Реклама / Ads
15| 10310 |01.04.2018 НОВИНИ

Академици: ”Скрипал” развали спокойствието в Европа, светът още не е двуполюсен

.
Георги Марков и Стефан Воденичаров Източник: БГНЕС
Случаят „Скрипал“ не е имал за цел да повлияе на изборите в Русия, а да наруши спокойствието в Европа и света, заяви акад. Стефан Воденичаров. Светът още не е двуполюсен, той е еднополюсен и другият полюс ще се появи скоро, но това ще бъде Китай, а не Русия, смята акад. Георги Марков.
 
"Който е подхванал случая „Скрипал“ не си е мислил, че победата на Путин по някакъв начин ще бъде повлияна в Русия. Просто характерът на руснака е съвсем друг и той няма да се повлияе от това. Но този резонанс, който се получи, който наруши привидното спокойствие в Европа и в света, някак си като че ли е бил поставен точно с тази цел – не изборите в Русия, а просто Европа и светът да претърпят тези сътресения, защото те ще отзвучат много бавно. Освен дипломатическите напрежения, освен че това пречи на икономическите отношения в момента, има и една по-далечна цел – да бъде провалено Световното първенство по футбол в Русия, което също ще сложи един голям отпечатък. Затова си мисля, че целта е била не изборите в Русия, а развалянето на обстановката". Академик Воденичаров определи позицията на България пред БНР като разумна.

Акад. Георги Марков коментира, че втора Студена война не може да има. По думите му за момента светът все още не е двуполюсен, но ако се появи друг полюс, той ще е Китай, а не Русия: "За жалост, човешката история е наситена с войни. Дори историческите епохи се бележат от войни, но не се повтарят точно събитията едно към едно. Сега не може да има Студена война, защото светът още не е двуполюсен, той е еднополюсен и другият полюс ще се появи скоро, но това ще бъде Китай, а не Русия. Тогава може би ще има втора Студена война. Така че трябва да се внимава с определението война. /…/ И в новата история България е между две велики държави – Германия и Русия. Англия я дели само един канал, но тя е много по-близо до своите бивши колонии в САЩ. Англосаксонските сили най-вече се опасяват от движение по съчетание на германските технологии и руските ресурси. Поради това Германия и Русия винаги трябва да се „изтребват“ като в двете Световни войни и други да печелят от това", каза Марков.

Те коментираха и учредяването на сдружението „Инициатива Единение“. Тази седмицата учени, общественици и български индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение“. Една от основните цели на сдружението е подобряването на качеството на живот на българите, посочиха учените.

Националната цел на България трябва да бъде достоен живот на българите, от това се нуждаем, уточни бившият председател на БАН: "Поканихме българските индустриалци, не бизнесмени. Българските индустриалци са тези, които създават работните места, тези които си плащат данъците тук и те са заинтересувани техните предприятия да се развиват. Нас – интелектуалците и учените, политиците едва ли ще ни чуят. Но големите данъкоплатци сигурно ще ги чуят. Затова ги поканихме. Добре че се намериха хора с чувство за принадлежност към България, които се включиха в тази инициатива. /…/ Важното е да се възвърне държавността, да се премахнат преградите пред инициативните хора и да не им се пречи да правят големи стъпки напред. Затова водим разговори за това да се прегледа законодателната база, да се видят всички нормативни актове, които са над 2000, да се въведе час по-скоро електронно управление", каза още той.

"За да има единение не трябва да правим партия. Ще се изхабим. Има опасност да бъдем употребени, но ще се постараем да не бъдем", заяви акад. Георги Марков.

Акад. Воденичаров беше категоричен, че промените в дългосрочните проекти на държавата, предприемани при смяната на управлението, не водят до добри резултати: "Проблемите, които в момента тежат на България, всяка промяна в тяхното управление – резултатите се виждат след 10-15 години. Рязката промяна на дългосрочните проекти не води до добри резултати. Затова нашето желание и това, което се опитваме да направим е да обсъдим с повече българи кои са националните цели и как да бъдат постигнати, да ги споделим с политиците и управляващите и тези неща да бъдат по някакъв начин узаконени и които поеме тегобата да управлява държавата, да знае кои са те. В момента големият проблем на България е, че сме много бедни. Да седнем в рамките на един по-къс период да възстановим икономиката. Това са мотивите, които ни карат да дискутираме с обществото".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6580 |01.04.2018 Русия пита Великобритания и Франция за ”Скрипал” . 13| 6093 |22.02.2018 Плащаме 3 млрд. лв. неустойка, ако развалим договорите за „Марица”1 и 3 . 6| 4359 |27.04.2017 ГЕРБ развали сделката с Георги Гергов за панаира . 0| 4263 |25.08.2016 215 души извадени живи изпод развалините на труса в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads