Реклама / Ads
16| 5727 |07.10.2013 НОВИНИ

Ангел Найденов: Няма основание за вот на недоверие заради бежанците

.
„Има рискове, които бежанците носят по отношение на националната сигурност". Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов при откриването на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. То е на тема „Параметри и рамка на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България".
 

„Това са рискове от хуманитарна гледна точка, рискове за социално-икономическо напрежение в районите, в които се настаняват бежанците; рискове, свързани със здравната и епидемиологичната обстановка; рискове, свързани с потенциалното инфилтриране сред бежанците на радикални елементи. Тези рискове са отчетени. Нека да не истеризираме ситуацията около бежанците и да я разглеждаме само и единствено заплахата за България. Имаме своите международни ангажименти, от които няма как да се абстрахираме или игнорираме", добави министърът. Няма основание за искане на вот на недоверие към правителството заради ситуацията с бежанците, категоричен бе той.


„Очевидно, че продължава бежанският поток, който не намалява, а се увеличава. Държавата прави всичко необходимо, за да осигури условията и да получи необходимата ни техническа и финансова помощ по линия на международните организации", каза Найденов.


Министърът на отбраната изтъкна, че разсъжденията за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата с бежанците са логични, но крайното решение е на президента Росен Плевнелиев. „Тогава, когато той прецени, винаги може да свика заседание на КСНС", обясни той. И напомни, че към Министерски съвет действа Национален оперативен щаб, а заедно с тях са отворени и двата регионална щаба – в Елхово, и в Хасково. „Оттам непрекъснато постъпва информация, която се преценява. В случая не мисля, че има необходимост от свикване на Съвета по сигурност към Министерски съвет", уточни Найденов.

Много крайно решение ще бъде да затворим границата ни, иначе страната има ресурс за това, категоричен бе военният министър.


„В рамките на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България ще проведем нов преглед на структурата на българските въоръжени сили", каза министърът на отбраната. Ще има и инвестиции в отбраната, защото министерството ще работи по специална програма. „Провеждането на Стратегически преглед ще е дълъг процес, който ще продължи поне една година. Резултатите ще са решаващи за целия сектор Сигурност за дълъг период", обясни Найденов.

„Все повече ще разчитаме на неправителствения и академичен сектор за постигане на по-голям ефект в нашата дейност", каза още министърът.


„Измененията в стратегическата среда са достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид при изграждане на отбранителните способности. България стана обект на терористично нападение през 2012 година. Процесите от Арабската пролет вече имат своите последици и ние не можем да изключим тяхното въздействие", добави Найденов. И уточни, че рисковете и заплахите за националната сигурност се характеризират с трансграничност „Не можем да не отбележим заплахите, свързани с енергийната сигурност, както и киберзаплахите", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5946 |06.10.2013 Проф. Константинов: Проблемите не са в изборния закон, а че няма кой да изберем . 13| 5352 |05.10.2013 Миков: Няма парламентарна криза . 27| 5295 |05.10.2013 Дора Янкова: Няма да има хора, които да изпаднат зад борда през зимата . 7| 4680 |05.10.2013 Плевнелиев: Няма невинни в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads