Реклама / Ads
8| 3193 |03.04.2024 НОВИНИ

Америка се запасява с храна и гориво, очаква извънредно положение...заради слънчевото затъмнение

.
На 8 април 2024 г. милиони американци ще могат да видят рядко небесно явление - пълно слънчево затъмнение. Явлението предизвика паника в по-голямата част от Северна Америка, като хората бяха предупредени да се запасят с храна, вода и гориво.
 

В дните преди затъмнението град Ниагара Фолс в Канада пък обяви извънредно положение заради очакваните тълпи на място. С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване. Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно.

 

 „Обявяването на извънредно положение укрепва инструментите, с които регионът разполага, за да гарантира здравето и безопасността на жителите и посетителите и да защити инфраструктурата при всеки сценарий, който може да възникне“, се казва в прессъобщение на регион Ниагара, цитирано от Ройтерс.

 

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка.

 

Ако се намирате в центъра на лунната сянка, известна като тоталност, небето ще потъмнее за няколко минути в средата на деня. Температурата ще се понижи, ще се появят звезди, а птиците ще се объркат и ще започнат да чуруликат нощните си песни.

 

И всичко това се дължи на едно космическо съвпадение: От Земята Луната и Слънцето изглеждат с приблизително еднакви размери.

 

По много показатели априлското събитие ще затъмни последното пълно слънчево затъмнение, което премина над Съединените щати през 2017 г.  Сянката на пълнотата ще бъде два пъти по-широка от тази на затъмнението през 2017 г., така че ще бъде по-лесно да се намери място за наблюдение във всеки един щат. Времето на тоталност - времето, през което Луната напълно закрива Слънцето - също ще бъде почти два пъти по-дълго, над четири минути на много места. Затъмнението ще се случи близо до пика на 11-годишния магнитен цикъл на Слънцето, което може да увеличи шансовете да се видят огромни цикли от слънчева плазма, които ще израснат от страната на затъмнението.

 

Какво представляват слънчевите затъмнения?

 

Слънчевите затъмнения настъпват, когато Слънцето, Луната и Земята се изравнят. За да се случи това подреждане, трябва да са верни две неща. Първо, Луната трябва да е във фаза на новолуние, когато лунната орбита я отвежда между Земята и Слънцето. Второ, затъмненията могат да се случват само през сезоните на затъмненията, които продължават около 34 дни и се случват на всеки шест месеца. Сезонът на затъмненията е периодът от време, в който Слънцето, Луната и Земята могат да се подредят в една и съща равнина на земната орбита по време на новолуние или пълнолуние. Ако новолунието настъпи по време на сезона на затъмненията, сянката, хвърлена от Луната, ще падне върху Земята, което ще доведе до слънчево затъмнение. През повечето време, тъй като орбитата на Луната е леко наклонена, сянката на Луната пада над или под Земята и не се получава слънчево затъмнение.

 

Не всички слънчеви затъмнения изглеждат по един и същи начин. Разстоянието между Слънцето, Луната и Земята играе важна роля за това какво виждаме по време на слънчево затъмнение. Въпреки че Луната е много по-малка от Слънцето (с диаметър около 400 пъти по-малък), от Земята Слънцето и Луната изглеждат приблизително еднакво големи. Това е така, защото Слънцето е около 400 пъти по-далеч от Луната. Но тъй като Луната се движи по своята елиптична орбита около Земята, размерът ѝ изглежда малко по-голям, когато е по-близо до Земята, и малко по-малък, когато е по-далеч от Земята. Това допринася за различните видове слънчеви затъмнения, за които може би сте чували.

 

Как да наблюдаваме предстоящото слънчево затъмнение

 

Първо, важна бележка за безопасност: Не гледайте директно към Слънцето и не наблюдавайте нито една част от частичното слънчево затъмнение без сертифицирани очила за затъмнение или слънчев филтър. По-долу прочетете повече за това кога можете безопасно да наблюдавате пълното слънчево затъмнение без очила за затъмнение или слънчев филтър. Посетете уебсайта на НАСА за затъмнението за повече информация относно безопасното наблюдение на затъмнението.

 

Когато спазвате правилните указания за безопасност, наблюдаването на затъмнението е несравнимо преживяване. Известно е, че много "преследвачи на затъмнения" пътуват по света, за да видят слънчеви затъмнения. Ето какво да очакваме на 8 април 2024 г:

 

Началният час и видимостта на затъмнението ще зависят от местоположението ви. Можете да използвате интерактивната карта по-долу, за да намерите подробна информация за затъмнението, включително времето и обхвата, като въведете местоположението си. Списък на някои от градовете и началните часове по пътя на пълното затъмнение можете да намерите на научния уебсайт на НАСА.

 

 

Превод и редакция ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3491 |03.04.2024 Европейска правда: Ще стане ли България отново проруска? Какво означават предсрочните избори за страната . 2| 3276 |03.04.2024 Зеленски алармира: Русия е използвала в Украйна 3000 бомби през март . 3| 2625 |03.04.2024 БЛС: Системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта . 7| 2569 |03.04.2024 Най-търсените работници в България са за оператори, шивачи, готвачи и мед. сестри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads