Реклама / Ads
1| 2198 |23.07.2024 НОВИНИ

20% спад на предлагането на имоти при покачване на търсенето. Ставаме ли свидетели на класически пазар на продавача?

.
Източник: личен архив
Повече от 20% спад в броя на офертите за продажба на жилища у нас се отчита от началото на годината до момента. Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки. Активността в София се повишава със 7% на годишна база, а във Варна и Пловдив - съответно с 8% и близо 20%.
 

Това сочи доклад на агенцията „Адрес Недвижими имоти“ за първото полугодие на 2024 г.

 

„Наблюдаваме устойчива тенденция от пролетта насам - много хора отлагат решението за продажба въпреки високите цени в момента. На вторичния пазар остават тези, които имат план за вложение на средствата впоследствие – друг имот или стартиране на бизнес, например. Собствениците на имоти, които нямат необходимост от спешни пари, не виждат мотив да се разделят с имотите си”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията, цитирано от Investor.bg.

 

По думите ѝ ако тази тенденция продължи в условията на растящо търсене, ще станем свидетели на класически пазар на продавача.

 

„От една страна, това би довело до допълнителен ръст в цените на жилищата. От друга – строителните предприемачи ще се опитат да компенсират недостига и обемите ново строителство ще нараснат”, допълва Тенекеджиева.

 

Едва 10% от клиентите на агенцията през полугодието са продали имота си поради необходимост от пари. Около 18% от хората продават, за да купят, а над 30% излизат от предходна инвестиция в условията на високи цени. Последната група е най-голяма от всички продаващи за периода.

 

„Очакванията, че инфлацията или финансови затруднения ще накарат много продавачи да извадят имотите си на пазара, а в резултат – цените ще се понижат, не се сбъднаха. Към момента не наблюдаваме дори потенциални фактори, които могат да доведат до спад”, казва Тенекеджиева.





С около 8% нарастват крайните цени на сделките в София за периода януари-юни 2024. В Пловдив нивата се покачват със 17%. Ръстове се наблюдават и във Варна и Бургас, където много хора влагат в жилище, което да ползват като втори дом на морето.

 

Малко над 40% от сделките за периода са със собствени средства, сочат още данните на компанията. От покупките, реализирани с кредит, близо половината са с банков заем, покриващ над 80% от стойността на сделката. Останалите 50% от хората, използващи ипотека, са изтеглили кредит за 30% до 80% от цената на имота.







„Макар банките да затягат кредитирането по отношение на критериите за кредитополучателите, сумите, които отпускат, продължават да са сериозни. Т.е. не всеки вече може да изтегли кредит, но хората с достатъчно самоучастие и със стабилни доходи нямат ограничения по отношение на големината на кредита”, казва Тенекеджиева.

 

Общо 24% от сделките в София са с инвестиционна цел, във Варна това са 21% от покупките. В Бургас с инвестиционна цел са купени около 30% от жилищата, а в Пловдив – 26%. Според консултантите на „Адрес“ след кратък период на оттегляне на инвестиционно настроените купувачи в резултат на растящите цени, днес те се завръщат. Това са хора, които разполагат със средства в брой и предпочитат да ги вложат в сигурен актив като имот, дори доходността им от отдаване под наем впоследствие да не е много висока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2135 |23.07.2024 След оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом: Камала Харис ще проведе първия си предизборен митинг . 0| 15617 |23.07.2024 МВнР с важни инструкции към българите, които пътуват до Гърция . 1| 2136 |23.07.2024 Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в София . 9| 2575 |23.07.2024 Шефът на отбраната на Германия ген. Карстен Брюер: Русия ще нападне НАТО след 5-8 години, разглеждаме най-лош сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads