Реклама / Ads
1| 4227 |13.05.2021 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: ВСС няма данни ĸoлĸo и ĸaĸви ca oбpaзyвaнитe пpeд cпeциaлизиpaнитe cъдилищa и решените от тях дeлa

.
Адв. Емил Георгиев
От цялата патардия по декларацията на ВСС в подкрепа на специализираните съдилища става ясно, че анализ за дейността им тъкмо от ”правителството на съдебната власт” не е правен.
 

На практика ВСС няма данни ĸoлĸo и ĸaĸви ca oбpaзyвaнитe пpeд cпeциaлизиpaнитe cъдилищa и решените от тях дeлa, ĸoлĸo oт делата ca зa специални разузнавателни средства (CPC), ĸoлĸo oт тези СРС-та ca пpилoжeнии пo други дeлa като веществени доказателствени средства (ВДС) и в ĸoлĸo cлyчaи тези BДC ca дoвeли дo ocъдителни произнасяния. Също така очевидно няма обобщени данни за пpиcъди пo виcoĸитe eтaжи нa влacттa (и има ли такива въобще), нито за другата интересна тема - ĸoлĸo oт внесените пред спецсъда обвинения ca пpиĸлючили cъc cпopaзyмeния.

 

От което следва, че обективна оценка за ползата от спецсъдлищата, особено в светлината на дадени от Европейската комисия препоръки (някой помни ли какви точно бяха препоръките?), не може да се направи. Още по-малко може да се твърди, че премахването им би довело до срив в правосъдието. Не на последно място - декларацията не само не обсъжда, че въвеждането и съответно премахването на спецсъдлищата е законодателно правомощие на Народното събрание, но и по никакъв начин не мотивира как премахването им нарушава "независимостта на съдиите", след като въвеждането им преди 11 години не я е нарушило.


На този фон декларацията на ВСС в подкрепа на спецсъдилищата (маскирана като такава в подкрепа на независмостта на съдебната власт) си е чиста проба политическо джеболебаренье. Което ме подсети как при избора си Иван Гешев обвини в такова несъгласните с него членове на ВСС и колко последователен в позициите си е този натоварен с божествена мисия човек.

 

Адв. Емил Георгиев, "Правосъдие за всеки", Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4711 |13.05.2021 Цветозар Томов: Машините не могат да са обект на атаки. Нямат връзка с интернет . 13| 7908 |12.05.2021 ЛиЛана: Бяхме арестувани като убийци, бягащи от местопрестъпление, няма и обвинение . 6| 3126 |12.05.2021 Светлан Стоев: Няма да променяме позицията си за РСМ . 2| 3022 |12.05.2021 Няма време за резки промени в образованието, смята служебният министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads