Реклама / Ads
1| 4625 |04.05.2020 НОВИНИ

Антонио Гутериш: Благодарение на ООН човечеството успя да избегне Трета световна война

.
Антонио Гутериш
Основното постижение на ООН е, че благодарение на усилията на организацията за 75 години след създаването й, човечеството е успяло да избегне Трета световна война.

Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в ексклузивно интервю за ТАСС, цитирано от БГНЕС.

 

„В течение на 75 години не е имало нито една голяма война, ние успяхме да избегнем Трета световна война. Благодарение на ООН и усилията на други организации човечеството успя да изживее тези 75 години без да попада в катастрофални ситуации като Първата и Втората световна война. Това е основното ни постижение до днес”, каза той.

 

Гутериш подчерта, че мира и сигурността са „абсолютните приоритети на ООН“. В това отношение, заключи той, световната организация може да се гордее с резултатите от своята дейност.

 

Споменът за победата над нацизма трябва да допринесе за ангажираността на световната общност с принципите на равенство и зачитане интересите на всички държави. Това заяви още генералният секретар на ООН.

 

„Искам да кажа, че сега е много важно споменът за тази Велика победа да ни помогне всички да продължим да бъдем отдадени на онези ценности, които ни обединяват. Ценностите, насърчавани от Организацията на обединените нации – това е постигането на всеобщ мир, уважение към интересите на всички граждани и всички държави, универсално равенство и зачитане правата на всеки човек на Земята”, каза Гутериш.

 

ООН е създадена с цел да поддържа и укрепва международния мир и сигурност, да развива сътрудничеството между нациите въз основа на спазването на принципа на равни права и самоопределяне на народите. Тя е призована да бъде център за координиране на действията на нациите за постигане на общи цели. Хартата на ООН влиза в сила на 24 октомври 1945 г. Днес нейни членове са 193 държави.

Основите на дейността и структурата на организацията са разработени през Втората световна война от участниците в антихитлеристката коалиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 9034 |12.02.2020 Десислава Иванчева: Приятели, само благодарение на Вас не съм рухнала . 11| 8815 |11.01.2020 Прокурор Антонио Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, България е апетитна дестинация . 2| 4414 |01.12.2019 Антонио Гутериш: Приближаваме се към точка, от която няма връщане назад . 0| 3775 |04.01.2019 Личните данни на немски политици лъснаха публично благодарение на хакери
Реклама / Ads