Реклама / Ads
2| 4478 |23.08.2021 НОВИНИ

Александър Манолев: Наложената ми забрана за влизане в САЩ не е свързана с „Магнитски“

.
Александър Манолев Източник: БГНЕС
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев обвини прокуратурата, че са подали името му на американските власти, без да имат доказателства, че е свързан с корупционни практики. По думите му наложената му забрана за влизане в САЩ не била свързана с „Магнитски“.
 

По-рано тази година властите в САЩ наложиха на него и още петима българи, и свързаните с тях търговски дружества, санкции по Глобалния акт „Магнитски“. Преди дни Софийският административен съд реши, че Манолев не е в конфликт на интереси, като по този начин антикорупционната комисия загуби делото срещу него.

 

Съдът отмени наложената глоба от 10 хил. лв. на политика и постанови комисията „Цацаров“ да му плати 6000 лв. за разноски по делото.

 

Днес КПКОНПИ заяви, че ще обжалва решението. От институцията настояват, че е установен конфликт на интереси поради стопанско-финансово обвързване, както и оказване на влияние в частен интерес.

 

„Вече имам яснота как името ми попадна в американските власти – било е подадено от българската прокуратура, за да покажат активната им борба с корупцията. Липсата обаче на доказателства и тук се е оказала голямо ограничение. Затова и за мен е наложена само и единствено забрана да влизам на територията на САЩ. Това ограничение няма нищо общо със закона Магнитски, както невярно се тиражира“, пише Манолев, цитиран от bTV.

 

Той беше отстранен от кабинета на ГЕРБ, след като преди две години избухна скандал с луксозни къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения.

 

По думите му той инициирал контакти със САЩ, за да предостави всички доказателства по казуса.

 

„Притеснява ме само политическия натиск и желанието на обвинителите да покажат резултат на всяка цена. Ново издание на това виждаме и в днешната позиция на КПКОНПИ, в която тенденциозно вадят най-грозните обвинения по двете дела срещу мен, представящи ги като установени факти“, уточнява Манолев.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3072 |23.08.2021 Д-р Александър Симидчиев: Учебната година трябва да започне дистанционно . 1| 3047 |19.08.2021 Александър Дунчев: Извършителите на незаконна сеч остават безнаказани . 6| 4444 |13.08.2021 Бившият зам.-министър Александър Николов: Не знам дали съм уволнен заради номинацията за министър на ИТН . 22| 5254 |13.08.2021 Проф. Александър Маринов: Връщането на ГЕРБ е абсолютно невъзможно, това е изпята песен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads