Реклама / Ads
2| 2861 |22.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Има как до всеки дом да достига качествена българска храна на ниска цена

.
В управленската програма на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България” малките и средни ферми стават национален приоритет. Източник: БГНЕС
Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти. В управленската програма на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България” малките и средни ферми у нас стават национален приоритет.

Обединението ще подкрепи българското производство на качествени, разнообразни и чисти храни с адекватни политики, така че България отново да стане важен производител и износител, а до българската трапеза да достигат по-качествени храни на по-ниски цени.

 

Преди години страната ни е била важен износител, а сега внасяме 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото.

 

През последните десетилетия управляващите в България изоставиха родните производители, като задушиха развитието им с лобистки и необмислени политики, корупция и източване на еврофондове за земеделието.

 

Една от най-важните причини цената на основни хранителни продукти в България да е по-висока отколкото в ЕС, е именно високото ниво на внос.

 

Анализите сочат, че като се спестят транспортните и логистични разходи и се съкратят веригите на доставки, цените ще паднат с 15%.

 

Другата ключова причина за високите цени на хранителните стоки в момента се крие в регулатора КЗК, която по буквата на закона трябва да се бори ефективно със спекулата, но реално бездейства. Съставът на КЗК сега е изцяло доминиран от приближени на ГЕРБ, включително по роднинска линия.

 

Всичко това може да се промени и отново българите да се изхранват с качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, родени и произведени от плодородната ни и слънчева земя.

 

Насърчаването на работата на малките и средни ферми е важна стъпка за възраждане на родното земеделие. Според експерти, ако фермерите продават стоката си директно на българските пазари, цените ще паднат с още 20%.

 

Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България” планира да се пренасочат европейските средства към малките и средни ферми. Ще се следва политика за нулева толерантност към корупцията, която дълги години ощетяваше честните производители с източване на средствата за земеделие към приятелски кръгове на управляващите 12 г. страната ни.

 

Сега има воля да има повече субсидии за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци.

 

Ще помогнем на фермите да модернизират производството си, за да са по-ефективни, както и да се кооперират, за да могат да произвеждат на по-ниска себестойност. В управленската програма на ПП-ДБ е предвидено да се насочат инвестиции към поливни системи за подкрепа на поливното земеделие в основната животновъдна инфраструктура, фуражното и оранжерийното производство.

 

Българските детски градини и училищата ще имат възможност да се снабдяват приоритетно с пресни храни местно производство, с високо качество и без пестициди, на най-добрата цена.

 

Планира се и въвеждането на дългосрочна стратегия за развитието на селските райони, за да се навакса голямото изоставане от последните десетилетия. Ще се осигури равен достъп до конкурентен и честен пазар на всички производители на храни.

 

Държавата ще се погрижи за българските ферми така, както трябваше да го направи много отдавна, включително и с мерки за опазване на земеделската продукция от посегателства.

 

Има как качествените български храни да се върнат в ежедневието на българите. Това включва и силна политическа воля да се сложи край на рекета и фаворизираните фирми.

 

Стриктно ще се следи да не се отпуска контролът по границите, който беше затегнат по време на кабинета „Петков“, така че вносни плодове и зеленчуци, които не отговарят на стандартите за безопасност и качество, да не стигат до магазините.

 

За да има истински реални мерки срещу спекулата, след спечелването на изборите на 2 април и съставяне на редовно правителство, коалицията ПП-ДБ ще подмени състава на КЗК, за да може Комисията да заработи по разписаните правила и в интерес на обществото.

 

Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България”, подкрепено от „Обединени земеделци”, БЗНС и десетки граждански движения има волята да върне достойнството на българските земеделци и да осигури условия родната продукция да радва с качеството си всяко семейство. Има как това да стане с ясни и прозрачни политики, както и с адекватно насочване на финансирането за изграждането на модерни ферми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3026 |21.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!”: Ще спрем безобразията на ТЕЦ „Бобов дол” . 1| 4054 |21.03.2023 ПП-ДБ: Остро се противопоставяме на поредния опит на Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание . 3| 3677 |21.03.2023 Безапелационна подкрепа от Европа: Втори министър-председател с призив да се гласува за “Продължаваме Промяната - Демократична България” . 0| 2964 |21.03.2023 Атанас Ненков, водач на „ЛЕВИЦАТА!“ в Хасково: МВР има нужда от сериозна реформа и висока експертиза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads