Реклама / Ads
0| 2673 |12.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

ЦИК указа на кметовете да прилагат новите ТЕЛК разпоредби в Закона за здравето

.
Източник: личен архив
С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия им указа да прилагат новите разпоредби в Закона за здравето относно удължените ТЕЛК решения.

Поводът е сформирането на подвижни избирателни секции, в които на втори април ще гласуват хора с увреждания, като тези от тях с изтекли ТЕЛК решения, също ще могат да упражнят правото си на вот от домовете си, ако в общината има подвижна секционна комисия.

 

Писмото на ЦИК до кметовете идва след запитване на БНР по темата дали хората с изтекли ТЕЛК решения, които нямат нови заради бавната работа по преосвидетелстване, ще могат да гласуват с подвижна секция. Затова и ЦИК указа да се спазват новите разпоредби на закона.

 

Така човек, който е подал 3 месеца преди да изтече ТЕЛК решението му заявление за ново, но все още няма издадено такова, няма да бъде лишен от право да гласува с подвижна секция.

 

"Докато няма ново ТЕЛК решение, общинските администрации следва да приемат това, което е имало до момента, поясни пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

При подаване на заявлението за гласуване с подвижна секция, хората с увреждания не трябва да предоставят ТЕЛК решение:

 

"Не, не трябва да представят документи. След като подадат заявлението общинските администрации служебно проверяват дали отговарят на изискванията да бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна СИК.

 

А изискването е за заболяването да е от такъв характер, че да не позволява на избирателя да напусне дома си и да отиде до изборното помещение. В нашето принципно решение сме казали медицински документи, които установяват това състояние.

 

Имаме предвид, ако има някакво временно разстройство на здравето, което обаче предполага, че избирателят не може да напусне дома си, то също трябва да бъде взето предвид, но трябва да бъде установено със съответните епикризи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4136 |11.03.2023 Мая Манолова: Предлагаме свръхпечалбите наверигите да отиват във фонд „Солидарност” за ваучериза храна . 1| 2867 |11.03.2023 Пред кандидати на „ЛЕВИЦАТА!“ във Варна земеделски производители алармираха за съсипвани от ВЕИ-та обработваеми земи . 0| 2924 |10.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ представи листата си за парламентарните избори в Търговище . 0| 2856 |10.03.2023 Валери Жаблянов във Враца: Висшата ценност за „ЛЕВИЦАТА!“ е българската държава и българският народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads