Реклама / Ads
12| 7120 |21.12.2010 НОВИНИ

Албански "касапи" превръщат българки в донори?

.
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Българки, държани насила в затвори в Албания заедно със сърби, роми, бошняци, украинки, румънки, станали жертва на търговия с органи, пише сръбският вестник „Вечерне новости“.
 

Изданието се позовава на разказа на 50-годишната Л. К., която е успяла да влезе в следите на албанските „касапи“.

Жената за първи път се усмелила да разкаже пред изданието какво е установила при свое собствено разследване. И днес живее в страх. Постоянно е заплашвана. Затова и не желае да бъде разкривана самоличността й, посочва изданието.

По стечение на обстоятелствата се включих в издирването на отвлечените сърби. Затова 17 пъти ходих в Албания, което се вижда и от печатите в паспорта ми, продължава Л. К.

Най-много сърби бяха държани насила близо до Тирана, в ранчото на бившия президент на Албания Сали Бериша. Сред затворниците имаше и роми, бошняци, момичета от България, Украйна, Румъния. Отивайки в Албания, разкрих, че в затворите са държани 821 души, както и че на повечето от тях са били извадени органи.

Разследвайки съдбата на безследно изчезналите, тя е разкрила цялата схема на „кръвопийците“ от Армията за освобождение на Косово /АОК/ начело с Хашим Тачи. Всичко е правено по разработени канали, за които са били информирани отделни политици от Албания.

„Преди да бъдат отведени в Албания, сърбите и останалите неалбанци са били държани от терористите в затвори и лагери в Косово. Всекидневно са ги измъчвали, използвали са ги като работна сила за строителство на сгради, пътища. Представители на международната общност са знаели за съществуването на тези мъчилища за сърби и са си затваряли очите и ушите за това“, казва Л. К.

Преди дни приключи изготвянето на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти за търговия с органи на отвлечени сърби, роми и нелоялни албанци след бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г.

Според доклада хирурзите са били информирани къде и кога трябва да извършат трансплантацията, а затворниците са били отвеждани един по един в „сигурни къщи“. Убийците от АОК са ги ликвидирали, а телата им са били прехвърляни бързо в клиниката и е следвала операцията.

Разследването за търговията с органи започна, след като бившият главен прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте издаде книгата си „Ловът, аз и военните престъпления“. В нея Дел Понте посочва, че над 300 сърби, роми и нелоялни албанци са били отвлечени в Косово след бомбардировките на НАТО и са били прехвърлени в лагери в Северна Албания, където са им били взимани органи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5016 |07.12.2010 Банди превръщат хлапета в наркодилъри . 4| 4977 |02.09.2010 Наливат още милиони в армейското НДК, превръщат го в съд . 1| 5690 |07.06.2010 3005 българки носят футболни имена . 10| 7946 |09.08.2009 България отприщи албански гняв към Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads