Реклама / Ads
1| 5034 |08.09.2009 НОВИНИ

14% съкращения в МФ обяви Дянков

.
Министерството на финансите (МФ) ще има нова, облекчена структура, в която щатът ще бъде намален с 14% към края на годината в сравнение с този при предходното управление. Това съобщи пред журналисти днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

Разходите на министерството ще намалеят с 15 на сто от началото на 2010 година, спрямо тези за 2009 г., каза той. Към октомври числеността на ведомството ще бъде намалена с 10%, а към януари - с още 4 на сто. На предишния министър Пламен Орешарски са рапортували 27 души, а по новата схема на министъра директно ще се отчитат само 13 души, което е по-оптимален брой, посочи Дянков.

Зам.-министърът на финансите Ана Михайлова обяви, че от 704 души щатът на МФ ще намалее с 98 души до 1 януари 2010 г. С новата структура броят на дирекциите намалява от 21 на 19, като две от тях преминават към Секретариата за управление на еврофондовете. Създава се нова дирекция "Планиране и анализи. Ще има оптимизация на дирекцията "Данъчна политика" с цел да се повиши събираемостта на приходите. Повишаването на събираемостта на данъците и акцизите ще проличи едва в средата на октомври, обясни Симеон Дянков. Има и доста държавни фирми, които още не са си платили дивидента за 2007 година, и той ще бъде търсен, каза вицепремиерът.

Министърът съобщи още, че до края на седмицата ще бъдат обявени структурни промени в Агенция „Митници”, предаде "Фокус". Промените ще бъдат аналогични с тези, които предстоят в министерството. Това означава, че ще има съкращения и преструктуриране.

Няма необходимост от това Агенцията за държавни вземания и НАП да работят под една шапка. В Агенцията за държавни вземания е необходим пряк контрол, така че тя трябва да бъде под шапката на финансовото министерство. Юристите в министерството вече са подготвили необходимите законодателни промени, за да се отменят текстовете в законодателството, според които от първи януари догодина двете агенции трябва да бъдат обединени", заяви още финансовият министър.

На пресконференцията бяха представени и данни за изпълнението на бюджета. През август държавният бюджет е с дефицит 105 млн. лв. - пет пъти по-малък от дефицита за юли, когато е бил 564,3 млн. лева, съобщи зам.-министър Владислав Горанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4966 |07.09.2009 Wall Street Journal хвали Дянков за добра работа . 18| 6288 |31.08.2009 С. Дянков: Закриваме всички държавни агенции . 8| 5100 |13.08.2009 Срещата Дянков - Орешарски - качване на шейната? . 9| 4632 |24.07.2009 За кабинета, против Б. Димитров, обявиха сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads