Реклама / Ads

12| 2484 |23.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Републиканци за България в кв. „Чолаковци“: Работим за достъпна в реално време информация за чистота на въздуха

.
Източник: ПП „Републиканци за България“
Неоспорим факт е връзката между качеството на околната среда и човешкото здраве, затова поемаме конкретния ангажимент да работим за незабавно въвеждане на реален контрол върху чистотата на атмосферния въздух.

Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ и водач на великотърновската листа Цветан Цветанов по време на среща с жители на квартал "Чолаковци" в старата столица. На нея гражданите споделиха отдавнашната си тревога, че замърсяването от близкото голямо дървопреработващо предприятие, вероятно вреди на здравето им.

 

„Това е в топ 10 на местните проблеми, а се влачи от години. Казват ни, че от комините излиза само пара, ние не знаем. Може и да е така, но балконите, первазите и колите ни са постоянно засипани с прах от фини дървесни частици. Не знаем какво дишаме“, споделиха жители на големия великотърновски квартал.

 

„Никой не иска някакви принудителни действия, спрямо даден инвеститор, но виждаме, че много хора са разтревожени за здравето на децата, на семействата си“, коментира Цветан Цветанов. „Ние искаме такива стандарти, които да гарантират здравето на хората“, изтъкна той и подчерта, че това е поредният сигнал, който великотърновската структура на Републиканци за България получава по темата.

При подобни казуси най-ефективното нещо е контролът – всеки гражданин да има достъп до данни, в реално време, за състоянието на атмосферния въздух, единодушни бяха присъстващите.

 

„Републиканци за България имаме капацитета да осигурим такъв достъп до непрекъсната информация относно компонентите и факторите на околната среда, чрез предвидената в нашата управленска програма Централизирана административна информационна система – Околна среда, обясниха ИКТ експертите към партията Николай Драков и Иван Станев, които са и част от великотърновските кандидати за народни представители.

 

„Както предвиждаме единен информационен портал за гражданите, така имаме възможност и за създаване на единен екологичен портал – интерактивна карта, на която хората могат да се информират за състоянието на въздух, вода и т.н., за избрана от тях локация“, обясни Иван Станев, координатор на звеното за електронно управление в Републиканци за България. „Говорим за единни регистри и еднократно събиране на информация, която да може да бъде използвана, както в реално време, така и хронологично, включително и данните, които са в обхвата на Закона за достъп до обществена информация“, каза още Иван Станев, който обясни, че информацията ще се подава автоматично от техника, без да е субективно зависима от човешки фактор.

 

Живущите в кв. "Чолаковци" разказаха, че са чували за инсталирана измервателна станция в местната детска градина. „Но не знаем работи ли и дали някой я проверява. Това не са сведения, достъпни за нас“, споделиха хората. Министерството на екологията е органът, който трябва да предоставя информация, чудим се дали не е въпрос на вътрешна уговорка да няма контрол, споделиха още хората. Държавата и местната власт трябва да защитават живота и здравето на гражданите, категорични бяха всички.

 

„Като част от бъдещия парламент, това ще са първите ни парламентарни питания – какви са мерките, гарантиращи здравето и живота на великотърновци и особено на жителите на тези два големи квартала - Пишмана и Чолаковци“, заяви Цветан Цветанов. Искаме държава с правила, те да важат за всички и да бъдат спазвани, добави той.

 

Жителите на Чолаковци споделиха също, че според тяхната информация, в момента предприятието работи едва на 8-10%. „Ако заработи на 100%, не искаме да си представяме какъв въздух ще трябва да дишаме“.

 

„Като дългогодишен жител на Чолаковци мога да изтъкна положителната промяна – как кварталът се благоустрои и озелени. Но това замърсяване, на практика, прави животът ни там много тежък“, каза една от жените, присъствала на срещата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2599 |23.03.2021 Десислава Иванчева: На 4 април заедно с Общество за Нова България ще се борим за промяна! . 10| 2573 |22.03.2021 Републиканци за България призовава за устойчиво управление на водните ресурси . 17| 2600 |22.03.2021 Републиканци за България дава път на младите и подготвени хора, а това личи и във Великотърновския регион . 10| 2976 |21.03.2021 С 2100 пролетни цветя Републиканци за България от Бургас зарадваха жителите на града за 21 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ