Реклама / Ads
16| 4883 |09.12.2011 НОВИНИ

8 години затвор грозят финансиста на Октопода

.
Адвокатът ще отговаря за изнудване и закана за убийство. Велков остава в ареста за 72 часа с две обвинения.
 

До 8 г. затвор грозят финансиста на Октопода Николай Велков, който бе арестуван в сряда в центъра на София, докато получаваше 20 000 лв. рушвет, пише в. Монитор. Вчера приближеният на Алексей Петров адвокат се сдоби с две обвинения – за изнудване в особено големи размери и закана за убийство. Ако бъде признат за виновен, той може да получи съответно до 8 г. и 6 г. затвор за двете престъпления. Според българското законодателство ако бъде осъден, той ще  излежи по-голямото наказание. Велков бе закопчан в сряда при получаване на подкуп от Кирил Киров-Японеца. Човекът на Трактора искал да си уредят отношенията и конфликтът им да не прераства в дело. Японеца обаче подал сигнал в полицията и така маскирани антимафиоти прибраха Велков близо до хотел „Радисън”.

Вчера задържането му бе удължено на 72 часа. След изтичането им Софийският районен съд трябва да прецени дали да го пусне на свобода. До искането на рушвета се стигнало след среща между Велков и Кирилов на 22 ноември в столично заведение. Двамата се сбили и финансистът на Октопода хванал Японеца за врата, и крещял: „Ще те стрелям и трети път, но вече няма да ти се размине, мъртъв си”. В отговор на това Киров му счупил носа, след което подал жалба в полицията. Същото направил и Велков, който заявил пред униформените, че е пребит без причина. На пресконференцията, която адвокатът даде 2 часа преди да бъде арестуван, той призна, че преди инцидента с Японеца е пил уиски.

Според разследващите Велков е притискал Киров, а преди около седмица му звъннал по телефона с предложение да се видят и да изяснят отношенията си. На срещата аверът на Трактора поискал 50 000 лв., за да не се стига до съд. Японеца се съгласил, а междувременно информирал полицията. През следващите няколко дни Велков настоятелно звънял за парите.  Киров заявил, че сумата е голяма и ще може да събере максимум 20 бона. Велков се съгласил, без изобщо да подозира, че разговорите им се записват. В началото на 2010 г. той беше закопчан при акция „Октопод” по обвинения в рекет, изнудване, данъчни престъпления, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Впоследствие обаче Велков беше пуснат от Софийския апелативен съд на свобода срещу 20 000 лв. гаранция. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5345 |23.11.2011 Темида: Затвор до живот за убиеца на сестрите Белнейски . 8| 5247 |22.11.2011 8 м. затвор и глоба от 2000 лв. за внука на цар Киро . 1| 4905 |21.11.2011 Пандизчия до живот осъди затвор за 3 бона . 3| 5128 |19.11.2011 20 години получи един от Килърите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads