Реклама / Ads

0| 2876 |19.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Арх. Венцислав Йочколовски: Години наред в градоустройството ни липсва държавата

.
Източник: БСП-София
Санирането трябва да е не само енергийно, а и конструктивно, счита Димитър Михайлов.

„Българските архитекти трябва да се борим за възстановяването на загубения статут на нашата гилдия. През последните 30 г., точно поради липсата на професионална критика, оценка и намеса от нас, съвременните градове започнаха да ерозират“, заяви арх. Венцислав Йочколовски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР по време на дискусията “Актуални проблеми, свързани със Закона за устройство на територията“. Събитието бе по инициатива на БСП – София и се състоя в Съюза на архитектите в България. В дискусията взеха участие председателят на УС на САБ проф. арх. Тодор Булев, лидерът на БСП – София Калоян Паргов и кандидатите от „БСП за България“ Димитър Михайлов, Борис Цветков и Николай Николов.

 

„С моите колеги от Клуба на архитектите - социалисти и наши симпатизанти ще дадем няколко идеи за решаване на проблемите със застрояването, посягането на зелените територии и ликвидирането на съществуващи от години паркове и градински пространства. Това се случва не само в София, но и в цялата страна“, каза Йочколовски, който е единственият архитект в софийските листи на БСП.

 

По думите му най-актуална и болезнена е темата за паспортизацията на сградите.

 

„Единствено БСП реагира адекватно и навреме с позиция по темата“, отбеляза той.

„Друг голям проблем е стихийното застрояване на зелените площи“, изтъкна още арх. Йочколовски и добави, че всичко това показва, че години наред в нашето градоустройство липсва държавата.

 

Димитър Михайлов, който е представител на строителния бизнес, очерта три приоритета, върху които ще работи, получавайки доверието на избирателите на предстоящите парламентарни избори.

 

Той счита, че е необходимо конструктивно, а не само енергийно саниране на жилищни сгради тип ДК1 и ДК2, които вече са на близо половин век. „Това е една от основните теми, които трябва да залегнат в законодателството, защото пряко засягат хората. Подобно саниране трябваше да бъде извършено преди 25 години“, категоричен е Михайлов.

 

Вторият приоритет за него е електронната администрация. „Въвеждането на подобна система е необходима и наложителна във възможно най-кратки срокове. Тя ще допринесе за по-голяма прозрачност както за обществеността, така и за контролните органи“, каза той.

 

„Един от най-наболелите проблеми е опазването на зелените площи и зелените пространства в градоустройствения план“, счита Димитър Михайлов и посочи, че темата вълнува всички софиянци. „Този въпрос трябва да бъде решен, както по линия на Столична община, така и по линия на законодателния орган в Народното събрание. В специализираното законодателство да бъде фиксирано, изчистено и кристално ясно разписано кое е зелена площ“, обясни кандидатът за народен представител.

 

„Очаквам една от първите законодателни инициативи, подготвена съвместно със Съюза на архитектите, да бъде насочена към запазване и съхраняване статута на зелените площи“, това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов и припомни, че след решението на Конституционния съд от октомври 2020 г. бе отменен чл. 208 от ЗУТ, който по същество даваше един достатъчно дълъг срок на общината да запази статута на зелените площи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2957 |19.03.2021 Д-р Атанас Камбитов: Заради хаотични действия в условията на COVID-19 и хората, и бизнесът умират . 2| 3157 |19.03.2021 Протести, организирани срещу локдауна . 2| 2803 |19.03.2021 БСП се срещна с Асоциацията на автомобилните производители . 2| 2937 |19.03.2021 Емил Велев: Корнелия Нинова е добър стратег, със сериозен политически опит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ