Реклама / Ads
1| 2996 |27.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Без картели в икономиката и политиката искат от „ЛЕВИЦАТА!”

.
Мая Манолова
Коалицията разработва и ще внесе законопроекти по три основни приоритета – без инфлация и спекула, без картели и без война. Първият важен закон е законът за таван на надценките на основните храни, като от „ЛЕВИЦАТА!” са определили 5 % на 10 основни хранителни продукти, за да могат хората да преживеят кризите.
 

Вторият закон е за таван на банковите такси. Мая Манолова посочи, че трябва да бъде наложен таван, защото докато хората са изнемогвали и обеднявали, в секторите с картелни споразумения средният ръст на печалбите е достигнал 50 % , а някои банки дори са реализирали 1290 % печалба през 2022 г. спрямо предходната година.

„ЛЕВИЦАТА!" ще продължи да настоява за повишаване на минималната работна заплата незабавно още с приемането на бюджета, като не е достатъчно да стигне само половината от средната работна заплата, а трябва да гони издръжката на живот, която в момента е в размер на 1310 лв.

 

Мая Манолова добави, че инфлацията може да се овладее с поставяне на таван на надценките, а не на цените, защото практиката в много европейски страни показва, че при таван на цените на хранителните продукти, веригите натискат производителите и ги смазват. Тя похвали действията на служебното правителство, което възприе и разви идеята на „ЛЕВИЦАТА!" за таван на надценките. Те предложиха да има таван на надценката на 50 храни в размер на 10 %. Според Мая Манолова служебното правителство има много разумни предложения и прави каквото е възможно, като вече се забелязва овладяване на някои цени. Тя е категорична, че всяко правителство би било с вързани ръце без необходимото законодателство.

 

Именно затова „ЛЕВИЦАТА!" е поела ангажимент и вече подготвя редица законопроекти, например, закон за колекторите, закон за частния фалит, закон за продължаване на живота на въглищните централи, закон за запасното войнство, което да получи статут и да се включи във важни дейности, свързани с предотвратяване на на бедствия и аварии.

„ЛЕВИЦАТА!" е за мир и ще отстоява принципна позиция относно войната, а именно че суверенната сила на българската държава и на границата трябва да бъде върната. По повод признанията на Кирил Петков, че за пет месеца са изнесли оръжие и боеприпаси за 5 мрд. лв., вероятно с подписа на тогавашния икономически вицепремиер Нинова, Мая Манолова заяви, че износът на оръжие води до ескалация на конфликта и така само се разгаря. Тя определи като неадекватна политиката на партиите от „коалицията на войната"и заяви, че очаква подобно безотговорно поведение да бъде наказано от избирателите.

„ЛЕВИЦАТА!" няма да се коалира и с партиите на статуквото, защото хората не искат повече управление на ГЕРБ, нито с партии, които искат излизане на България от Европейския съюз.

Основната разделителна линия между новосформираната коалиция и БСП е, че „ЛЕВИЦАТА!" иска обединение на лявото, а БСП го разединява. Към коалицията са се присъединили много социалисти и млади хора, които не приемат, че с настоящето ръководство БСП е лява партия.

„Силна левица, връщане на доверието, на силата на лявото може да се случи само чрез обединение, докато БСП иска да запази монопола и картела, който е в лявото и по този начин го убива. А ние сме против картелите в икономиката и политиката.", обобщи Мая Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3287 |26.03.2023 Има как здравеопазването в България да е модерно и достъпно . 0| 3272 |26.03.2023 Няма спасител, сами ще си се оправим: Десетки граждански движения продължават да се подписват в Книгата на каузите на обединение ПП-ДБ . 5| 3199 |26.03.2023 Валери Жаблянов по БНТ: „ЛЕВИЦАТА!“ е оригиналът. Защото това е формацията, която знае как да се противопостави на дясното и да защити българите и националния ни интерес . 8| 3312 |25.03.2023 Президентът Георги Първанов в Русе: Държавата може само да спечели от участието на „ЛЕВИЦАТА!“ в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads