Реклама / Ads
9| 4133 |21.06.2023 НОВИНИ

Асен Йорданов: Не може ВМРО и ”Възраждане” да са говорители на българския национален интерес. Те са най-предани на Путин

.
Асен Йорданов, журналист и главен редактор на сайта ”Биволъ” Източник: Стопкадър: Евроком
Не може ВМРО и ”Възраждане” да са говорители на българския национален интерес. Те са най-предани на политиката на Путин и на Русия. Същото се забелязва и в РСМ. Най-яростните антибългаристи в РСМ са тези, които ясно демонстрират своята привързаност към режима в Русия, тези които са верни на сръбската пропаганда. Сърбия е единствената държава, която отказа да наложи санкции на Русия.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" журналистът и главен редактор на сайта "Биволъ" Асен Йорданов във връзка с последното решение на германския парламент да утвърди македонския език, идентичност и култура.

 

"Това решение засяга пряко нашата външна политика. Това решение е пряко адресирано и към нас. Затова аз изразих такова отношение, защото то е най-малкото изключително некоректно. Българската държава би следвало да реагира адекватно, доколкото това решение засяга българския национален интерес и нашите държавни права", коментира Йорданов.

 

По думите му България не трябва да има претенции по отношение към РСМ по пътя й към членство в ЕС. Според журналиста това е нещо, което е изключително неотговарящо на каквито и да било европейски стандарти и ценности на ЕС, които самата Германия би трябвало да прокламира.

 

"Аз не съм държавник, но ако трябва да изразя своето мнение, официалната позиция на България трябва да е много категорична. Страната ни не би следвало да има никакви претенции по отношение на идентичността на македонците, на тяхното национално самоопределение, на техния език, независимо от това, че това е един продукт на комунистическата идеология. България обаче би трябвало твърдо да застане на позицията, че никой няма право да отнема това, което изконно принадлежи на България. РСМ няма право да си присвоява българската история, защото това не отговаря на истината. Всичко трябва да почива на обективните факти, такива, каквито те съществуват. Държавата ни трябва ясно да изрази мнение, че никой не може да ни накара да се откажем от това, което изконно ни принадлежи. Последните неща, които са ни останали, са нашата памет и нашето самосъзнание", категоричен бе Йорданов.

 

Журналистът изрази мнение, че България е една посткомунистическа страна, в която властват все още отровните пипала и ракови образувания на бившата комунистическа партия и нейния репресивен апарат - ДС.

 

"В РСМ нещата не са много по-различни. Във вътрешнополитически план там имаше един много силен репресивен апарат, който действаше. Там в момента още тлее конфликт и нищо чудно да имаме нова война. В РСМ нещата са същите, каквито са в България. Там действат метастазите на бившата номенклатура. Това, което се случва в РСМ и в България, е изцяло в руски интерес. Кой има интерес от подклаждане на омраза и на напрежение в 2 страни, членки на НАТО? Това не е в интерес на народа на РСМ, защото там хората заявиха много ясно, че искат да са членове на ЕС", подчерта той.

 

Йорданов сподели освен това, че родната позиция спрямо РСМ е абсолютно хаотична, дезориентирана и няма никаква целенасоченост.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 73294 |21.06.2023 Паника по Черноморието: Туристите масово анулират резервации заради опасения от замърсяване на морската вода . 2| 2649 |21.06.2023 Трайчо Трайков: Целият център на София може да бъде един район . 0| 2653 |21.06.2023 Мария Габриел и Асен Василев влизат в Тристранката . 1| 5045 |21.06.2023 Красимир Мазгалов: Не промяна, а замяна в прокуратурата. Сарафов може да бъде назначен и от Пленума на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads