Реклама / Ads
3| 3691 |30.09.2019 НОВИНИ

150 години от основаването на БАН

.
Българската академия на науките отбелязва 150-годишнината от основаването си с изложба за постиженията на научните звена и с награждаване на ръководителите на най-успешните проекти по програмата за подпомагане на млади учени и докторанти. Събитията са насрочени за 2 октомври.
 

Днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри изложбата на Моста на влюбените до НДК. Наградите на 41 млади учени ще бъдат връчени в Националния археологически музей на БАН от 17 часа.

 

Българската народна банка пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия на науките". Предстои валидиране на марка по повод годишнината. Специален документален филм разказва за историята на Академията, а три книги - за сградата на БАН, която е паметник на българското културно наследство.

 

Под егидата на ЮНЕСКО ще се състои международна научна конференция „Актуални проблеми в изучаването на нематериалното културно наследство и прилагането на Конвенция 2003. Приносът на учените от БАН".

 

На 12 октомври е предвиден тържествен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК. На тази дата през 1869 г. в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, чийто правоприеник е днешната БАН.

 

Календарът на честването включва дни на отворените врати в институтите на Академията, научни конференции, семинари, публични лекции и др.

Цeнтралната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници на БАН ще представи първия в България демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление. В Световния ден на зрението – 8 октомври, водещи специалисти ще говорят в БАН за превенцията и лечението на застрашаващи зрението заболявания.

 

Изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж ще представи пред международната общност дейността на Академията. Експозициите „Томичовият псалтир от колекцията на Държавния исторически музей в Москва" НАИМ-БАН (вход с покани) и „Технологии и материали в полза на обществото" в БАН са посветени на честването.

 

По повод своята 150-годишнина БАН създаде юбилейно лого и специална интернет страница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3921 |27.09.2019 12 години затвор за Борислав, пребил до смърт жена си Кремена . 1| 4850 |25.09.2019 Стъки: Пет години алармирам, че в България се провеждат незаконни състезания по ММА . 2| 4501 |22.09.2019 България чества 111 години от обявяването на независимостта . 6| 4806 |22.09.2019 България чества 111 години Независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads