Реклама / Ads
1| 3489 |28.02.2017 НОВИНИ

156 училища са без медицинско лице

.
Сега в страната има общо 2473 училища. От тях 156 училища са без медицинско обслужване, 52 са училищата с лекар на пълен щат, 55 са училищата с лекар на непълен щат, в 294 училища има фелдшер на пълен щат, а с фелдшер на непълен щат са 158 училища.

923 са училищата с медицински сестри на пълен щат, а с медицински сестри на непълен щат са 664 училища. В 370 училища има медицинско обслужване от амбулатория за първична медицинска помощ, съобщи служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с Националното сдружение на общините в България, съобщи БТА.

 

В училищата сега има общо 390 психолози и 692-ма педагогически съветници, каза министър Денков. На днешната среща с НСОРБ са обсъждани мерки за по-ефективно медицинско обслужване в училищата след трагичната смърт в петък на четвъртокласничка в 52-о основно училище "Цанко Церковски" в София.

 

Едно от най-бързите решения, които ще се вземат, е да инструктираме учителите след всеки инцидент, при който има "посягане" на дете, те да се обаждат на медицинско лице. Ако има в училището медицинска сестра, веднага да се обаждат на нея, но ако няма в този момент, учителите да се обаждат на личния лекар, за да може грижата за детето да бъде прехвърлена на компетентно лице, обясни министър Денков.

 

По думите му ще има и решения, които ще са свързани с превенция на различни проблеми с ученици, за да се намалят максимално неблагоприятните случаи с деца. В тази насока от НСОРБ предложиха да се назначат повече медицински специалисти в училище, каза министър Денков. Той отбеляза, че от МОН предлагат да се увеличи броят на психолозите и на педагогическите специалисти в училищата, защото техният брой е недостатъчен. Затова учителите, вместо да се занимават с преките си задължения в клас, са въвличани във възпитателни дейности с определени ученици, посочи образователният министър.

 

Според проф. Денков друга мярка за справяне с агресията в училище са извънкласните дейности за учениците, които обаче изискват специалисти и методическа подготовка. Необходима е и квалификация на педагогическите кадри по тази тематика, която е специфична, за да могат във всеки проблемен случай учителите да имат алгоритми за решения, каза министър Денков. Той коментира, че "сега има добре разписан алгоритъм какво се случва, след като е станал някакъв инцидент в училище, но не е ясно написано, като решение и алгоритми какво се случва, ако се появи потенциална опасност", визирайки случилото се 11-годишното момиче от 52-о училище.

 

При инцидент учителите трябва да знаят към кого и към каква служба да се обръщат, кой ще вземе решение, посочи министър Денков. Той съобщи, че тези проблеми ще бъдат обсъдени отново утре на среща с представители на НСОРБ, на ДАЗД, на МЗ, МП и на МВР. Вижда се, че проблемите в училище не могат да бъдат решени само с усилията на учителите и на МОН, заяви служебният образователен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3638 |28.02.2017 Просветният министър: Не можем да осигурим медицински лица в училищата . 11| 4396 |19.02.2017 Нинова: БСП е алтернативата на старото, което ГЕРБ олицетворяват . 2| 13895 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната . 0| 3529 |08.02.2017 Удължават ваканцията в шест столични училища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads