Реклама / Ads
0| 3404 |28.08.2022 НОВИНИ

С 500 лева се очаква да скочи издръжката на тричленно семейство

.
С 500 лева се очаква да скочи издръжката на едно тричленно семейство до края на годината, показват изчисленията на КНСБ.
 

Семейство Джибян живее в пловдивското село Строево, където има малък семеен бизнес. В селото семейството отглежда и двете си деца, но ежедневието им е свързано с постоянни пътувания до града. Което превръща растящите цени на горивата в огромен проблем за тях.

 

"Много са пораснали вече разходите, доста е тежко в интерес на истината. Реално може би разходите за транспорт са едно от основните неща, които чувстваме във връзка с инфлацията, следващото нещо е отоплението", споделят Алек и Миряна Джибян пред БНТ.

 

И докато за транспорт семейство Джибян няма точни сметки колко са скочили разноските им, при отоплението калкулациите са не само конкретни, но и доста стряскащи.

 

"Отопляваме се на пелети. Болезнена е разликата. Миналата година целият отоплителен сезон ни е струвал около 2000 лева. Тази година закупихме по-малко количество, но сметката пак ни е 3000 лева. Тоест, ако трябваше да закупим същото количество, сметката ни щеше да е 4000 лева, пресмятат Алек и Миряна Джибян.
Прогнозите на икономистите не вещаят по-добри времена. Като очакванията са проблемите на водещите европейски икономики да задълбочат затрудненията и на родната икономиката, а оттам - и на всеки един от нас.

 

"Процесите в България няма да закъснеят много. Защото немската икономика се оценява, че ще навлезе в рецесия в края на година. Освен това в еврозоната отчетоха инфлация 8,9 процента последно от началото на годината. А ние сме малко над 17 процента, вървим изпреварващо, както винаги, и ми се струва съвсем възможно до края на годината да качим инфлацията до 20 процента", обясни Румен Гълъбинов, икономист.


От КНСБ изчисляват, че влошената икономическа среда у нас повишава чувствително и месечната издръжка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3808 |25.08.2022 Димитър Стоянов очаква България да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром” . 0| 2644 |24.08.2022 Зайкова: На човек са нужни над 1500 лева, за да оцелее. 80% са под прага на издръжката . 0| 2919 |23.08.2022 Очаквано софиянци взимат най-висока средна заплата, изненадата е във Врачанско . 0| 2686 |23.08.2022 Първата финансова инжекция от Плана за възстановяване се очаква през есента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads