикация“ на държавата, четете в цялото интервю с инж. Александър Александров:

 

Вчера министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че дългът на Топлофикация-София към „Булгаргаз“ възлиза на стотици милиони левове, а не очаква да расте. Как дружеството ще плаща задълженията си?

 

Дружеството има само един-единствен начин, по който може да плаща задълженията си. Това е от продажбите на топлинна и електроенергия, които реализира. Няма други приходи, с които да може да се разплаща. Двата вида приходи, които има дружеството са следните – едните са определени от КЕВР, те са регулаторно фиксирани, другите са от продажба на борсата, които извършваме всеки ден на всичкото произведено количество електроенергия.   

 

Това достатъчно ли е да покрие толкова голям дълг?

 

Не. Категорично не е достатъчно. Защото разликата в цената на газа, която КЕВР е определил с регулаторно решение е 114 лв. Вие сами знаете каква е цената в момента, тя е почти 300 лева. Така че тази огромна ножица в цените няма как да бъде покрита от тези приходи.

 

Каква помощ очаквате от държавата?

 

Още миналата година, когато започна енергийното цунами в световен мащаб, ние предложихме на правителството проста формула. Наясно сме и разбираме, че няма как цената на топлинната енергия за бъде по-висока, защото това би довело до рязък социален срив. Още тогава предложихме да има компенсации, които са за разликите между регулаторно определената цена на газа от КЕВР и цената, която Комисията определя за всеки един месец. Миналата година през зимния период имаше такава компенсация, която покриваше 50%. Нашето настояване винаги е било това да бъде 100%.  

 

Това ли очаквате?

 

Да, това очакваме и сега. Мисля, че това е разумното решение.

 

Циркулира възможността София да прехвърли „Топлофикация“ на държавата. Съществува ли тази възможност наистина?

 

Сформирана е работна група, която ще работи по възможните краткосрочни сценарии, по които може да бъде стабилизирана „Топлофикация“. Това е една от възможностите. Ще бъдат разгледани и всички останали възможности, които са компенсаторни механизми и т.н. Не мисля, че в момента това нещо е основополагащо.

 

При тотална липса на газ, имате ли План Б? Какъв е вариантът да работите на мазут?

 

Имаме План Б. Ние го анонсирахме още през май месец. Изпитали сме всички съоръжения, имаме възможност да работим на мазут. В миналото „Топлофикация“ е започнала работа на мазут, след това е преминала на по-екологичното гориво – природен газ. Разбира се, ние можем да се върнем назад, но това ще има тежки екологични отражения върху столицата. Не е търсен и желан ефект. Затова наистина се надявам, че няма да има проблем с доставките на газ, за да можем да продължим да работим с основното гориво.

 

Има ли притеснителни сценарии за отоплението на София? Ще останат ли софиянци на студено?

 

Според мен няма такъв сценарий към момента. По-скоро нещата изглеждат позитивно. Отражението е негативно от финансова гледна точка, но от гледна точка сигурност на топлоподаването – от Министерство на енергетиката и от колегите от „Булгаргаз“ получихме всички уверения, че газ ще има.

 

Поне до края на годината софиянци няма да са на студено?

 

Така разбирайте.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12471 |27.05.2022 Георги Георгиев пред Фрог: Шефът на БАБХ шикалкави за подкупа, уклончив е, твърди, че на ГКПП “Кап. Андреево” има контролиран хаос . 23| 21437 |23.09.2020 Адв. Минчо Спасов: Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен, шефът на СДВР излъга . 15| 34121 |13.12.2019 Ген. Румен Миланов: Шефът на Авиоотряд 28 разбира от самолети толкова, колкото да се вози на тях . 5| 12569 |18.07.2019 Симеон Иванов: Шефът на МВР искаше да каже на американците: „Борим се с Русия, оставете ни на власт“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads