Реклама / Ads
2| 24346 |10.11.2022 НОВИНИ

Д-р Асенов от Вашингтон: Ако камарите отидат в републикански ръце, влизаме в период на ”куцата патица”

.
Асен Асенов
Ако и двете камари отидат в републикански ръце, навлизаме в т. нар. период на управление на ”куцата патица” и Джо Байдън ще трябва да търси компромиси.Това заяви Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател в Американския университет във Вашингтон. Той анализира резултатите от междинните избори в САЩ, които ще предопределят както следващите две години управление на Джо Байдън, така и как ще протекат номинациите за следващите президентски избори през 2024 г.
 

Според Асенов "американците продължават да бъдат разделени избиратели и разделени като нация" и все още не е ясно дали няма да се оспорват и резултати от сегашния вот.


Основният мотив за гласуване за демократите е отнетото право на аборт в около 26 щата, за републиканците икономиката и инфлацията са водещи, посочи Асенов пред БНР.


"Чак след това идват показатели като имиграция, обществен ред и прочее. Европа и войната в Украйна не бяха на особен дневен ред на изборите."


Републиканците държат ключа за гласуването на бюджета. В Републиканската партия има крайно дясно крило неуправляеми конгресмени, част от които са категорично против подкрепата на САЩ за каквато и да е война, поясни преподавателят.


"В този смисъл натиск да се спре или най-малкото ограничи финансирането на войната в Украйна – такива опити ще има."


"Червената вълна се оказа, че дори не е вълничка", коментира Асен Асенов резултатите от междинните избори до момента и предварителните социологически сондажи, които даваха голяма преднина на републиканците.


Относно представянето на Рон ДеСантис във Флорида, който е и евентуален кандидат за президент на републиканците, Асен Асенов изтъкна:


"Флорида се оказа голямата вълна. Рон ДеСантис успя да привлече твърде разнородното испаноговорящо население във Флорида. Той успя да привлече независими или испаноговорящи, които клонят към демократите. Това беше неговата сила."


Няма никакви съмнения, че Доналд Тръмп ще е кандидат и на следващите президентски избори, отбеляза още Асенов.


435 са местата в Камарата на представителите, 218 са необходимите гласове за мнозинство, уточни той.


"Ако се спечели Сенатът, и спечелят и Долната камара, Доналд Тръмп ще излезе и ще каже: аз победих, вече съм кандидат. Очаквайте в следващите седмици това да се случи. Що се касае до Джо Байдън, там нещата са доста по-сложни. Ако влезе американската икономика в рецесия, той най-вероятно няма да бъде кандидат на партията на Демократите. Там неяснотите са много големи, поради, ако щете, възрастта на Джо Байдън. Шансовете за преизбиране на Байдън ще намалеят и той ще даде шанса на някой по-млад кандидат, да се опита за изведе Америка от евентуална рецесия. Там е малко мъгла. Няма някаква ярка звезда, както е сред Републиканците, която да оспори лидерството на Джо Байдън към този момент."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2835 |02.11.2022 Вашингтон: САЩ и България са стабилни партньори в областта на сигурността . 0| 3184 |24.08.2022 Вашингтон: Москва може да обяви „незаконен“ референдум в окупирани райони на Украйна . 0| 2869 |09.08.2022 Екатерина Асенова е новият шеф на Инспекцията по труда . 5| 3558 |11.09.2021 Маргарита Асенова от Вашингтон: Обединението на Америка отпреди 20 години вече не е на първа линия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads