Реклама / Ads

9| 4641 |29.01.2021 НОВИНИ

Асоциация: Искат да назначат за шеф на Военна полиция удобен човек

.
Военни полицаи
Министерствотона отбраната иска да се назначи за шеф на Военна полиция офицер, който е удобен на някого. Офицер без никакви познания във военнополицейската дейност, в разкриването и разследването на престъпления, в оперативно-издирвателната дейност, в използването на специални разузнавателни средства и други!Това пишат в отворено писмо от Българската военнополицейска организация.

Вижте цялата позиция на БВПА:


"ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА Р. БЪЛГАРИЯ
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯНА Р. БЪЛГАРИЯ
ДО МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ
НА КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Обръщаме се към Вас с апел за съхранение на държавността, запазване и развитие на вече изградената структура на служба „Военна полиция“ и недопускане на конюнктурни съображения да влияят върху системата за защита на националната сигурност.

 

Преди седмица Българската военнополицейска асоциация остро възрази със своя декларация на заявеното от министъра на отбраната намерение на този пост да се назначи висш офицер от Българската армия.
Въпреки нея министърът на отбраната внесе предложение до Министерския съвет (вече публикувано на Портала за обществени консултации), с което се иска промяна на Правилника за прилагане на Закона за военната полиция в частта му за изискванията за назначаване на директор на службата. Предложението на министъра на отбраната е изискуемият 10-годишен професионален опит да е натрупан в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, а не както е в сега действащия Правилник – само в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред.
Настоящият Правилник е внесен от сегашния министър на отбраната през юни 2017 и утвърден от сегашния МС. Сега внесената промяна отваря редица въпроси. Кое налага след три години и половина той да се промени? Какви събития и обстоятелства са се случили, за да се иска промяна? Защо се спира кариерното развитие на офицерите от служба Военна полиция?
Отговорът е ясен – да се назначи офицер, който е удобен на някого. Офицер без никакви познания във военнополицейската дейност, в разкриването и разследването на престъпления, в оперативно-издирвателната дейност, в използването на специални разузнавателни средства и други!
Това поставя под сериозен риск цялостната дейност на „Военна полиция“. Службата има дългогодишна практика в опазването на обществения ред и в разследването и разкриване на престъпления във Въоръжените сили.
Не се съмняваме, че назначаването на „външен човек“ ще доведе първо до срив в текущата работа, след това до постепенно прекратяване на основни функции, заложени в закона за Военната полиция и до нейното обезличаване. Може би това е целта? Защото сме били свидетели на подобни неща, което е отнемало години, за да се възстановят способностите на службата.
Уважаеми дами и господа, апелираме към Вас, да не се допускат компромиси с една от важните за министерството на отбраната служби и да не се променят изискванията на Закона за Военната полиция и Правилника за прилагането му.

Управителен съвет на БВПА "

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 2748 |28.01.2021 Д-р Брънзалов: Хората, които искат да се ваксинират, да го заяват пред личния лекар . 19| 3360 |24.01.2021 Протестиращи искат оставката на Деница Сачева, питат къде са парите от компенсациите . 12| 3074 |22.01.2021 Местните власти в Белене искат среща с Борисов . 3| 2509 |22.01.2021 Моловете също искат да отворят: Не сме по-опасни от другите търговски обекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ