Реклама / Ads
1| 3839 |26.10.2016 НОВИНИ

Арестуваха ”Мона Лиза” на афганистанската война

.
Източник: Steve McCurry
Афганистанката с големи зелени очи, която се прочу по целия свят, след като сп. ”Нешънъл джиографик” публикува през 1985 г. на корицата си нейна снимка, е арестувана в Пакистан за измама, предаде ДПА, като се позова на пакистански официални представители.
 
Шарбат Гула, чиято снимка, дело на фотографа Стив Маккъри, й спечели прозвището "Мона Лиза на афганистанската война", е била задържана в дома й в северозападния пакистански град Пешавар. Гула е обвинена, че се опитала да получи пакистанско гражданство чрез фалшифицирани документи. Ако вината й бъде призната, тя може да бъде осъдена на седем години затвор.

Разследването срещу Гула се води от Федералната следствена агенция на Пакистан - служба, която се занимава със случаите на измама. Директорът на агенцията Имран Шахид каза, че агенти са обискирали дома на Гула и са открили в него и пакистански, и афганистански документи за самоличност.

Семейството на Гула бяга от Афганистан в Пакистан заедно с хилядите афганистански семейства по времето на съветската инвазия през 1979 г. Фотографът Маккъри прави прочутата снимка през декември 1984 г., когато момичето е на 12 години и живее в бежански лагер на афганистанско-пакистанската граница. Снимката се появява на корицата на сп. "Нешънъл джиографик" през юни 1985 г. и е масово използвана като илюстрация на тежкото положение на бежанците, припомня БТА.

Маккъри не разбрал името на момичето, което снимал, и по време на други пътувания до региона не успял да я открие. Намерил я едва 17 години по-късно, през 2002 г., когато тя вече живеела в Пешавар и била омъжена. Нейният съпруг й позволил да свали бурката, за да може фотографът да я снима отново.

Миналата година пакистанското правителство взе мерки срещу афганистанските бежанци, използващи фалшиви документи, за да получат пакистанско гражданство. В хода на операцията изникна и името на Гула като една от заподозрените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5264 |25.10.2016 Арестуваха двама катаджии за подкуп . 3| 4419 |23.10.2016 Арестуваха бивш шеф на митница Свиленград, стрелял по хора . 0| 3891 |16.10.2016 Арестуваха 16 души в Черна гора за тероризъм . 1| 4501 |07.10.2016 Арестуваха мъж на шествието срещу мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads