Реклама / Ads
0| 5513 |19.07.2017 НОВИНИ

Гл. архитект на София: София само с 3 зони за строеж на небостъргачи над 125 метра

.
Здравко Здравков
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков заяви, че предложенията в Закона за застрояване на СО, касаещи височината на сградите и тяхното място, подкрепени от депутатите от ГЕРБ, няма как да имат обратно действие върху вече напреднали планове. Той подчерта, че за случаите в кв. Стрелбище и кв. Дружба ще се търси максимално най-добро решение.
 
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков отбеляза, че се налага да се въведат регламентирани места - т.нар. „ситита“ - където да се строят високи сгради над определените за София 70 метра (~20 етажа), защото високите сгради са обвързани с инфраструктурата и защото трябва да се запази историческият център на столицата.

На всички е ясно, че трябва да има високи сгради, но те изникват къде ли не - трябва да има баланс между историческия център и модерна София. Затова търсим място на високите сгради в периферията на града, където да не пречат на гледката към Витоша, каза той.

София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 метра. Подобни места са три и са тясно обвързани с транспортната инфраструктура - около метростанция „Експоцентър“, при бул. Царица Йоана и Околвръстния път, където ще е последната метростанция Люлин, и в района на Централна ЖП гара.

Възможностите за застрояване на високи сгради влияят не само на силуета на града, но са свързани с паркиране, канализация, водопровод, електричество. Като правило създаваме анализ на транспортния достъп, защото трафикът около тези сгради се увеличава. Вече ще се анализира как ще влияят на квартала около високите сгради, обясн Здравков.

Главният архитект се обяви за ограничаване на продължаващите 27 години процеси по реституиране, защото те пречат на публичния интерес, макар правото на частна собственост да остава неприкосновено.

Той заяви, че столицата може да расте в различни посоки, но първо трябва да се уплътнят рядко застроените места, където съществува добра инфраструктура, а след това да се построи нова такава в посоките, където може да расте градът.

По казуса с НДК Здравков отбеляза, че ремонтът на сградата може да глътне много пари, защото има сериозни пропуски при самото ѝ строене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6067 |18.07.2017 Полицаите протестираха в София, следват Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев . 0| 6231 |18.07.2017 Главният архитект на София: Предлагам високите сгради да са в периферията . 4| 7534 |13.07.2017 Ремонтите в София-скъпи, но за сметка на това некачествени . 1| 5554 |13.07.2017 Ето къде ще спира водата в София на 14 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads