Реклама / Ads
0| 3252 |07.08.2021 НОВИНИ

В 8 области има риск от пожари. Тежка нощ за пожарникарите в Гърция

.
Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 8 области в страната за днес.
 

Предупреждението важи за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При такъв индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по гасенето се ограничават само по фланговете на пожара.

 

Изключителна тежка нощ беше за пожарникарите в района на Атина и жителите на засегнатите северни райони на област Атика, съобщават гръцките медии. 

Пожарът в северното атинско предградие "Варибомби" се разгоря отново преди малко и застрашава близката планина Парнита. Вече горят къщи в предградието "Агиос Стефанос". Застрашен и археологически обект наблизо. 


Късно снощи пожарът премина магистралата Атина - Солун в посока към село Малакаса и се насочи към градчето Оропос. Превантивно са евакуирани няколко селища в региона.


Огнената стихия продължава и на остров Евия. Съобщава се за изгорели къщи, а 650 жители и туристи в селището Лимни се наложи да бъдат спасени с ферибот, тъй като се оказаха обградени от огъня. Хотелиери описват ситуацията като драматична.


Властите съобщиха, че са задържани трима души в Атика, Каламата и Фокида за опит за подпалване на пожар.


В помощ на гръцките пожарникари, в страната пристигнаха 100 техни румънски колеги и техника. Това е и първата чуждестранна мисия на румънски огнеборци, съобщават гръцките медии.


Общо за страната за последното денонощие са възникнали близо 100 нови огнища. Над 150 са горските пожари, с които се бориха екипите, съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът за защитата на гражданите Никос Хардалиас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4736 |06.08.2021 Корнелия Нинова: Има осем риска за България и народа . 33| 4648 |01.08.2021 Доц. Иво Инджов: Трябват компромиси. Трети избори ще са крайно рисковани . 2| 3270 |01.08.2021 Опасни жеги днес. Оранжев код за 25 области . 11| 4282 |29.07.2021 Проф. Кантарджиев: В 4 области у нас преобладава Делта вариантът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads