Реклама / Ads
4| 5841 |28.05.2020 НОВИНИ

Арх. Бакалова: ”Александровска” има терен за детска болница и без да се събаря строежа

.
Архитект Петкана Бакалова
Това е само една стъпка, макар и в правилната посока, от целия път, който трябва да бъде извървян, за да имаме истинска детска болница. Това означава анализ на нуждите, нова структура, промени в законодателството, промени в нормативната база, качествено задание, архитектурен конкурс - всичко това трябва да се случи, за да имаме истинска детска болница.
 

Така архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната посока“.

 

Конструкторът на старата сграда заяви, че събарянето на настоящия строеж и започването на нов ще отнеме минимум 2 години. Бакалова от своя страна посочи, че само укрепването на стария строеж, по данни на голям немски концерн, би струвало около 500 лева на квадратен метър и би отнело над година.

„На тази цена спокойно се строи нова сграда на груб строеж. Категорично укрепването на този строеж, с всички компромиси, които трябваше да търпим, ако бяха настанили националната педиатрия вътре, щеше да излезе по-дълго като срок и много по-скъпо“, обясни архитектът.

 

От инициативата „За истинска детска болница“ не са искали събарянето на стария строеж, допълни тя.

„В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на "Александровска" болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удоволетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Вчера коментирахме възможностите и за други терени, които са подходящи. Премиерът "затвори" разговора до карето на "Александровска" болница, но това не означава, че ние няма още веднъж да изкоментираме други възможни решения, които може да се окажат и по-удачни. Колкото до терена на "Александровска" - той е достатъчно голям! Трябва преосмисляне на всички изоставени постройки там и съответно на терен, за да се намери най-доброто решение, но именно това е целта на един архитектурен конкурс“.

 

Дори и да бъде премахнат строежът, инсинераторът за биологични отпадъци остава на 20 метра, а това означава, че и той би трябвало да бъде премахнат, ако бъдещата болница се строи там, подчерта Бакалова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4389 |20.05.2020 Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците . 21| 7436 |18.04.2020 На първа линия в битката и сам на Великден, споделя медик от ”Александровска” . 0| 3873 |06.04.2020 Арх. Бакалова: Договорът за детската болница е подписан на тъмно . 6| 4149 |20.03.2020 ”Александровска” болница набира средства за респираторни апарати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads