Реклама / Ads
0| 3444 |26.04.2022 НОВИНИ

Атанас Запрянов: Изпращането на военна помощ на Украйна е символичен морален жест на солидарност

.
Атанас Запрянов
Въпросът не е какво ще изпратим на Украйна, въпросът е на солидарност с жертвата на една непредизвикана агресия. Защото, ако никой не изпрати военна помощ, тя не би могла да се справи и да защити своята територия и национална независимост.
 

Това коментира пред БНР генералът от резерва Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, бивш военен представител на България в НАТО. 

 

"Това е повече морален въпрос за България, отколкото материален. Изпращането на военна помощ на Украйна е символичен морален жест на солидарност с една нападната държава от агресор", допълни той.

 

Според него "критиката, че България изнася оръжие, което се предоставя на Украйна, е вярна" и подчерта, че е по-добре това да се прави официално, отколкото да се използват посредници:

 

"По международните правила за оръжейна търговия България изнася оръжие на свои контрагенти, като получава от тях съответните документи за крайни потребители. България не проследява това оръжие, след като отиде в тези контрагенти дали се реекспортира към Украйна".

 

Атанас Запрянов посочи, че не става въпрос битката да бъде спечелена, а войната да бъде спряна: "Едва ли Украйна ще бъде снабдена с оръжие, че да мине в решително контранастъпление и да има парад на победата в Москва". 

 

Като военен експерт той определи мотивите за руската инвазия в Украйна като териториални, а не емоционални или политологични: "Русия ще се стреми към териториални придобивки - наред с Крим да вземе и Донбас, да ги свърже със сухопътен коридор, ако се отдаде, цялото Черноморско крайбрежие да го свърже с тяхната групировка в Молдова. Така че тази война не е теоретична и философска, тя е реална и практична от гледна точка на руските военностратегически цели".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10632 |26.04.2022 Присмял се хърбел на щърбел: Деси Атанасова се подигра на Лена Бориславова, ”защитава” БСП, ДБ и ИТН . 0| 7842 |26.04.2022 Атанас Пеканов: Затягането на паричната политика започва . 0| 3181 |22.04.2022 Ген. Атанас Атанасов: България може да даде оръжие на Украйна, без правителството да бъде свалено . 0| 3183 |21.04.2022 Да влезе ли дебатът за изпращането на военна помощ за Украйна скара депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads