Бърз десерт с бисквити, кисело мляко и компот от каисий
По това време нямаше това изобилие от лакомства, с каквито разполагат днешните деца. Радвахме се на по-обикновени десерти, направени лесно и с по-малко продукти. Този десерт е един от тях. Тайната за стягането на компота е в лимоновите резанки. Веднъж баща ми беше забравил да ги добави и ядохме по-скоро сладка супа, но пак си беше вкусно. Това е един от онези спомени, които ни карат да се усмихнем и да си спомним с умиление за отминалите дни.
Скоро се прибирах в България при моите родители и помолих баща ми да ни направи отново от тази торта с компот. На тръгване към Австрия се снабдих с няколко пакета лимонови резанки и повторих рецептата вкъщи. Разбира се, същата работа ще свърши и желатин, но исках да спазя традицията от едно време.
За да приготвите десерта, първо начупете на ситно бисквитите и орехите и ги смесете в съд. Разтопете на водна баня маслото като не трябва да завира. Изсипете го при бисквитите и орехите и ги смесете, така че всичко да се овлажни от маслото. След това с притискане с лъжица изравнете блата и го оставете за малко в хладилник.
По оригинална рецепта киселото мляко се смесва с бисквитите и орехите. Така те поемат от него, но омекват и не стоят стегнато като блат. Аз предпочетох да направя бисквитената основа по-твърда и стабилна, добавяйки масло (въпреки че по краищата бисквитите пак бяха малко ронливи) и да добавя киселото мляко и компота като отделен слой.
След това в купа разбъркайте киселото мляко и захарта и го разстелете внимателно върху постегналия бисквитен блат. Отцедете компота като плодовете от него наредете върху киселото мляко. Аз избрах да ползвам компот от каисий, защото вкусът му най-много ми допада, но можете да направите десерта и с други плодове - череши или ягоди например.
Оставете десерта за поне 30 минути във фризера, докато приготвяте сиропа. В тенджерка изсипете сока от компота и лимоновите резанки. На средна степен на котлона и постоянно разбъркване, разтопете резанките в сока като течността не трябва да завира. След това махнете от котлона и я оставете да се охлади, но не и да стегне.
Разпределете получения сироп равномерно с лъжица върху киселото мляко и каисийте. Не изсипвайте наведнъж голямо количество от него, за да не се получат неравности в блата. Оставете получения десерт за няколко часа в хладилника да стегне. Получава се лек, много приятен и свеж плодов десерт, който се изяжда за отрицателно време.
Източник: Natals Sweet & Healthy (www.natals-sweets.com)
Моля, подкрепете ни.