Реклама / Ads
0| 4873 |13.08.2022 НОВИНИ

Американска историчка: Путин иска тотално господство

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Паралелите между путинова Русия и диктатурите в нацистка Германия и в Съветския съюз са факт, казва американската историчка и публицистка, носителка на наградата „Пулицър“ Ан Апелбаум. Преподавателката в университети в САЩ и в Европа е убедена, че Путин иска тотално господство и контрол.
 

Апелбаум описва Русия като „автократична система, която има много сходства с фашистките и с комунистическите диктатури от миналото“: „Това е система, създадена за един-единствен лидер, който е безгрешен и несменяем. Няма нито установена процедура за избор на негов наследник, нито легитимен начин той да бъде критикуван. Няма и възможност за оказване на съпротива. Днес в Русия всяка форма на опозиционна дейност е забранена, както и всички видове неправителствени организации“.

 

Според нея за Русия може да бъде използвано определението „фашистка страна“.

 

„Начинът, по който сега руснаците говорят за украинците, носи белезите на геноцид: украинците били хора, които не заслужавали да съществуват и трябвало да бъдат изтрити от картата на света, както и цялата им „раса“, даже името им. Украйна не била истинска страна, а руските войници обясняват на украинците как трябвало да ги освободят от боклука и да ги премахнат от лицето на земята. Този език го познаваме от нацисткото ни минало“, каза историчката, цитирана от DW.

 

„Можем да сравняваме путинова Русия и с хитлеристка Германия. Путин еднозначно използва техники и тактики от времето на хитлеристка Германия. Да вземем например символа Z на мястото на пречупения кръст, или показването по телевизията на организирани маршове. Така хората трябва да бъдат убедени, че обществото е единно. Путин обаче използва и техники от съветско време, за да задуши всяка форма на гражданското общество“, добави тя.

 

„Подменената история играе огромна роля в руската пропаганда - точно както в миналото при авторитарната фашистка и съветско-комунистическа пропаганда. Идеята е да се представи на хората фалшива версия за миналото, за да могат да бъдат контролирани“, смята Ан Апелбаум.

 

„Версията на Путин включва убеждението, че е съществувала една естествена Руска империя, включваща голяма част от днешна Източна Европа, но вероятно и части от Германия, както и някои неруски и неславянски райони. Путин смята, че това е естествена територия, над която Русия трябва да продължи да доминира. Именно заради това подменено минало Русия трябва да владее тези територии и в бъдеще. Точно тази история Путин поднася на руснаците, за да мотивира своя стремеж към тотално господство и контрол“, добавя публицистът.

 

Според нея за край на тази война можем да мислим едва тогава, когато Русия бъде победена, или когато самата тя разбере, че е загубила или може да загуби тази война: „Не вярвам, че войната ще спре, преди руснаците да са се убедили, че тя е загубена, че те са се държали като империалисти, а фашистката им идеология е претърпяла поражение“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2933 |12.08.2022 Шрьодер съди Бундестага, който му отне привилегиите заради връзки с Путин . 0| 5917 |11.08.2022 Депутат на Путин: Да не даваме газ на неприятелска България . 0| 2815 |09.08.2022 Bloomberg: Ердоган получи навременен тласък от Путин . 0| 3400 |09.08.2022 Зеленски с необичаен призив към Запада: Върнете всички руснаци при Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads