Реклама / Ads
16| 7076 |14.08.2021 НОВИНИ

14 август: Борис III се среща с Хитлер, дни по-късно умира

.
Борис III
На 14 август 1943. Цар Борис III прави внезапното посещение при Хитлер във „Волфшанце” (Вълчата бърлога), щабът за командване на Източния фронт. Фюрера е изпратил личния си самолет да го вземе от София. По време на полета българският държавен глава разговарял приятелски с личния пилот на Хитлер Йохан Петер Баур – двамата се познавали отдавна.
 

Обстановката е много сложна, Втората световна война е в разгара си. България официално е на страната на Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония), но продължава да поддържа контакти с Великобритания и САЩ, както и със СССР. Стремежът на цар Борис III е да не изпрати нито един български войник на фронта.

Само месец по-рано италианският крал Виктор Емануил III, тъст на цар Борис, съдейства за отстраняването на Мусолини и разпорежда да бъде арестуван. Това е краят на фашизма в Италия и Хитлер е силно изнервен.

 

Срещата между Борис III и Хитлер е описана в книгата „Корона от тръни" на Стефан Груев - син на Павел Груев, началник на канцеларията на царя. Според неговия разказ Хитлер настоява България да се присъедини открито във войната срещу Русия. Борис обаче се аргументира с това, че е най-добре страната ни да остане неутрална. Борис е наясно, война срещу Съветския съюз само ще изостри сложната вътрешнополитическа обстановка и партизанската война.

 

Следват ожесточените спорове. За първи път Хитлер е ядосан по време на срещите си с Борис, когото много уважавал. Разделят се хладно.

 

Когато на 15 август Борис III се връща в София, близките му забелязват, че е необичайно блед и уморен. Още в колата започва да се оплаква от болки в сърцето и неразположение в стомаха. Това е странно, тъй като бил в добро здраве само преди ден.

 

На 28 август 1943 г. цар Борис III умира.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3022 |13.08.2021 Борислав Гуцанов: БСП правим всичко възможно да има стабилност . 17| 30384 |13.08.2021 Михаил Вешим: Иде Виденова зима! Слави е същият като Борисов - авторитарен . 3| 16001 |13.08.2021 Д-р Михайлов: 12-годишният режим на Борисов подготви финала на разпада на публичната реч . 3| 3408 |12.08.2021 Кацаров дава Борисов, Ангелов и Ананиев на прокурор заради строежа на Детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads