Реклама / Ads
20| 5890 |02.11.2023 НОВИНИ

Александър Андреев: Не, госпожо Григорова, не може да не отговаряте за Путин!

.
Александър Андреев
Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова няма право да мълчи за Путин. Защото въпросът за него, за Русия и за войната срещу Украйна е въпрос на ценностен избор, въпрос за избора между истина и лъжа. От А. Андреев.
 

Александър Андреев, "Дойче веле". Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Не, госпожо Григорова, не може да не отговаряте за Путин!

 

Да, кандидатката за кметица на София Ваня Григорова съвсем основателно и политически оправдано смята, че на комунални избори първостепенни са именно комуналните теми. Всеки кандидат кмет на столицата, който би се опитал да се крие зад глобални и геополитически теми, веднага ще се саморазобличи като некомпетентен или просто като политически поръчков играч. Така че госпожа Григорова би била права, ако откаже в кметския дебат да обсъжда изборните резултати в Словакия или отражението на Брекзита върху хората на Острова - и вместо това говори за бедните и онеправданите в богата София.

 

Изборът между лъжа и истина

 

Но въпросът за Путин и за завоевателната война на Русия срещу Украйна не е каква да е международно-политическа тема. Това е въпрос за ценностния избор на госпожа Григорова, това е въпрос за избора на госпожа Григорова между лъжа и истина. Това в крайна сметка (въпреки нейните проевропейски заклинания) е въпросът дали госпожа Григорова наистина споделя идеята за мирен общ дом в Европа или пък подкрепя плановете на Русия да окупира с оръжие и много кръв колкото е възможно повече територия от една европейска държава.

 

Лично аз никак не бих искал да живея в град, чиято кметица мълчаливо подкрепя средновековно-съветските възгледи на Путин и одобрява избиването на стотици хиляди войници в една нападателна война. Тоест, ценностните избори на г-жа Григорова са от първостепенно значение, когато един нормален и миролюбив гражданин се пита дали да гласува за нея.

 

А дали Крим е руски и дали от фасадата на софийската община трябва да се развява украинското знаме - това са въпроси от друг порядък. За статута на Крим мнозина (навярно и госпожа Григорова) си служат с политически аналогии като Тайван и Косово. Да, тук опираме до един драматично неразрешен въпрос в международното право и международните отношения: дали приоритет има неприкосновеността на границите или пък суверенното право на народите на самоопределение? Колкото до украинското знаме: достатъчно е едно допитване до гражданите на София и/или едно гласуване в Общинския съвет - и проблемът лесно ще се реши по демократичен начин. Да не говорим, че темата за знамената едва ли е от жизнено важно значение.

 

На кого разчита Ваня Григорова?

 

Подхлъзванията на госпожа Григорова в интервюто по Нова телевизия, когато водещите с основание я притиснаха да изясни позициите си, свързани с войната, са лесно обясними: тя разчита на гласовете на немалобройните симпатизанти на Путин в България и на онези българи, които гледат накриво Украйна и украинците. Тя разчита и на националистите. Тя разчита и на политически неграмотните избиратели, които не се интересуват от политика, но затова пък ще обърнат внимание на високите ѝ токчета, на ръкомаханията и на поучително вдигнатия показалец. Впрочем, последните параметри от нейното телевизионно поведение навярно са (и) добре изчислени: г-жа Григорова се държи като един истински влогър и ютюбър, за чиято публика е важно не толкова съдържанието (а още по-малко ценностите на лицето от екрана), колкото елементите "забавление", "разпознаваемост" и "натриване на носа на мейнстрийма".

 

Възможно е госпожа Григорова да има потенциала за добра кметица. Възможно е госпожа Григорова да обере всички гласове против тъй наречения "умнокрасивитет".

 

Не е възможно обаче да избяга от въпроса за Путин и руската окупационна война, без да изгуби доверието на почтените и миролюбиви избиратели. И на цяла Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4460 |02.11.2023 Вучич се отчете пред Русия: Сърбия няма да признае Косово! . 0| 2641 |02.11.2023 "Преди да твърди, че не съм я търсила да я поздравя, да си погледне телефона". Нинова скочи на Григорова . 9| 4684 |02.11.2023 Делото за зверски пребитото кученце Мечо: Обвиняемият не получи и ден затвор, само глоба . 48| 21993 |02.11.2023 Предупредихме три пъти, че Йоловски е мишок с часовников механизъм. Къде е сега?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads