Реклама / Ads
7| 5151 |05.10.2020 НОВИНИ

Адвокат опроверга, че задържаният за смъртта на Милен Цветков е пуснат от ареста

.
Адв. Менко Менков
Това, което мога да кажа, като ново, след последните четири месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път.
 

Това каза адвокат Менко Менков по НТВ.  „Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества”, посочи още Менков. 

 

Той допълни, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. „Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци”, съобщи адвокатът. 

 

Обвиненият за катастрофата с Милен Цветков отказвал психиатрична експертиза

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл.

 

„Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката”, информира защитникът. 

 

Той обясни за интернет комуникация между шофьора и негови приятели, от която се установява, че обвиняемият коментира с негови познати начина на действие на различни видове наркотици.

 

Задържаха приятелката на шофьора, причинил катастрофата с Милен Цветков

Менков посочи, че е много трудно за доказване откъде шофьорът се е сдобил с наркотичните вещества. „Когато липсва съдействието и волята на самия участник в този процес, няма как да се каже. Дали някой е дилър или подал еднократно – са различни понятия”, категоричен беше адвокатът.

 

„Обвиненият твърди, че е взимал хранителни добавки и в някоя от тях са се съдържали подобни вещества. Това е теза на защитата, която той изразява с обясненията си. Обективните находки след извършването на деянието и експертизите обаче доказват наличието на три наркотични вещества”, допълни защитникът.  

 

Менков информира, че обвиняемият е в ареста и не е пуснат под домашен арест. Максималната присъда по обвинението, ако бъде доказано, е от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и лишаване от право за управление на МПС завинаги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8167 |03.10.2020 Иван Бакалов: Любенов се опитва да бъде адвокат на властта . 8| 5889 |02.10.2020 Адвокат: Такъв партизанлък у нас никога не е имало . 11| 6261 |29.09.2020 НПО предложи на парламента да избере адвокат Албена Белянова за шеф на ЦИК . 46| 7307 |26.09.2020 Христо Иванов опроверга, че ще прави коалиция с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads