Реклама / Ads
0| 3085 |26.01.2023 НОВИНИ

До 20 000 лв. ще получат хората със специални потребности за начало на собствен бизнес

.
До 20 хиляди лв. могат да получат хората със специални потребности, за да започнат собствен бизнес по конкурс на Агенцията за хората с увреждания. Тя ще финансира с до 740 хиляди лв. и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. Крайния срок за подаване на проектите е 6-ти март 2023 г.
 

Кандидатът за финансиране за начало на собствен бизнес трябва да е физическо лице с 50 и повече от 50% намалена работоспособност, съгласно решение на ТЕЛК/НЕЛК, да няма учредено еднолично предприятие, независимо дали е действащо или недействащо, както и да участва като съдружник в други търговски дружества.

 

Размерът на исканото финансиране за едно конкурсно предложение не може да превишава сумата от 20 000 лв., като собствено участие не е необходимо. Дейностите, които могат да се изпълняват в рамките на проекта се делят на две групи:

- инвестиционни дейности с продължителност не по-голяма от 4 месеца;

- дейности за изпълнение след приключване на инвестиционните с продължителност не по-малка от 36 месеца.

 

Средствата се отпускат за покриване на инвестиционни разходи, като учредяване на ново предприятие, строително-ремонтни работи, оборудване на разкриваните работни места, стартов минимален оборотен капитал, обучителен курс за собственика на предприятието.

Крайния срок за подаване на проектите е 6-ти март 2023 г.  Агенцията за хората с увреждания ще финансира с до 740  хиляди лева и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. За да създадат центрове за защитена заетост, в обявения конкурс могат да кандидатстват специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, трудово-лечебни бази или организации на хора с увреждания.

 

В едно такова предприятие трябва да се трудят и изграждат умения минимум 15 лица с множество трайни увреждания, с психични разстройства или интелектуални затруднения, като трябва да се осигури и пакет от персонални подкрепящи услуги. Агенцията финансира с до 50 000 лв. и проекти със социална насоченост. Парите са за създаване на адекватни условия на труд и приспособяване на работни места за назначаване на хора с трайни увреждания.

 

Повече информация за схемите е налична интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3132 |25.01.2023 Служители на Amazon на Острова проплакаха: Роботите в склада се третират по-добре от хората . 1| 2970 |25.01.2023 Гълъб Донев: Изговориха се много думи, редуваха се обвинения и обещания, а хората очакваха действия . 3| 3104 |24.01.2023 Хората на Кьовеши с операция "Дисплей" за ДДС измами в България и още 9 държави . 0| 3251 |20.01.2023 Студенти по Право от СУ предоставят безплатна помощ на хора със специални потребности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads