Реклама / Ads
0| 2805 |20.06.2022 НОВИНИ

АДФИ разширява проверката си на ”Столичен автотранспорт”

.
Източник: БГНЕС
Агенцията за държавна финансова инспекция разширява своята проверка за финансовото състояние на ”Столичен автотранспорт” ЕАД.
 

Освен договора за доставка на газ, проверката ще обхване и начина на ценообразуване на превозните документи, финансовите отчети на дружеството и възлагането и изпълнението на обществените поръчки, съобщиха от Министерството на финансите.

 

Целта на инспекцията е да се установи реалното състояние на дружеството, паричните потоци и начина на разходване на средствата.

 

Проверката е след искане от Столична община за увеличаване на субсидията на дружеството от държавния бюджет, без да е придружено с оценка и анализ на ценовата политика на общината за билетите и картите. Искането е и без да е направен преглед и изменения на правилата, при които се възлагат и компенсират обществените пътнически превози.

 

Дори част от разходите да се увеличават заради външни фактори цените на горивата и ел. енергията, повишаване на минималната работна заплата, друга част от представените разходи бележат значителен ръст спрямо 2019 г. и биха могли да се оптимизират.

 

Такива са например "други разходи" - с ръст от 55%, охрана и други, за които следва да се направи оценка, се казва в съобщението на МФ.

 

Предложението за увеличение на средствата за субсидии за Столична община надхвърля многократно средствата, които са предвидени за останалата част от страната както за вътрешноградски, така и за междуселищни пътнически превози, подчертават от ведомството на Асен Василев.

 

Следва да подчертаем, че всички транспортни оператори на територията на страната предоставят обществената услуга при същите условия, при които работи и столичният транспорт, като за същите не са предвидени допълнителни средства. В тази връзка следва да се търси равнопоставеност между всички общини, са мотивите на финансистите.

 

От МФ припомнят, че в актуализацията на бюджета са предвидени допълнителни 20 млн. лв. субсидия за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за пътувания с вътрешноградския транспорт и междуселищния автомобилен транспорт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3132 |15.06.2022 МЗ изпрати на прокуратурата резултатите от проверката за строежа на детската болница . 0| 2880 |09.06.2022 Еврокомисарят по разширяването идва у нас, търси решение на кризата по оста София-Скопие . 0| 2967 |08.06.2022 България и Полша призоваха ЕК за разширяване на два от транспортните коридори . 0| 3269 |02.06.2022 “Не ми дръжте сметка”: НАП още се мотае за проверката по “БарселонаГейт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads