Реклама / Ads
1| 3163 |23.03.2023 НОВИНИ

За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

.
Българите смятат война в Украйна за заплаха за сигурността си Източник: БГНЕС
Над половината от българите - 60% смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България. Това показват данни от националния доклад за България в последния “Стандартен Евробарометър 98“.
 

56% от запитаните възприемат действията на Европейския съюз в отговор на кризата като защита на европейските ценности.

 

Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС – за България – 61% , за ЕС – 70%.

 

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната - 71% и инвестирането на повече средства в отбранителни способности - 63%.

 

За енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници, както и в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност.

 

62% от анкетираните като най-важни проблеми подреждат покачването на цените и икономическата ситуация. С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда миграцията.

 

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо -80%, докато на равнище ЕС този дял е по-малък - 63%.

 

Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия.

 

Мнозинството от анкетираните - 76% счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда.

 

Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант - 90%, след това се нареждат социалните мрежи -51%, интернет - 35% и радиото - 25%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3169 |23.03.2023 Зеленски призова лидерите от ЕС да ускорят доставката на оръжие за Украйна . 5| 4554 |23.03.2023 Германският външен министър: Включването на българите в конституцията на РСМ е последното условие за начало на европреговори . 0| 2843 |23.03.2023 Внасяме яйца от Украйна . 7| 3779 |23.03.2023 Радев от Брюксел: България се ангажира с производството на снаряди за нашитe партньори, но не и за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads