Реклама / Ads
0| 2856 |21.10.2021 НОВИНИ

До 2040 г. пластмасовите отпадъци ще се увеличат три пъти

.
Източник: БГНЕС
Обемът на пластмасовите отпадъци, които попадат в моретата и океаните, може да се увеличи три пъти до 2040 г. Всяка година количествата ще нарастват с 23 – 37 милиона тона. Това са прогнозите в публикувания днес доклад на Програмата на ООН по околна среда (ЮНЕП), в който се призовават държавите спешно да намалят използването на пластмаса и да въведат стриктен мониторинг в тази област.
 

Както отбелязват от ЮНЕП, „делът на пластмасата в морските отпадъци е 85%”, а до 2040 г. обемът на замърсяванията с тях в морските акватории „ще се увеличи почти три пъти, добавяйки в океана между 23 и 37 милиона тона”. Това означава, че на всеки метър брегова линия ще се падат почти по 50 кг пластмаса, обясняват експертите.

 

"В резултат на това целият морски живот - от планктона и мидите до птиците, костенурките и бозайниците - е изложен на риск от отравяне, поведенчески нарушения, глад и задушаване", предупреждават те.

 

ЮНЕП обръща също внимание и на сериозните икономически загуби, причинени от замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци. Глобалните щети за туристическата индустрия, рибарството, аквакултурите, включително разходите за почистване на акваторията, варират от 6 до 19 милиарда долара през 2018 г. До 2040 г. „финансовият риск за бизнеса“, свързан с такова замърсяване, може да достигне 100 млрд. долара годишно, ако правителствата изискват от компаниите да възстановят разходите за изхвърляне и рециклиране на отпадъци, предава БГНЕС.

 

Изпълнителният директор на ЮНЕП Ингер Андерсен заяви, че цитираните в доклада оценки са „силен научен аргумент в подкрепа на спешните колективни действия за защита и възстановяване на океаните”. Особено опасни са такива замърсявания като микропластиката и химическите добавки, много от които са токсични. Според Андерсен е обнадеждаващ фактът, че проблемите със замърсяването на океаните „бързо привлича общественото внимание” и е важно този импулс да бъде използван и моретата и океаните да станат „чисти, здрави и жизнеспособни”.

 

Авторите на доклада призовават правителствата „незабавно да намалят” използването на пластмаса и „да трансформира цялата си производствена верига”. Освен това, според тях, са необходими повече инвестиции в „по-активни и ефективни системи за мониторинг за определяне на източниците, обемите и предназначението на пластмасата”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3451 |25.08.2021 БСП: Данните за рециклирането на отпадъци в България са измислени. Нужна е реформа в сектора . 0| 3097 |22.06.2021 Започва проверка на депо за отпадъци ”Враждебна” . 0| 3095 |18.02.2021 Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците . 12| 3149 |16.02.2021 Републиканци за България - Варна сигнализира за замърсяване с отпадъци в близост до защитена територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads