Реклама / Ads
0| 20938 |16.07.2015 ЪNDERGROUND

СКАНДАЛ! ДПС спасява милионни дългове на Блъсков в КТБ

.
Знакови лица, свързани с върхушката на ДПС, са изкупували дългове на Петьо Блъсков към КТБ. Става дума за синът на шефа на Общинския съвет в Кърджали и бивш зам.-министър на МВР Раиф Шабан Мустафа - Бенер Шабан. Именно Шабан-младши е изкупил единия дълг на Блъсков. Не е ясно обаче дали Шабан знае, че по-късно този дълг е прехвърлен на пенсионерка от столицата.
 
Финансовите маневри на Блъсков го правят по-голям спец в банковите далавери, отколкото дописник, нашумял напоследък с псевдонима Калоян Стоев, шегуват се негови подчинени.

В поредното си писание в "Труд" Блъсков-Стоев освен, че защитава главния прокурор Сотир Цацаров, както съветските воини Брестката крепост, твърди, че всички българи искат бързо правораздаване. Прав е. Това искат. Затова случаят с неговите банкови кредити и цесии е много подходящ държавното обвинение да покаже на какво е способно, както и че не действа избирателно. Още повече, че самият премиер Бойко Борисов неведнъж вече призова синдиците в КТБ да обявят цесиите, одобрени от квесторите за незаконни.

 

Първият кредит, отпуснат от КТБ на физическото лице Петьо Блъсков е през месец май 2011 г. Сумата е 360 000 евро. Дългът не е обслужван и през ноември 2014 г., след публикации в медиите за парите които дължи Блъсков на банката, кредитът е погасен. Това се случва чрез сключен договор за цесия между Петьо Христов Блъсков и физическо лице. Забележете: в услугата на Блъсков и неговото „добро и чисто име“ квесторите на КТБ светкавично заличили учредената ипотека по този кредит. Нещо което не са направили за много други.

 

Публична е информацията и за втория кредит на фамилия Блъскови. Няколко месеца преди атаката срещу банката, през януари 2014 г, е разрешено и отпускането на кредит на фирмата на сина на Блъсков - Петьо Петьов Блъсков „Таргет медия“ ЕООД. Размерът на кредита е 1 900 000 евро. Целта е рефинансиране на задължения на фирмата на детето към друга банка, където кредитът също е бил необслужван, вследствие на което е направен предсрочно изискуем. Така Цветан Василев, спасява Блъскови от запор на имуществото и имотите и тяхната разпродажба. Блъсков, рабира се, се отблагодари, като от сутрин до вечер громи банкера и го нарича как ли не. Но да оставим въпроса за морала, какъвто очевидно Блъсков не притежава. Пак през ноември 2014 г. и този кредит е погасен. Също както и при личния му кредит е сключен договор за цесия между „Таргет медия“ ЕООД и две физически лица. Квесторите на КТБ отново действат с шеметна скорост и заличават учредената ипотека и по този кредит. Близки на Блъскови говорят, че са му помогнали лично Делян Пеевски и един зам.-главен прокурор, но може пък тези блъскови приятели просто да му завиждат. Но че Блъсков е обещал някаква услуга, това е очевидно, съдейки по политиката на "Труд". Не е лошо обаче благодетелите на дописника-банкер да имат предвид неговата благодарност към Василев...

 

Кой е купил дълга на г-н Блъсков? Едното физическо лице, с което Блъсков е сключил два договора за цесии, е вече споменатият Бенер Шабан. Той е син на председателя на Общинския съвет в Кърджали Раиф Шабан Мустафа, бивш зам.-министър на МВР. Същият Раиф Мустава бе арестуван преди години и обвинен в съучастие при даване на подкуп, дори се стигна до присъда на една от съдебните инстанции, но в крайна сметка, след дългогодишни перипетии Върховният съд го оневини. Мустава е един от стълбовете на ДПС и близък със сегашното ръководство. Случайно ли синът на такъв човек помага на задлъжнялия издател? Решение на ДПС ли е да се даде рамо на Блъсков? И ако е така срещу какво го е направило?

 

Интересен фат е, че Бенер Шабан има своя сметка в КТБ със "скромните" 1 137 844 лв.

 

Освен посочените задължения Блъсков и свързаните с него фирми „Таргет медия“ ЕООД и „Делта нюз“ ЕООД, след „оправянето“ с цесиите дължат още около 3 000 000 лева. Това твърдят запознати с кредитната биография на фамилията.

 

Блъсков от своя страна твърди, че няма задължения към банката, само пиел уиски и говорил за жени с Цветан Василев, когато ходел при него. След горните разкрития едва ли някой ще се върже на тези локуми.

 

Според документи от публичните регистри в началото на октомври 2014 г. и после през февруари 2015 г. 70-годишната пенсионерка от София Райна Иванова Велинова купува всички  дялове от капитала на „Делта нюз“ ЕООД, а после и на „Таргет медия“ ЕООД. По този начин заемите, изхарчени от Блъсков, сега трябва да връща пенсионерката, станала едноличен собственик на капитала на двете дружества, свързани с главния редактор на „Труд“.  Не е ясно каква е връзката между него и Велинова, но едно е ясно: самият Блъсков няма да връща изхарчените пари. Как Велинова ще го направи и ще приемат ли синдиците това за нормално, е друг въпрос. Ако ДПС се застъпи, може би и това ще се уреди... И все пак едва ли в Кърджали ще са доволни, като разберат, че сега зависят изцяло от възрастната дама. Това е при положение, че машинацията е извършена зад гърба им. Ако обаче са наясно със сделката за прехвърлянето на дружествата, това означава, че дълговете на Блъсков са „опростени“ с благословията на ръководството на ДПС. В замяна на какво!?

 

Припомняме още, че в средата на месец май 2015 г. излезе информация, че Блъсков е висял 11 часа пред кабинета на банкера Цветан Василев две години преди това. Журналистът-банкер е чакал за срещата при секретарката от 8:30 часа до 19:30 часа, когато е бил приет от боса на банката. Появилата се в медиите справка на посетителите на Цветан Василев показва, че Блъсков е бил сред най-честите посетители - цели 27 срещи в сградата на столичния бул. „Цар Борис ІІІ“ 159.

 

По това време Блъсков издава вестник „Репортер“, който спира през април 2014 г., когато той неочаквано става главен редактор на в. „Труд“ и дори обявява, че е „купил“ изданието. От този момент нататък Блъсков се превръща в един от най-яростните клеймители на КТБ и Василев. Разкритията за милионните му дългове към банката и уредените цесии май обясняват метаморфозите му.

 

Към датата на поставяне на банката под особен надзор, общият размер на парите, които по различни схеми е измъкнал от КТБ Петьо Блъсков, е около 6 милиона лева. 3 милиона вече са "оправени" с височайша намеса и цесии. Остават още 3 милиона. Отново ДПС ли ще се ангажира с тях? Или главният прокурор Цацаров?  Предстои да узнаем.  

 

Калоян "Еl Derecho" Станоев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12729 |19.03.2015 Квесторите в КТБ спасяват медиите на Пеевски - искат несъстоятелност за фирмите, които са ги кредитирали . 10| 11398 |05.12.2014 Скандал! Убитият трябвало да свидетелства днес срещу престъпен бос . 16| 21641 |28.11.2014 Супер скандал! Прокурор спъва проверката за подслушването на Касим Дал . 9| 11398 |22.10.2014 Скандал! Мегаделото „Килърите” на кантар заради адвокатски врътки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads